3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăOp & EdLudovic Orban nu rupe partidul

Ludovic Orban nu rupe partidul

Pisălogit de către un moderator să vorbească despre influența serviciilor secrete în campania pentru alegerile din PNL, Ludovic Orban – în timpul ultimului interviu – nu a căzut în capcana întinsă. A preferat să dea mesaje de forță delegațiilor la Congresul de la sfârșitul acestei săptămâni. Mai mult decât atât, a scos predicatul mult așteptat: nu va rupe partidul.

Totuși, e greu de înțeles de ce liderii în competiție pentru șefia PNL aleg mijloacele de informare în masă pentru convingerea a câtorva mii de alegători. Nu erau mai simple mesajele directe? Sau camerele de chat?

Și în USR-PLUS se va organiza Congres, dar Barna și Cioloș nu și-au pus fustele în cap.

Prăbușirea din sondaje și bula de săpun

PNL a pierdut semnificativ în cele trei luni de campanie internă. Unele surse din instituțiile de sondaj susțin că procentul de încredere ar fi coborât sub 20 %.  Sigur că Partidul Național Liberal are suficiente resurse de revenire la scorul 26-27%, cu favorabilitate de aproape 30%, având potențial de creștere, susțin specialiștii. Pe intenția de vot, “am scăzut la 19-20%,” a recunoscut Ludovic Orban, în emisiunea de la Realitatea Plus.

Informația momentului e că actualul președinte al PNL nu va proceda ca Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD care a anunțat, tot la același post de televiziune, că va susține un nou proiect politic: “Alianța Pentru Patrie.” Acesta din urmă a dat apă la moara influencerilor de serviciu, care fac bulbuci de săpun.

Citește și: Posibila reîntoarcere a Franței în Marea Neagră

Cum am mai spus de repetate ori, dizidențele din marile partide nu prea au reușit în perioada post-comunistă, cu excepția partidului lui Ponta și acesta ieșind vlăguit de pe scena politică românească.

Ludovic Orban a înmuiat tonul față de președintele Klaus Iohannis, deși s-a întrebat cum de s-a putut ca, din poziția sa de șef al statului, să sune lideri de filiale județene.

Actualul președinte al PNL luptă să-și mențină poziția, reamintind că el va reface coaliția de guvernare cu USR-PLUS în maximum 24 de ore, după ce va fi ales.

Blatul dintre PSD și PNL – aripa Cîțu se vede din avion

Cu prilejul ultimei sale apariții în media a reamintit telespectatorilor dezastrul alianței USL, când “PNL a fost marcat profund de nenorocita de alianță pe care am făcut-o cu PSD-ul. Am pierdut atunci o treime din electoratul cel mai apropiat de PNL, care era anti-comunist, anti-PSD, și am purtat stigmatul zece ani pentru USL. Am fost pedepsiți de publicul de dreapta pentru acea nenorocire,” a comentat constantul adversar al alianțelor de conjunctură cu PSD.

În ultima discuție purtată cu el la telefon, i-am descris paradoxul: actuali și foști lideri ai partidului adversar empatizează cu el. Mi-a răspuns sec: “știu că și ei pot păți ca mine.” Fac dezvăluirea fără acordul său. El susține în continuare că nu se poate pune România în brațele socialiștilor.

Ludovic Orban nu va rupe partidul
desen de Ștefan Popa Popa’S

Revenind la principala temă a săptămânii, lansată de Liviu Dragnea, ingerințele serviciilor secrete în viața politică, Ludovic Orban a recunoscut, totuși, că asupra serviciilor de informații din România trebuie să existe ”un control civil” și a vorbit despre nevoia unui pachet legislativ, care ar urma să adapteze legislația în vigoare din 1991 la noile nevoi, în epoca post binom, am completa noi.

Moțiunea de cenzură trebuie votată

Cât despre Moțiunea de cenzură, Orban rămâne consecvent. Aceasta trebuie depusă. Deci, Florin Cîțu trebuie să plece. Dar această variantă nu-l îngrijorează pe șeful statului, plecat în lume să-și scoată de la naftalină pardesiul. Cheltuind bani “fără număr,” și-a permis închirierea unei aeronave private, care a făcut o escală la Sibiu pentru a o urca la bord pe cea poreclită “răvășitoarea.”

“Curtea Constituţională a decis foarte clar pe tema aceasta: o moţiune de cenzură odată depusă nu poate fi oprită. Ea trebuie să se deruleze conform procedurilor. Nu poate fi programată înainte de trei zile, dar nici să stai două săptămâni după trei zile. Nu se respectă Constituţia, ăsta este adevărul,” a explicat Ludovic Orban.

Referindu-se la coaliția cu USR-PLUS și UDMR, actualul președinte al PNL a afirmat că e singura soluție, “care presupune dialog, armonizare permanentă, căutarea punctelor comune.” Din atâtea unghiuri, iasă o isoscelă politică, nu?

De când și-a anunțat candidatura la președinție, Iohannis n-a mai vorbit cu președintele PNL

Revenind la interviu, chiar dacă Orban nu recunoaște, președintele Iohannis a pierdut orice legătură că el, din cauza nefericitului anunț privind candidatura sa la președinție, făcut în luna mai 2021. Asta l-a costat. Și acum decontează amestecul lui Iohannis în viața partidului.

Mai are sens să ne aducem aminte că, fără Ludovic Orban, Klaus Iohannis nu ajungea președinte? În vara anului 2014, el l-a convins pe Crin Antonescu să nu candideze pentru că are doar 20% intenție de vot.

“Cine este Geeeeneeeeeraaaaluuuul?” Vă mai amintiți? Acum generalul a scos plutonul de execuție. Asta ca recunoștința guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, față de iobagi.I-a răsplătit cu “trasul liderilor pe roată.”

Vocile lumii

Ludovic Orban

Președintele PNL

“Sunt un om ocupat, nu practic golful. De dimineaţă până seară sunt în activitate. Golful presupune să ai un venit mare, peste medie şi presupune să ai şi timp ca să joci golf. E un sport cronofag, până nimereşti găurile alea de pe traseu, de pe pajiştile alea îţi ia un timp destul de îndelungat”, a declarat Orban.


Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă