4.6 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMai multe croșee de dreapta, pentru centura Cotroceni

Mai multe croșee de dreapta, pentru centura Cotroceni

Prinipalii candidați pentru funcția de președinte al României sunt deja cunoscuți: actualul șef al statului, Klaus Iohannis (susținut de PNL), Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). Și atacurile deja au început.

Interesant este că nu mai avem parte de o dispută în care Iohannis sau USR să câștige voturi anti-PSD, cum a fost cazul până acum. Până și Klaus Iohannis a conștientizat că principalul pericol pentru el nu este Viorica Dăncilă, ci Dan Barna. Situația este valabilă și din cealaltă direcție. Atât Barna, cât și Iohannis ar putea să rateze chiar intrarea în turul al doilea al prezidențialelor.

Ecuația ar putea fi destul de simplă. Aparatul de vot al PSD și votul dispersat în privința partidelor de dreapta, îi pot asigura Vioricăi Dăncilă locul în turul al doilea. Iar pentru Klaus Iohannis ratarea unui al doilea mandat și chiar părăsirea competiției din primul tur ar fi o grea lovitură. Dar una destul de probabilă. De aceea a fost însărcinat Ludovic Orban să lanseze atcuri vehemnte la adresa USR.

Dar și Dan Barna este conștient de importanța depășirii lui Iohannis. Candidatul de ddreapta care ar intra în turul al doilea contra Vioricăi Dăncilă are, după cumularea voturilor, cel puțin matematic, principala șansă la un mandat de șef al statului.

Așa că a început sarabanda declarațiilor ostile între Iohannis și Barna, cu un mic fotil și spre guvernarea PSD.

„Preşedintele Iohannis este reprezentantul PNL. Candidez contra preşedintelui Iohannis şi contra celorlalţi candidaţi potenţiali. Preşedintele Iohannis este un om bun, dar este reprezentantul, şi vreau să fiu foarte clar, este reprezentantul clasei politice care ne-a adus în această situaţie. Patru milioane de români sunt în afara României pentru că, timp de 30 de ani, clasa politică toată, şi de-o parte şi de cealaltă, a funcţionat în afara legăturii cu comunitatea”, a spus Dan Barna, într-o conferinţă de presă.

Și nu este singurul atac lansat de Barna împotriva lui Iohannis, în ultima perioadă. Liderul USR încearcă să lege imaginea șefului de la Cotroceni și de guvernarea PSD-ALDE. Ultimul prilej pentru candidatul USR de a-l “sancționa” pe Iohannis a fost aprobarea noilor miniștri din Cabinetul Dăncilă. „Este o decizie pe care preşedintele a luat-o. Şi-a asumat-o. Sunt oameni care nu au pregătirea necesară şi calificarea pentru aceste poziţii, dar sunt oameni identici cu toţi ceilalţi membri ai guvernării actuale Dăncilă. Deci nu este o surpriză că avem nişte oameni incompetenţi în Guvernul României, este un lucru pe care îl trăim din păcate, amarnic, de trei ani de zile”, declara Barna, într-o conferinţă de presă, susținută chiar la Sibiu, în fieful lui Iohannis.

De cealaltă parte, actualul șef al statului a preferat să-l asmută asupra adversarilor pe șeful de la partid, Ludovic Orban. „E dreptul lor să îşi depună candidat, ar fi fost mai bine să nu îşi depună candidat, pentru că în bătălia cu PSD-ul e practic o fărâmiţare a electoratului ne-PSD sau anti-PSD. Creează oportunităţi multiple. Ce să le spunem dacă ei au zis din capul locului: Noi ne punem candidat? E democraţie, orice formaţiune îşi poate depune candidat“, declara liderul PNL, la TVR1. Și, de atunci, au urmat o serie de atacuri la adresa candidatului USR.

Cea care poate câștiga de pe urma acestui circ între USR și PNL este Viorica Dăncilă, lăsată doar sub atacurile lui Iohannis, destul de ușor de combătut, chiar și cu déjà celebra replică a social-democraților: “președintele este în campanie”.

Cel mai șifonat pare să iasă din acestă luptă Kalus Iohannis, care încasează din ce în ce mai multe directe, atât din direcția PSD-ALDE, cât și din partea USR-PLUS. Mai ales că Dan Barna a reușit să și-l facă aliat chiar pe fostul premier propus de liderul de la Cotroceni. Deși, ezitant, după congresul USR, în urma căruia Barna a fost desemnat candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale, Dacian Cioloș a acceptat, în urma unei promisiuni că va ajunge din nou șef al Guvernului, să nu propună un contracandidat. Și așa s-a ajuns ca Cioloș să stea în spatele lui Barna. „Obiectivul nostru este ca eu, în calitate de candidat al alianţei USR-PLUS, să ajung în turul al doilea. Este o probabilitate evidentă că preşedintele Iohannis va fi celălalt candidat din turul al doilea, reprezentantul PNL. Pentru România va fi un semn de mare normalitate şi însănătoşire să aibă opţiunea în turul doi între candidatul PNL şi candidatul USR-PLUS”, a susținut liderul USR, Dan Barna, în cadrul unei conferinţe de presă. În cursa internă din USR-PLUS pentru desemnarea candidatului pentru Palatul Cotroceni au mai fost înscrişi Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca. „Ceea ce se întâmplă şi se va întâmpla în lunile următoare va dovedi românilor că mobilizarea pe care au arătat-o la europarlamentare şi la alegerile din ultimii trei ani de zile produce schimbări şi în politica din România. Există şanse mari ca pentru prima dată în ultimii 15-20 ani să avem în turul doi al alegerilor prezidenţiale candidaţi care provin din forţe democratice”, a spus, la rândul său, Cioloș.

În concluzie, lupta a început, chiard in afara ringului, și se pare că vor fi mai multe volee și croșee de dreapta decât de stânga. Rămâne de văzut cine va fi mai bun încasator.

Este primul meci de box mixt pentru prezidențiale. Prima impresie este că Barna și Iohannis se vor lupta pentru a ajunge în meciul de centură împotriva Vioricăi din Videle. Mai rămâne de văzut și cât de buni sparring partners vor fi Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta.

Din nefericire, ca în numeroase alte campanii electorale, din nou, se profită de o tragedie pentru a se câștiga electorat. Acum, politicienii trag să obțină un plus de imagine, sau, mai repede, un minus pentru adversarii lor, după cazul de la Cracal. În luptă directă a declarațiilor au fost și sunt premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, acesta din urmă, blocând inițiativa șefei Executivului pentru organizarea referendumului.

„M-am aşteptat la o declaraţie a domnului Iohannis prin care să ne transmită nişte măsuri clare. M-am aşteptat să ne convoace mâine în CSAT, să urgentăm analiza şi deciziile care se impun. M-am aşteptat la o poziţie fermă în cazul STS. De ce Guvernul poate lua măsuri şi dumneavoastră nu puteţi, domnule preşedinte? M-am aşteptat la decenţă, la asumare şi la responsabilitate, la respect pentru nenorocirea unor familii. Nu am auzit decât un discurs de campanie. O declaraţie marcată de oportunism, plină de sincope şi total lipsită de empatie”, scria Dăncilă, pe pagina ei de Facebook. Candiatul PSD a continuat, spunând că Iohannis nu a înţeles gravitatea situaţiei şi că miza e mai mare decât „persoana dumnealui şi mandatul pe care şi-l doreşte cu atâta ardoare” şi adaugă că Guvernul „va continua să îşi facă treaba, să ia măsuri şi să implementeze deciziile” promise oamenilor.

Așadar, în continuare, nu avem parte de politică în interesul societății, pentru a preveni astfel de nenorociri, ci de un show politic clădit peste suferințele unor oameni, în scopul de a se câștiga funcții, de unde să se poată crea și mai multe suferințe și mai multor oameni.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Atenție la e-mailurile false trimise în numele ANAF! Sfaturi pentru contribuabili

Aceste mesaje, care nu sunt emise de ANAF, urmăresc să inducă în eroare contribuabilii și să le compromită datele personale și financiare Agenția Naţională de...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă