6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLiviu Dragnea n-are șapcă ”MAGA”

Liviu Dragnea n-are șapcă ”MAGA”

Acum, că tot e moda aruncării președintelui SUA pe topogan, procurorii anticorupție prind curaj. Degeaba le spui că orice vizită la Casa Albă e plătită cu bani grei de reprezentanții țărilor vasale. Ar fi un non-sens să-i zici unuia ca Uncheșelu că statul român plătește 3,8 miliarde de dolari pe fiare vechi, care se pare că nu se livrează decât la Sfântu Așteaptă, dar președintele se întoarce cu șapcă.

Procurorii îi deschid lui Liviu Dragnea un nou dosar, în care este acuzat de “trafic de influență și folosire a influenței sau autorității”, potrivit misivei DNA.

Vitejie – datul cu parul în cei căzuți

E în practica “lucrului bine făcut” ca în omul căzut să dai cu parul. Rezidă din obiceiul simplu al brutei, încă din vremurile imemoriale, când Ivan bătea samovarul, de teamă să nu devină locomotivă. O chestiune de vitejie, demnă de popota cea nouă, fără vedere spre corupția cea mare.

Liviu Dragnea zace în pușcărie pentru două secretare. Pentru a-i arăta că sistemul îl pedepsește mereu, i se refuză deliberat dreptul la tratament pentru o suferință mai veche a spatelui. Nu i se acceptă cererea pentru un tratament specific într-o unitate de profil, dar i se deschid larg porțile pentru a fi cărat la DNA, firește cu cătușe, ca să-l mai chinuie puțin gealații noului Gestapo și să urle jihadul, tocmit în stradă.

Viteji procurori, viteji sunt încă, mai ales când stăpânii sunt îngrijorați că Dragnea iese peste câteva luni din pușcărie. Rapid i se mai fabrică o vinovăție, fie pe Tel Drum, fie pe vizita în America, inculpat să fie.

Ești cu țara? La „pușcărie”…

Vinovat pentru că a adus prosperitatea românilor și pentru că a triplat salariile medicilor, menținerea sa în închisoare e un semnal clar pentru oricine va mai îndrăzni vreodată să fie cu țara și nu cu liftele străine.

În jurul fostului președinte al PSD e o adevărată conjurație de tipul celei urzite lui  Henri Charrière. Pentru cinefili, numele lui e Papillon. Pentru posedați, “Omul cu mască de fier”, suspectat că ar vrea să-l dea jos pe Rege de pe tron.

Programul imunizării populației – gândit de Dragnea, înaintea pandemiei

Și mai vinovat se face Liviu Dragnea că, într-un timp indefinit de putere, cere o lege prin care fiecărui român să i se administreze Vitamina D. Ce s-ar fi făcut statul român cu o imunitate de turmă, deja realizată înaintea pandemiei? De ce să mai dea miliardul european, pe vaccinuri. Am fi fost primul popor din Europa, rezistent la virus. Și asta ar fi mâniat și mai tare. Marele și bunul stăpân, venerat de atât de mulți români, veghează. Ca portofelul să-i fie mereu plin.

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

„Procurorii nu pot să-i facă domnului Zaharescu un dosar pentru trafic de influență. Le interzice Acordul de la Viena, care protejează diplomații. Prezent în România trei sute nouăzeci de zile, cu asta se ocupă. Dar el zice că e lobby. Nu trafic de influență ca la stigmatizatul Dragnea”

Revenind la cele mai sus spuse, orice oficial al vreunei țări bananiere plătește bani grei pentru a fi primit cu onoruri la Casa Albă. Klaus Iohannis contribuie cu 2% din bugetul Ministerului Apărării pentru o serie de echipamente militare care nu sosesc încă. Cum să anchetezi omul cu imunitate?

Procurorii nu pot să-i facă domnului Zaharescu un dosar pentru trafic de influență, pe motiv de Acord de la Viena, care protejează diplomații. Prezent în România trei sute nouăzeci de zile, cu asta se ocupă. Dar el zice că e lobby. Nu trafic de influență ca la stigmatizatul Dragnea.

Într-un oarecare alt timp, procurorii își mai prind urechile în dosarul Tony Blair. Histrioni de fel, se fac de comandă.

Magistrații (in)dependenți de sistemul de ocupație, doar n-o să-l ancheteze pe Cristian Bușoi pentru milioanele de euro din Fondul Proprietatea sau pe Mark Gittenstein, un om împlinit în România? “Aiasta nu se poate”, ar fi răspuns un celebru prim ministru.

Pentru unii lae, pentru alții bălaie

În România, partidul lui Liviu Dragnea câștigă detașat alegerile. Dar cum struțul își bagă capul în pământ și șarpele stă cu coada sus, în PSD n-ai să găsești printre cameristele președintelui arestat o Marjorie Taylor Green, congressmen republican din Georgia, care va depune încă din 21 ianuarie 2021, a doua zi de la intrarea noului președinte în pâine, o moțiune de suspendare din funcție a lui Joe Biden, pe motiv că “nu putem avea un președinte, care este dispus să abuzeze de puterea prezidențială și care să fie cumpărat de guverne străine, companii de energie chineze sau ucrainene.”

La noi, vasalitatea e virtute, suveranitatea, o pedeapsă

Cărțile sunt demult jucate, încă de pe vremea când cel mai mare stat al lumii impune anticorupția, ca poligon experimental de tragere, odată cu venirea lui Nuland, salvatoarea lui Băsescu.

Se presupune că vizita lui Liviu Dragnea în America de ziua urcării pe tron a lui Donald Trump a fost pe bani. Numai că o astfel de întâmplare nu se poate realiza fără susținerea lui George Maior, ambasadorul României la Washington. De ce e Maior doar martor și Dragnea acuzat?

Cum am dat mâna cu președintele SUA

 

Pisica prezidențială

Prezent în curtea Casei Albe, îl mângâi pe Socks, pisoiul președintelui Bill Clinton. Se apropie de mine un domn înalt. Îmi pune mâna pe umăr. Mă întorc și înlemnesc. E Bill Clinton. Mă sperie roșeața din obraji. Stă vreo 5-7 minute de vorbă cu mine. Mă întreabă dacă nu vreau să fac o fotografie cu el. Îi spun că nu am foto-cameră. Râde. Îmi zice că are el. Îl refuz, deliberat. Îi spun că oricum în țara mea nimeni nu o să mă creadă că președintele SUA a stat de vorbă cu mine.La îndemnul unei ziariste de la „Washington Post” scriu acasă, pentru “România liberă,” detaliile pe care nu le mai redau acum. Țin minte supra-titlul: “nu trebuie să cheltui milioane de dolari pentru a da mâna cu președintele SUA. FIR-ul care țese imaginea de export.” Fundația cu acest acronim e pregătită să ofere mai mult de un milion de dolari pentru a i se aranja lui Ion Iliescu o strângere de mână filmată. Atunci, nu acum.  

 

 

Rutte face trafic de influență pentru DAMEN, dar la ieșire se declară nemulțumit de lupta anticorupție

Cum nu se mai poate ancheta demersul lui Hillary Clinton pe lângă președintele Emil Constantinescu, pentru neîncarcerea unui mare om de afaceri, nici al lui Mark Rutte, premierul olandez care intervine la Viorica Dăncilă pentru DAMEN, companie privată, dornică de achiziția șantierului naval de la Mangalia, iar la ieșire își exprimă dezacordul cu încetinirea luptei anticorupție, pentru că străinii fac ce vor în țara asta, se găsesc cerberi vechi să iasă din mitologie și să sară la gâtul lui Dragnea, făcut vinovat că nu se întoarce în timp cu o șapcă MAGA (Make America Great Again). Uncheșelu e invidios că n-are și el diplomă de la Ambasadă, ca să certifice nepoților că el a colaborat, nu a conspirat, ca alții.

La plecare spre SUA, Dragnea e sfătuit să-i spună președintelui american că în schimbul a trei sute, patru sute de miliarde de dolari, investiții, pot face ce vor. Și noi, ca stat, putem mări salariul minim pe economie la 1.000 de dolari. Măcar devenim astfel o colonie bine plătită.

În topul statelor cu investițiile cele mai marcante în România, în ultimii 30 de ani, pe primul loc se află Germania cu 13,2 mld de Euro, urmată de Austria cu 10 mld. SUA sunt de abia pe locul 5, cu 5,8 miliarde de euro, asta în 3 decenii.

Episodul Dragnea se încheie așa cum îl știți. Ca nu care cumva să mai aibă cineva curajul să ridice laba împotriva Prea Marelului și Prea Bunului stăpânitor de lume, de corectitudine și de vieți.  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...

Medicament retras din farmacii! Atenție mare – poate provoca efecte secundare

Atenție! Medicament retras din farmacii. Acesta poate provoca efecte secundare "potențial fatale", se arată într-un comunicat. Medicament retras din farmacii Clonazepam, medicament folosit pentru tratarea anxietății...
Ultima oră
Pe aceeași temă