3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăOp & EdÎncă o licitație strategică tratată în bătaie de joc de stat

Încă o licitație strategică tratată în bătaie de joc de stat

Ne-am obișnuit ca licitațiile esențiale să fie tratate cu flagrantă lipsă de profesionalism de “specialiștii” statului român sau poate cu o prostie voită, menită să satisfacă interesele unor societăți comerciale apropiate de partidele aflate la putere.

În mod deosebit în Educație am avut licitații de diverse echipamente extrem de importante pentru elevi organizate în bătaie de joc.

Fie că vorbim de licitații mult întârziate pentru puținele dispozitive digitale necesare în vederea organizării cursurilor cu predare online, fie că vorbim de manuale școlare pline de erori grave, toate aceste achiziții realizate de reprezentanții statului denotă o gravă lipsă de responsabilitate.

Acum se înregistrează însă o altă situație, mult mai gravă, ce poate pune în pericol chiar sănătatea elevilor.

Au ajuns la inspectoratele școlare primele teste COVID noninvazive, pe bază de salivă, cu mare întârziere.

Kit-urile au ajuns descompuse, deschise, ceea ce înseamnă expunere la microbi.

Practic, aceste teste care ar trebui să reducă răspândirea noului coronavirus ar putea contribui la creșterea cazurilor de infectare cu COVID-19.

Un astfel de test deschis ar putea trece prin mâinile a trei persoane, înainte de a ajunge la un copil.

Este o situație inadmisibilă și extrem de periculoasă.

Ministerul Educației trebuie să respingă aceste teste și să oblige compania care le-a livrat să le înlocuiască.

Este posibil însă ca firma care a câștigat licitația să nu poată fi trasă la răspundere, deoarece nu știm încă modul în care au fost formulate cerințele de către ONAC.

Și de această situație Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat s-a spălat pe mâini, aruncând testele în inspectoratele școlare, iar, de acolo, școlile să se descurce.

DSU trebuia să se ocupe de livrarea testelor către unitățile de învățământ și, mai ales, să verifice dacă acestea sunt conforme, sigure, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea oamenilor.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă