7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiÎnalta Curte de Justiție a Marii Britanii desființează lupta anticorupție. Ce faceți...

Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii desființează lupta anticorupție. Ce faceți cu Dragnea?

România liberă” a publicat în ediția online de sâmbătă amănunte extraordinare din procesul de la Londra. Afaceristul, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, de către justiția română, în procesul “Fermei Băneasa,” cu terenurile Universității de Agronomie din București, poate rămâne în Marea Britanie. Curtea de Apel București a pierdut procesul din capitala Marelui Regat. Cererea statului român de extrădare a lui Popoviciu, pentru a fi întemnițat în vreun penitenciar din România, a fost desființată.

Lupta anticorupție din România a suferit o rușinoasă înfrângere

Înalții judecători britanici au admis că în România „penalul” Puiu Popoviciu nu a avut parte de o justiție dreaptă. De acum înainte, orice condamnat poate face referință la procesul Popoviciu vs România.

Ziarul nostru a publicat zeci de anchete despre judecătorul Tudoran  și despre cum a fost el șantajat de către SRI, precum și abuzurile procurorului Nicolae Marin de la DNA, ascuns azi ca adjunct al șefului S.I.I.J.

Judecătorul britanic a admis că procurorul DNA a făcut abuzuri

În motivarea sentinței, publicată de onorata curte de justiție regală, judecătorul districtual a admis că atât judecătorul, cât și procurorul DNA, au comis abuzuri. Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, se mai menționează în minuta britanică.

Instanţa de la Londra consideră că executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ”arbitrară” şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ”negare flagrantă” a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Astăzi, Curtea de Apel din București judecă cererea de strămutare a procesului de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea la o altă înstanță decât cea de la Tribunalul Municipiului București, acolo unde îi sunt pregătite completurile morții.

Citește și: Vor să-l execute și pe Liviu Dragnea

Va avea, astăzi, deținutul Liviu Dragnea parte de o judecată dreaptă sau mâna lungă a sistemului are influență și asupra magistraților de la Curtea de Apel din București?

desen de Ștefan Popa Popa’S

Într-o Românie democratică, fără lesa pusă magistraților, termenul “negarea flagrantă a justiției,” introdus în motivarea Lordului Holroyde, înaltul magistrat britanic, ar fi dus la un cutremur, cel puțin în Consiliul Superior al Magistraturii.

Bogdan Mateescu, președintele instituției constituționale, care ar trebui să fie garantul unei justiții independente, face plângeri la Inspecția Judiciară pe bandă rulantă doar judecătorilor nealiniați.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Corobana și Purice, judecătorii de la TMB, cei ce l-au condamnat ilegal a doua oară pe Liviu Dragnea, nu sunt cercetați disciplinar, așa cum prevede Codul de Procedură Penală.

Odată cu publicarea sentinței procesului Popoviciu vs Curtea de Apel București, președintele curții de la București ar trebui să-și înainteze deîndată demisia.

Ce încredere să mai aibă un justițiabil în dreptatea de la CAB, când acesta a fost învins pe terenul Common Law (drept jurisprudențial)?

Dacă în trecut se zicea că “mai există judecători la Berlin”, acum se poate vorbi despre o nouă expresie: “Mai sunt judecători la Londra.”

Pentru procurorii neduși prea mult la școală sau pentru judecătorii de sub drapel, înzestrați azi cu puteri magice în a dispune “viața sau moartea păcătosului,” pe lângă minuta Lordului Holroyde, le-aș pune pe masa și povestea morarului care nu a îngenunchiat în fața regelului Prusiei.

Orice om care a citit mai mult decât o carte de științe botanice știe că Frederic al II-lea, regele Prusiei din secolul XVIII, voia să-şi mărească parcul castelului său de la Sans-Souci, doar că tentativa sa de expansiune se lovea de hachițele morarului care nu voia să cedeze terenul râvnit. Pe locul însă unde suveranul intenţiona să-şi extindă grădină se afla instituția de pisat grâu. Frederic l-a chemat pe pisălog, recte morarul, şi i-a propus să îi cumpere proprietatea. Acesta n-a vrut să i-o vândă. Şi atunci Regele l-a amenințat că va recurge la forță. La abuzul de putere, pisălogul i-a răspuns cu o candidă naivitate: „Da, dacă n-ar mai exista judecători la Berlin”.

Prescurtată, fraza a devenit celebră şi e invocată ori de câte ori cineva vrea să susţină că totuşi forţa nu va putea încălca dreptul său.

Astăzi, Liviu Dragnea poate invoca nu doar speța Frederic al II-lea vs Morar ci și sentința din procesul de la Londra: Popoviciu vs CAB.

Rușinea de la Londra îi va face pe judecători să uite de angajamentele, scrise sau nescrise, și-i vor da lui Dragnea o amărâtă de “strămutare?”

Ne lămuri, rapid cât de independentă este Curtea de la București și dacă mai trebuie căutată dreptatea la Londra.

 

Vocile lumii

Eureporter

Publicație de la Bruxelles

“Judecătorul Tudoran nu numai că nu a pus la îndoială excesele procurorului, dar a și inventat probe pentru a justifica acuzațiile din rechizitoriul pregătit de Nicolae Marin. Tudoran a clocit o poveste despre un teren asupra căruia statul nu avea niciun drept legal de proprietate.

Acuzațiile împotriva magistraților ridică serioase întrebări despre starea actuală a sistemului de justiție din România, unde judecata și ancheta sunt abuzive”, scrie Eureporter.co.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă