22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiIpocrizia din comunicarea șefilor Educației

Ipocrizia din comunicarea șefilor Educației

Actualii șefi ai învățământului românesc se mândresc că s-a înregistrat cea mai mare rată de promovare la Titularizare, din ultimii trei ani.

Este reacția conducerii MEC, după ce a fost constatată cea mai mică rată de promovare a examenului de Definitivat în învățământ, din ultimii trei ani.

Cum s-a întâmplat și în cazul Definitivatului, după soluționarea contestațiilor, ne așteptăm la o creștere a ratei de promovare și la Titularizare.

Totuși, este cel puțin amuzant să te mândrești cu acest procent de promovare.

Este însă primul examen din învățământ, organizat în această perioadă de pandemie, la care rata de promovare nu a fost mai mică decât în anii precedenți.

Probabil că din acest motiv mulți candidați au apreciat că subiectele de la Titularizare au fost mai ușoare anul acesta.

Este o încercare a șefilor Învățământului de a mai îmbunătăți imaginea rezultatelor slabe ale examenelor, după experiența cursurilor online.

Într-adevăr, poate școala online, tratată superficial, în multe cazuri, le-a acordat mai mult timp pentru studiu candidaților de la Titularizare.

Nu putem să nu remarcăm însă că, acum, când rezultatele au fost mai bune, este prima dată când Ministerul Educației amintește și ratele de promovare din anii precedenți.

La Definitivat, când rezultatul a fost mai slab, nu s-a mai precizat ce a fost în anii precedenți.

Ascunderea “mizeriei sub preș” nu este însă o practică doar a actualei conduceri a ministerului.

Indiferent de partidul care s-a aflat la conducerea Educației, s-a încercat mereu ascunderea rezultatelor slabe, aruncându-se o perdea peste ele, dar care tot a fost luată de vânt, într-un final.

Cu bune, cu rele, singurul ministru al Educației, din ultimii ani, care nu s-a ferit să ofere rezultatele așa cum sunt a fost Liviu Pop.

În rest, de la mandatul lui Daniel Funeriu, care se mândrea cu strictețea examenelor organizate sub îndrumarea sa, statisticile au fost ascunse.

Probabil că armata de consilieri ai actualului ministru ar trebui să înțeleagă că ascunderea problemelor nu va asigura o imagine mai bună, ci, din contră, va înăspri criticile.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

FACIAS: Criza transplanturilor se agravează

Unul din trei români care așteaptă un transplant este condamnat la moarte, spune Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). „Din 2020 până în...

Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, dar punctul de amendă va fi înghețat

Guvernul are în plan majorarea salariului minim european de la 1 iulia la 3.700 de lei din care pragul de netaxare va fi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă