11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăOp & EdIpoteza negocierilor secrete ruso-americane prinde contur. Ucraina rămâne carne de tun

Ipoteza negocierilor secrete ruso-americane prinde contur. Ucraina rămâne carne de tun

Încă de la începutul războiului din estul Ucrainei, ne-am exprimat părerea că există o posibilă înțelegere secretă dintre americani și ruși, cu scopul comun de împărțire a sferelor de influență și de îndestulare a companiilor strategice, care să ducă la stoarcerea populației lumii de economii. Fără să vrea, marele maestru rus al șahului (nu al Șahinșahului) Garry Kasparov, opozant al Kremlinului, afirmă într-un articol de opinie publicat de Kyiv Post că Ucraina este deja trădată de principalul aliat SUA, care a demarat negocieri secrete cu rușii, apăsând cu forță butonul contactelor între “grei.”

În marile războaie ale umanității, întotdeauna au existat tatonări, discuții, relații între beligeranți. Fie direct, prin discuții formale între oficiali, fie indirect, prin neoficiali. 

Administrațiile succesive de la Casa Albă s-au folosit de mediatori din linia a doua a diplomației pentru discuții care au avut în final succesul scontat. (Angajarea negocierilor se fac prin “Track two diplomacy.”)

citește și: Directiva Davos: Reduceți populația planetei!

„Muza” Neagu Djuvara a ajuns prea târziu

Să ne mai amintim cum civilul Neagu Djuvara, trimisul lui Antonescu pentru negocierile de pace cu Alexandra Kolontay, ambasadorul Uniunii Sovietice la Stockholm, a ajuns după lovitura de stat de la 23 august 1944? Sau despre vizita privată a fostului președinte al SUA, Jimmy Carter, în Coreea de Nord, dând bătăi de cap președintelui în exercițiu, Bill Clinton, în plină criză nucleară?

Cicero avea să spună: “când armele vorbesc, muzele tac,” referindu-se la căderea acordurilor diplomatice între scaune, în timpul războaielor. Dar când muzele vorbesc, deducție logică, armele tac?

Un grup de foști înalți oficiali ai securității naționale a Statelor Unite a purtat, în primăvară, discuții secrete cu ruși de seamă, despre care se crede că sunt apropiați de Kremlin – și, în cel puțin un caz, cu cel mai înalt diplomat al țării – cu scopul de a stabili principiile de bază ale negocierilor pentru a pune capăt război din Ucraina, susțin surse NBC News.  

Discuțiile între părțile aflate în conflict sunt formale sau informale.

citește și: SUA ar trimite toboșarii Yoruba peste tuaregi pentru o “fiestă” democratică

Ultimele discuții dintreJoe Biden și Vladimir Putin, de la Villa La Grange, Geneva, la summit-ul Rusia-SUA, din toamna anului 2021, au durat mai mult de șase ore.
 

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la New York cu membrii grupului, preț de câteva ore. Discuțiile, potrivit surselor, s-au axat pe iminenta înfrângere a Ucrainei în războiul din estul țării și despre hăcuirea, convenabilă celor două părți – Rusia și SUA – a teritoriului ocupat de ruși.

Minsk 3 ar fi fost fără vărsări de sânge. America a preferat războiul

Printre altele fie spus, soarta Crimeei, a Donbasului și a Lugansk-ului erau deja pecetluite în tratativele pentru semnarea Acordului Minsk 3, încă din 2019, dar SUA nu au fost de acord.

Intrăm și noi în cadru cu un crâmpei de mirare: a trebuit să moară sute de mii de oameni pentru ca să se ajungă acolo, de unde s-a plecat?

Lavrov s-a întâlnit cu Richard Haass, fost negociator al mai multor acorduri de pace, trimis de Casa Albă în Orient, expertul în probleme europene, Charles Kupchan și expertul în Rusia Thomas Graham, ambii foști oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat. Toți americanii fac parte din Consiliul pentru Relații Externe, un think-thank sponsorizat de marile concerne de peste Ocean.

Tripleta de ași a lui Joe Biden–Bill Burns, directorul CIA, senatorul John Kerry și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, este decupată de Kasparov din poza de grup a negociatorilor secreți ai Administrației.

Când mâna a doua joacă rolul de grupa mică

În timpul președinției lui George Bush jr., actualul director al CIA a fost ambasador al SUA la Moscova. John Kerry, un arhitect al dezvoltării globale, are contacte vechi cu oamenii apropiați Kremlinului. Jake Sullivan a fost – în vechea administrație Obama – șeful lui Anthony Blinken, actualul secretar de stat al SUA.

John Kerry a fost promotorul deschiderii față de ruși, în mandatul lui Obama.

Oficialii de la Casa Albă și de la Kremlin nu comentează discuțiile legate de subiectul începerii negocierilor de pace.

Joe Biden pare hotărât să meargă până-n pânzele albe cu Zelenski (nici nu are de ales, acesta deține secretele Afacerii Burisma, în care este implicat fiul său Hunter). Vladimir Putin pare mai interesat de discuțiile din BRICS (care vor redesena hărțile de putere ale lumii), ținute în Africa de sud, cu el prin videochat.

Înțelegerea secretă nu mai e chiar secretă

Înțelegerea secretă dintre regimul Biden și al noului țar, Putin, se văd cu ochiul liber. SUA nu livrează rachete de rază medie și de lungă acțiune Ucrainei, noile tancuri Abrams întârzie să apară pe frontul de est, SUA se fac că plouă la atacurile rușilor asupra porturilor. 

Lăsând la o parte reescaladarea crizei gazului, provocată de greva generală a producătorilor de GPL din Australia, Europa este stoarsă de energii și de bani. Tot mai multe voci cer oprirea finanțărilor unui război care nu e al lor.

Dar ce prevăd discuțiile secrete? Obținerea acordurilor bilaterale pentru recunoașterea granițelor efective dintre Rusia și Ucraina pe linia actuală de front; Ucraina să nu devină membră a NATO; Rusia, sleită de război, să nu se implice într-un viitor conflict SUA – China; coloșii ruși de energie să-și ia gândul de la Europa, unde să se vândă gazul lichefiat american la preț de trei ori mai mare; firmele de armament americane să-și continue trendul spre profit prin acceptul Rusiei ca țările membre NATO să-și dubleze bugetele de apărare; Rusia să primească o halcă din Africa de Nord.

„Take a deal!” – ar zice americanul bine informat.

Doar fraierii cred că Ucraina mai poate câștiga vreodată războiul cu Rusia. Cărțile sunt deja jucate. În războaie, intră cine vrea, scapă cine poate.

Ne tot gândim dacă Zelenski va fi predat vreunui stat neutru în acest război sau va fi lichidat, asemenea lui Noriega, Osama bin Laden, Che Guevara de  către vreun agent CIA?

P.S. În spațiul public se vorbește prea puțin despre consecințele întâlnirii „istorice” dintre Joe Biden și Vladimir Putin, de la Villa La Grange, Geneva, la summit-ul Rusia-SUA, din toamna anului 2021, cu trei luni înainte de invadarea Ucrainei.

Vocile lumii

Garry Kasparov

“Prin blocarea HIMARS-ului, apoi a tancurilor, apoi a avioanelor și apoi eliberând provizii limitate numai după mari întârzieri, Statele Unite au costat Ucrainei contraofensiva, precum și multe vieți nevinovate. Se pare că fiecare cerere ucraineană este o altă monedă de schimb pentru SUA în negocierile sale cu Rusia. Între timp, calculele geopolitice îndoielnice ale trio-ului Biden sunt plătite cu sânge ucrainean, militar și civil deopotrivă,” a mai scris Garry Kasparov în “Kyiv Post.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!
Editorialele mele și pe Telegram!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Horoscop 21 noiembrie 2024. Berbecii descoperă informații importante

Horoscop 21 noiembrie 2024. Astrele influențează fiecare semn zodiacal în moduri diverse, aducând cu sine atât provocări, cât și momente favorabile pentru reflecție și...

Premieră europeană în România: Investiție de 50 milioane de euro într-o fabrică de baterii revoluționare

Fabrica, planificată să înceapă producția în vara anului 2026, va fi prima de acest tip din Europa și cea mai mare din lume Lockheed Martin...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă