6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiJ.D. Vance, emisfera naționalistă a viitoarei planete Trump

J.D. Vance, emisfera naționalistă a viitoarei planete Trump

După ce l-a făcut pe Donald Trump „heroină culturală – un furnizor de promisiuni false către clasa muncitoare albă,” senatorul republican de Ohio, J.D. Vance, va fi cel de-al doilea om în stat, adică vicepreședinte, dacă se face marea schimbare la Casa Albă.

Candidatul republican a reușit să treacă peste orgoliile personale și l-a nominalizat ca “numărul 2” al administrației sale.

În vârstă de 39 de ani, Vance este senator republican de Ohio. S-a remarcat, în ultima vreme, ca un adversar de mare forță al ajutorului dat Ucrainei, avertizând că SUA nu poate produce la infinit arme și tehnologie. J.D. Vance este un critic constant al ajutorării Ucrainei, explică the New York Times.

El critică frecvent statele europene pentru că nu-și măresc cota de înzestrare militară, deși se văicăresc că Putin reprezintă o adevărată amenințare la adresa securității lor.

Portret bărbat, clădirea Capitoliului în fundal, grafică roșie
Desen Politico J.D. Vance

Crede că Germania este idioată, iar Marea Britanie va deveni islamistă, sub conducerea lui Keir Starmer, noul premier laburist. Are o părerea foarte proastă despre liderii europeni, doar pe liderul maghiar Viktor Orban îl divinizează, pentru că luptă pentru interesele poporului său.

Din punct de vedere al economiei, J.D. Vance este un critic total al liberalismului anilor ’60-’70, care a salvat America, dar i-a rănit pe cei pe care trebuia să-i ajute, în principal.

Dacă există o constantă în concluziile analiștilor spațiului american este că politica americană din viitorul mandat nu va mai fi condusă de interesele corporațiilor listate pe Wall-Street.  

Autor al cărții memorialistice “Hillbilly Elegy” – memoria unei familii și a unei culturi în criză – un bestseller al anilor 2016, pe vremea când era un virulent critic al celui pe care azi îl susține, a prezentat universul său de valori în care crede: tradiție și familie. Descrie în amănunt condiția apașului, altfel decât îl știm noi din cartea “Winetoo” a lui Karl May.

Vance pare a fi un tip hotărât în a rupe pisica legăturilor strânse dintre corporații și stat. Cel puțin asta dă de înțeles în alocuțiunile sale publice.

Deși nu este neomarxist, luptă pentru interesele lucrătorilor din marile companii. Îl consideră vinovat, chiar viciat, pe muncitorul alb care, în ultimii cincizeci de ani, în loc să lupte pentru drepturile lui salariale, a preferat să-și plângă de milă, așa cum scrie Tim Stanley, în the Spectator. “

Migrația în masă, chiar și ilegală, arată bine – chiar câștigătoare – liberalilor înstăriți, pentru că înseamnă diversitate și creștere. Pentru clasa muncitoare, înseamnă trafic de droguri, salarii mici, schimbare socială rapidă,” obișnuiește să repete când este întrebat despre opiniile sale legate de imigrația ilegală și ce ar fi de făcut.

Deși pare un radical, nu este. Se uită la legăturile sangvine dintre valorile culturale liberale și forțele pieței și se întreabă de ce statutul administrativ – dezvoltat în atâtea decenii, nu poate fi folosit și în scopuri conservatoare?

Din alt punct de vedere, este un izolaționist pur-sânge. Crede că America, la fel ca brătienii odinioară, se poate dezvolta doar prin “noi înșine.” Producătorii europeni și chinezi se tem că va introduce, pentru importurile de produse nefabricate în USA, cele mai mari taxe. Că va îngrădi libera mișcare a mărfurilor și comerțul liber.

Fiind dușman al neoconservatorilor de pe Wall Street, poate fi etichetat ca un izolaționist de rasă. Un naționalist izolaționist.

Cariera sa politică este recentă. Din 2023, este senator. S-a remarcat prin intervențiile sale dure împotriva alocării de bani Ucrainei, chiar dacă tot el recunoștea că aceștia rămân la industriașii americani.

Pentru a fi decriptat pentru ceea ce va face în calitate de vicepreședinte al SUA, în noua administrație ce pare să vină ca o boare, ar fi de văzut, vorba bunicilor: spune-mi ce citești, ca să-ți spun cine ești.

J.D. Vance nu s-a ascuns că e un fan al bloggerului Curtis Yarvin, fondator al mișcării filosofice anti-egalitare “Iluminismul Întunecat” sau mișcarea neo-reacționară. Este un cititor constant al lui Raymond Oliver Dreher Jr., cunoscut sub numele de Rod Dreher, scriitor și editor american expatriat, care trăiește în Ungaria. Persecutat din cauza opiniilor sale ultra-conservatoare din editorialele publicate în ”The American Conservative”, a preferat să plece într-o lume mai puțin caustică și nu atât de revanșardă ca societatea americană, vitriolată sau vitriolantă, din cauza angajamentelor față de ideologiile mercantile ale establishment-ului.

Luările sale de poziție publice sunt influențate de credințele sale religioase, el fiind un creștin practicant. Se opune avortului, căsătoriei între persoanele de același sex, pornografiei infantile și schimbărilor de sex la minori.

J.D. Vance este complementar politicii „Make America Great Again” a lui Donald Trump, dar o sperietoare pentru Ucraina și statele care s-au bucurat de privilegiile liberului schimb american de produse.

Sub administrația sa și a lui Trump, se vor mări taxele vamale impuse oțelului, minereurilor și hidrocarburilor aduse din străinătate, dar va spori valoarea muncii lucrătorului american. Un naționalist de vreme nouă.

VOCILE LUMII

“Schimbările climatice nu reprezintă o amenințare pentru omenire. Sunt sceptic față de consensul științific conform căruia încălzirea atmosferei pământului este cauzată de activitatea umană. „Clima se schimbă de milenii,” a spus el, în cadrul dezbaterilor American Leadership Forum. Vance este un susținător puternic al industriei de petrol și gaze – care este dominantă în statul său natal. Nu de puține ori, și-a exprimat opoziția față de energia eoliană și solară, fiind împotriva producției vehiculelor electrice,”

scrie Adam Nagourney, în editorialul din the New York Times.
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Demisie la nivel înalt în Rusia. Responsabilul pentru sistemul de plăți digitale al băncii centrale din Rusia renunță la poziție

Olga Skorobogatova, prim-viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei, a demisionat recent, marcând sfârșitul unei perioade semnificative în dezvoltarea digitală a sectorului bancar rus. Olga...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă