14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăOp & EdLupii liberali și cămilele pesediste nu intră prin urechea acului

Lupii liberali și cămilele pesediste nu intră prin urechea acului

Pentru moment, negocierile dintre PSD și PNL, privind comasarea alegerilor din anul 2024, au eșuat. Ieri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut stânga-nprejur. “La loc comanda.”

Până ieri, sursele susțineau că pesediștii voiau o alianță electorală – adică o căsătorie la starea civilă, cu acte-n regulă, iar liberalii vor prin “noi înșine,” adică să fie împreună, dar să doarmă separat. De departe, Unchiul Sam nu pare să ia în serios evenimentul pus la cale în colonie. Pentru moment, are probleme mult mai mari. Îi lasă pe nuntași să-și facă de cap. Așa cum știm din precedentele nunți, apare doar la momentul furtului nevestei. Apropo de marea trecere a pârleazului: mai știm oare ce reprezenta Urechea Acului în vechiul Ierusalim?

Pentru că stau mai bine în sondaje, social democrații ar fi cerut 60 % din locurile eligibile, iar 40 % le-ar fi revenit liberalilor. Bonus, un candidat comun la președinție, dar să fie pesedist. Profund nemulțumiți, urmașii lui Brătianu susțin că au primării și consilii județene în Ardeal, cât în lună și în stele, în localități cu mai mulți votanți, decât în cele ale sudiștilor. Deci, nici cu fifty-fifty nu-s de acord. Vor să pună cireașa prezidențiabilă pe tortul miresei. Ce-i rău în asta?

YouTube video

Prezent în studioul Realității tv, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a reamintit telespectatorilor că în statutul partidului scrie clar: liderul partidului este candidatul la președinție. De partea opusă, Marcel Ciolacu ar vrea să fie el candidatul unic al măritei alianțe PNL-PSD.

Foto: Inquam

Perverse cum le știm, mătușile din păduri fac și desfac ițe. Bineînțeles, în culisele statului paralel. Au trecut vremurile când citeau viitorul în foi de ceapă. Nici fetele de măritat nu mai aruncă caloianul peste ape. Băieții nu mai sunt, nici ei, atât de viteji. Trec prin viață protezați.  

Marcel Ciolacu oftează țâfnos. Lins pe mâini de cohorta de epoleți guvernamentali, devine blajin, în loc să fie fioros.

Comasarea – azi o vezi și mâine nu e

Dacă liberalii sunt interesați de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pentru utilizarea primarilor pe post de locomotive de tracțiune a vagoanelor cu personaje obosite, social-democrații vor mai mult unirea parlamentarelor de primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru a putea stârni vechea “soluție imorală” a lui Băsescu: „te bag în guvern, dacă mă treci puntea!” pentru candidatul său.

Miza negocierilor de căsătorie este candidatul la președinție, uitându-se pentru moment că nici împreună – la actualele scoruri electorale – PSD și PNL nu pot face majoritatea parlamentară necesară formării guvernului. Prea se bazează pe oastea de strânsură.

citește și: «Sfinții» nu vor mai cânta niciodată la  «Meca»

Ambele părți sunt speriate ca nu cumva mirele George Simion să le ia fața în fața stării civile.   

Baricadați în Modrogan, nuntașii liberali nu vor să întâlnească pețitorii social-democrați, până ce nu renunță Ciolacu la candidatură. Îl lasă pe nașul mare, Marele Mut, să transmită vrerea pe foi A4.

Pe fondul derutei, PSD se rățoiește. Zice că ori se acceptă condițiile ei, ori nu se mai face nicio nuntă electorală.

Momentan e stop joc. Poartă-n casă. Până la noi ordine pe unitate.

Marele Mut vrea să-și impună voința. Cine-l mai bagă-n seamă?

YouTube video

Marele Mut l-a chemat pe neînchinatul de la guvern la consultări. Premierul și-a amânat vizita în Republica Moldova. Dacă ar fi sigur pe el, l-ar chema imediat acasă pe geamănul ce și-a deschis clandestin o moară pe Potomac. Cu tot cu ciraci.  Prea a fost Washington-ul sinecură și Buzăul, fieful covrigarilor.

Experții urlă la lună și avertizează: calendarul organizării alegerilor trebuie să fie în armonie cu Legea fundamentală, Codul Administrativ și Legea electorală. În unele cazuri, nu se mai poate face nimic după ce trece termenul limită.

Organizatorii de nunți și de botezuri știu că nu se mai găsesc localuri, dacă tot se aproprie data fericitului eveniment.

În negoțul din culisele coaliției de guvernare, fiecare pune atuurile pe masă. PSD vine cu sondajele și cu cei o mie trei sute de primari, PNL, cu președintele, cu tradiția, cu o mie două sute de edili, adăugând și cutuma: «președinte, musai de dreapta».

Mătușile din păduri ar fi pețitoarele mirelui

Marcel Ciolacu este invitat la Cotroceni, unde nașul mare își va impune pofta ce-a poftit. Va avea liderul PSD curajul să-i spună verde-n față că el vrea să fie mirele? Răspunsul e ca la Radio Erevan. Mătușile din păduri sunt întrebate? Geamănul e deja urcat în avion?  Ăsta ar fi jocul tare.  

O alianță SRI-Ciolacu l-ar putea închide pe Marele Mut în templul de cleștar, o perioadă lungă de timp. Lupii liberali ar putea să zburde neasistați. Altfel spus, “da”-ul căsătoriei din interes să fie iarăși dictat de Mătușa din Pădure?
Filmul acesta a mai rulat pe marile ecrane. Atât Adrian Năstase, cât și Victor Ponta au mers spre ghilotina electorală (nu și-au dat seama că participă la „Nunta din cer” a lui Mircea Eliade), cu zâmbetul colocvial al susținutului de sistem. În final, au pierdut pe mâna SRI.

Face Marcel Ciolacu aceeași greșeală de a se nunti, ca fotbaliștii, cu suspensor?

Sau Nicolae Ciucă se va lepăda de chinga de la Cotroceni, amintindu-și: „ce bărbat am fost odată” și va porni la luptă corp la corp.

Soluția pentru George Simion e la Georgia Meloni

Mulți fac greșeala să creadă că Hegemonul nu mai poate de grija nunții din România. Priviți-l pe Mircea Geoană! E întruparea ridicolului. Are susținere dintr-o parte a Deep State-ului american, dar n-are nici bani de nuntă, nici mireasă.

Nu înțelegem de ce George Simion nu-și caută și el susținere la vreun nivel din cele cinci etaje ale puterii de la Washington. Ne temem că, de data asta, Unchiul Sam merge la cacealma: cu doi, nu cu unul? Așa … ca să fie sigur că întreaga Casă de Piatră e tot a lui.

Cămilele pesediste și lupii liberali, așa cum am mai spus, nu pot trece împreună prin  Urechile Acului, acea poartă lăsată deschisă peste noapte, în Ierusalimul din timpurile străvechi, pentru ca pierzătorii de vreme prin cetate să poată ieși, în crucea nopții. Dar fără cămile.  

Vocile lumii

Nicolae Ciucă

Președintele PNL

“PNL nu poate să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale, PNL este un partid istoric, partidul cu cea mai îndelungată istorie din politica europeană și nu văd de ce nu ar avea candidat. Nu putem să ne înțelegem chiar în toate situațiile. Știți cum se spune, dă Doamne mintea omului de pe urmă, vom vedea,” a declarat Nicolae Ciucă, la emisiunea Culisele statului paralel, de la Realitatea Plus.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă