14.5 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăOp & EdNespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați – Magnus Mutus și de tarabostes – Il Luce, proaspăt mutat într-un Palat cu deschidere spre crângul aviatorilor, a căzut într-o depresie de lungimea coasei bătrânei fără chip, din mitologia populară a neamului pe care l-a prezidat cu dispreț.

După două mandate călătoare – zece ani n-a mai știut nici de țințirim, de slugi, nici de palatele furate – preocupat doar de cum să-și câștige impunitatea, a ajuns în viitorul apropiat să fie uitat de vizirii Marelui Imperiu, pe care i-a omenit și i-a cinstit cum se cuvine. Nu i s-a dat nici comenduirea Marii Legiuni, aflată în luptă cu Vladi-han, invadatorul din pusta îndepărtatului orient, nici dregătoria de Comisar al apărării din Cancelaria Mai Marii Ursitoare peste continent. Nimic.  

Misecuvenistul devine sac de nervi

“E absurd ce mi se-ntâmplă!” – plânge răcnind în poalele soțioarei, alta decât cea de Bizet. Melomanii știu ce spun. O paște pușcăria pentru un palat furat, iar Vistiernicii împăratului Mare și Frumos de la Apus nu-i mai răspund soțului la mesajele de disperare. Îl paște ce e mai rău. Nu poate să creadă că l-au folosit ca pe-o zdreanță și l-au scuipat ca pe-o flegmă în timpul coridelor. A fost un slujitor fidel, loialist pur sânge, s-a închinat pe sine și pe neamul său celei mai înalte democrații din lume, deși plăvan fiind, copleșea cu mărirea din ochi, dar și cu pofta măririi de sine. A domnit cât a domnit, dar a și (a)buzat nemurirea. Credea că e altfel decât e scris în cărți. 

citește și: S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Misecuvenistul lăsat la vatră e sac de nervi. N-a primit nimic din ce i s-a promis! Și-a aranjat totul pe placul Împărăției Mari și Frumoase de la Apus.

Incitatus – calul lui Caligula ajuns senator

Palatul său e o bijuterie. Se întinde pe o mie două sute de metri pătrați. Are la etaj două dormitoare, două săli de fitness, despărțite de un Winter Garden, așa cum a mai văzut pe la stăpânii săi din Schonbrunn, cu lumină căzută din cer, ca o binecuvântare. Deasupra conacului, servii domniei sale au pus panouri fotovoltaice, în subsol, au coborât pompe de căldură, pereții exteriori au fost acoperiți cu rulouri de lână, să-i fie Starostelui cald românesc, nu cel nemțesc. Totul s-a izolat, dar și microfonat, pentru ca post-domnie, să nu cheltuie sărmanul din dota familiei și din pensia de stat.

Garda pretoriană a securizat informația că jupânul e-n depresie. Vechiul palatin a cipat până și motanii din zonă, pe care-i alungă electronic. Nici băieții cu sufertaș de pe bulevardul cu vedere spre nicăieri n-au voie să mai treacă. Să-i fie lui Magnus Mutus trecerea – de la pradă la vrăjeală – cât mai lină!  

E disperat. Dă cu paltonul de pereți! Urlă la lustrele aurii. Nu știe, bietul de el, că e live. Marele Palatin, viclean cum îl știm, are recorderul sub acoperire.


„Citiți Caligula? Mai rău vă faceți. Mai bine rămâneți cum ați fost: un necititor de cărți”

Psihologul a văzut pe masa președintelui Istoria Imperiului Roman. A răsfoit-o un pic. Și l-a dojenit că avea semnul de carte în dreptul perioadei lui Caligula. “De ce mă cerți, n-am voie?” – a întrebat umil pacientul, care nu se lăsa pus pe patul psihanalistului, de teamă să nu divulge secretele Marilor Inchizitori democratici.

Psiholoaga, fată faină de la Unitate, n-a fost ascultată. La următoarea ședință sedatul președinte a venit îmbrăcat în Lucifer, chiar dacă Marele Palatin îi recomandase țoala lui Jupiter. A zis că el nu e liber schimbist și nu se mai apleacă la ce dictează Noua Romă. “Sunt un om distrus,” a conchis în fața tabloului cu Marele Împărat. Ca la un semn, dracii l-au năpădit. A sărit la gâtul unui majordom. “Te ucid Chaerea, ai voce de castrat. Destul cu elgibitismul! M-am săturat!” (Pentru cei care nu știu, Charea a fost cel mai fidel pretor al lui Caligula, dar împăratul l-a ucis pentru că vorbea prea pițigăiat.)

Terapia prin memorialistică: ce fișior am fost odată

Ca terapie i s-a recomandat să-și aștearnă gândurile și emoțiile într-o carte de memorii. A ascultat. Pedant, în fiecare zi începea la aceeași oră scrisul, doar îmbrăcămintea era diferită. Într-una din dimineți, înțolit în Neos, a cerut să fie venerat, în alta – în Helios –închizând ferestrele, țipa că el e Lumina Lumii. A cerut să fie respectat și onorat cum se cuvine.  

Misecuvenistul a povestit în câteva pagini despre cum a unit el comații cu tarabosteșii. Deși știa cât de socialiști erau primii, totuși i-a încârdășit cu boierii, doar din porunca Marelui Vizir al Prea Frumoasei Împărății democratice pentru stabilitate. A mai dezvăluit cum a pregătit trucarea alegerilor prezidențiale, să iasă ce-i mai bun și mai apetisant pentru nesătuii dregători de la Apus. De pomină a rămas înscris paragraful cu delațiunea, că unul din Garda Pretoriană, care semăna cu efeminatul Chaerea, ucigașul de regi, a sfeterisit informația că Marele Logofăt – pregătit de el să-i succeadă la domnie – a servit un vin neprincipial cu un arhonte al comerțului, la prețul coborârii lunii de pe cer. A mărturisit cum, inspirat din Caligula, i-a tăiat securiciului urechea cu lopata din grădină. Dar și cum l-a dojenit pe sfetnicul din neamul Borzeștilor, foști clăcași pe moșia vechilor domnitori, că a dus Alesul în ispită, de l-au tras în chip până și glovarii.

Chiar și piticii din grădină s-au chircit

La nervii locatarului sau locatorului, nu se mai înțelege bine înscrisul, piticii din spatele palatului imperial s-au chircit de frică. Pisicile s-au pitit după extinctoare, iar vântul s-a fâstâcit, printre armurile de crengi și video-wall-uri. Năprasnică lovitură – de la cine nu s-ar fi așteptat – a lăsat urmări grave. Obiectivul asistat de grupe de securici n-a fost bine securizat și a pierdut competiția din cauza unei biete etichete.  

Fostul guvernator, mai spune povestea, are coșmaruri noaptea cu „Ana Pauker, cu Luca și cu Dej, ce băgau spaima-n burghezi,” foști locatari ai vechiului palat, refăcut și modernizat, devenit azi Palat Imperial.
Goarnele regimentului șoptesc că a adus un răspopit să alunge spiritele rele, pentru că Garda Pretoriană n-avea altul. Dar când a auzit că și Marele Palatin l-a trădat în favoarea altuia, netocmit de el, ajuns guvernator, a înnebunit. Nu-l mai găsește pe Incitatus, calul de glorie al vechiului tiz de imperiu, făcut senator. L-ar pune să-i tragă caleașca prin curte, în timp ce se proclamă Suveran al Ordinului de decădere.

Povestea e fără sfârșit. Se scrie la prezentul continuu.

VOCILE LUMII

Stephen Dando-Collins

istoric  “Expertul în Istoria Imperiului Roman, Stephen Dando-Collins, dezvăluie în cartea “Caligula: Împăratul nebun al Romei” toate intrigile și crimele săvârșite la Palatul Imperial, cum a ajuns Caligula Împărat. Autorul detaliază ororile domniei sale maniacale și crimele comise de mâna lui. Și-a ucis sora, Agripina, pe unchiul Claudius și pe nepotul său Nero.

Investigația precisă și amănunțită a vieții împăratului pune într-o lumină sumbră domnia paranoică a lui Caligula, examinând modul cum a apărut boala fatală care i-a afectat sănătatea mintală” – reprezintă prezentarea cărții de pe Amazon.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Barcelona 3-1 Espanyol! Victorie clară pentru catalani și un record istoric

FC Barcelona a continuat seria de victorii impresionante în La Liga, câștigând cu 3-1 derbyul cu Espanyol și stabilind cifre impresionante la nivel ofensiv. Barcelona...

Revoluția de la fermă la furculiță. Cum poate supraviețui producătorul mic, într-o piață dominată de giganți

Între rafturi și realitate stă lupta micilor producători pentru supraviețuire în era retailului de masă Într-o lume în care hipermarketurile dictează prețurile și condițiile,...

Corporații japoneze investesc masiv în energia verde din România

Presa japoneză vorbește despre trilioane de dolari destinați investițiilor în proiecte de decarbonizare Publicația niponă Nikkei scrie că Japonia și România intenționează să investească “trilioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă