6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăOp & EdMătușa Ursula îl împrumută pe Vasilică, pentru că “ia de la săraci...

Mătușa Ursula îl împrumută pe Vasilică, pentru că “ia de la săraci și dă la bogați”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Layen, a venit la București doar să vadă dacă chiloții lui Vasilică nu sunt pătați.

Vasilică s-a pregătit. A organizat ceremonii de stat. Și-a tras țol festiv. S-a prezentat ca la nuntă, curat, apretat, scos din șifonier. A anunțat și că marele oaspete vine să semneze Planul Național de Redresare și de Reziliență (PNRR), ca un șiretlic de propagandă. Dar presa cea rea a descoperit că Mătușa a dat o fugă și prin România, doar pentru a evalua starea somatică a celui care și-a depus dosarul de credit. Adică dacă mai stă pe picioarele lui și e în stare să cheltuie purcoiul de bani, pe care ea îl ține ascuns, departe de habotnicele guri ale miniștrilor de la București. Așa s-ar traduce în limbajul străzii sosirea cu alai a Coanei Mari de la Bruxelles.

E ca la Radio Erevan, nu era Mercedes, era trotinetă. Și nu a fost dată, ci a fost furată.

Vasilică nu mai tâlhărește bănci

Apropo de chiloții pătați. În timp ce era director la o mare firmă de cosmetice, Monica Tatoiu i-a dezbrăcat pe toți bărbații din conducere pentru a vedea cum arată chiloții. Acelora cu boxerii pătați, le-a cerut numele de telefon ale soțiilor, pentru a le ruga să nu-i mai trimită în halul ăla. La fel și Ursula. L-a dezbrăcat pe Vasilică și a cerut nașului cel mare, ficus de Cotroceni, garanții că nu va fi țepuită.

Citește și: Noul Cancelar al Germaniei și junghiul PSD

Multitudinea de comunicate și puzderia de bârfe îndesate în mail-urile jurnaliștilor zic că Werner a pus o vorbă bună, dându-și cuvântul de onoare că Vasilică nu mai e cum a fost. De când a ajuns președinte de partid și-a scos din cap năstrușnicele idei de tâlhărire a băncilor. Micțiunile nocturne de la pubertate nu se mai repetă la maturitate, zic felcerii care au însoțit delegația europeană la spital.

desen de Ștefan Popa Popa’S

În timpul vizitei dintr-un mare spital, Ursula a fost mai atentă la cum își pune Vasilică bavețica, pardon masca de pânză, decât la arhitectură și mirosul de var proaspăt.

Gurile slobode zic că Mătușa a stat mai mereu bățoasă și cu poșeta strânsă la piept, ea fiind mai demult avertizată că pe la români se fură portofelul.

Vizita Coanei cele mari e cu dichis. Promite bani mulți. Doar pentru asta, membrii clanului “La Famiglia lui Vasilică” nu au ușurat-o de poșetă. Vigilenții temniceri ai ordinului “Radeți creditul cu orice preț” s-au tras înlături, pentru o zi, în chip de paznici ai seifurilor.

Bani la super ofertă

Dar să vedem cum e cu bănetul de cumperi Terra Nova, dacă te iei doar după anunțurile oficiale. 14,2 miliarde de Euro sunt bani gratis și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de Euro, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), anunță Comisia printr-un comunicat.

Înalţi oficiali ai Comisiei Europene susțin, pe surse, că Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, adoptat de CE, va genera o creştere a Produsului Intern Brut de maximum 2,9 % până în 2026. Mai pe șleau, înălțimea primului ministru va fi cu patru centimetri mai mare. Păi și mamele de adolescenți știu că nu le trebuie imberbilor cinci ani ca să crească patru centimetri.

Citește și: Jurnalista Lia Lucia Epure explică rânjetul cabotin al lui Iohannis

Dar firește, că socotelile de la Bruxelles nu-s ca-n gările românești, în care plusul orar de ajuns la destinație dă mereu cu minus la timp.

După ce planul de înverzire a României, de tragere a economiei prin sfincterul digital și de cuplare a producției de curent cu resursele curate, gen “vânare de vânt,” fii-vor încheiate de umbra lui Ghinea, atunci Vasilică se va putea scăpa și în chiloței de bucurie că pune, în sfârșit, laba pe bănuții Mătușii prea chibzuite, după pofta sa “Big Time.”

Badea Ion e țepuit. Nici nu știe cât va pierde

Aprobarea planului de către Consiliu – zic oamenii serioși – ar permite transferul a 3,6 miliarde de Euro, sub formă de prefinanțare, și anume 13% din suma totală alocată României, în conturile goale ale finanțelor publice. Asta până cel târziu de Ignat, când Badea Ion va fi preocupat cu tăierea ultimului porc din bătătură, ca să nu afle că au venit primii bani și în numele său.

Vasilică e fericit că dosarul de credit i s-a aprobat în principiu, dar n-a văzut încă semnătura directorului băncii. Până una alta, în numele prezumtivului împrumut, zic turturelele guvernamentale, i-a dat ordin ministrului de finanțe, noul său secretar de la partid, să mai pregătească încă o extragere la loteria titlurilor de stat. Zice că se mai poate întinde coarda. Nu se știe dacă îl mai prinde pe Vasilică un alt Ignat.

Preocupată de adunat grăunțe, prostimea nu vede cum trece gogoașa uriașă pe deasupra capetelor seci.

Tuța Veta din fundul grădinii și Ion a Măriucăi, fata din flori a Popii, nu pupă niciun sfanț. Li se arată, în loc de bancnote, grafice cu creșteri de până la 2,9 % a PIB-ului. O fi mică, o fi mare, voinică să fie…pleașca!

Vocile lumii

Cora Muntean

“Singurul jurnalist care mai scrie reportaje politice” (Ion Cristoiu)

foto: pagina personală de pe facebook

„Sunt ca în Fâșia Gaza. Stau lângă barieră. Un sepepist a vrut să vină la mine și i-am făcut semn să stea în terenul lui, dincolo de barieră. A venit altul, de la serviciul jandarmeriei, și cu ăla m-am înțeles. M-am distrat cu o doamnă de etnie, care stă să vadă dacă nu primește bani de la uie. Eu mă prefăceam că fac selfie, să îi pot prinde pe ăia. S-a prins femeia. “Șmecheră sunteți, îi filmați pe ăia”. A ajuns și frau Ursula. Și a grăit: Că mama v-aduce vouă / Frunze-n buze, / Lapte-n țâțe…” – a scris Cora Muntean pe pagina ei de socializare.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă