28.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăOp & EdIgnorații fără vină cer să se facă ultimatum

Ignorații fără vină cer să se facă ultimatum

Au trecut mai bine de două săptămâni de la greva de avertisment din școli și rezultatul este zero.

Reprezentanții angajaților din învățământ au fost invitați atunci la câteva minute de discuții, trimiși ai guvernanților vorbindu-le frumos, ca apoi să fie tratați cu aceeași ignoranță și aroganță.

În timp ce cadrele didactice sperau că mesajul lor a fost auzit de Guvernul Ciucă, președintele PNL, Florin Cîțu, se mândrea, la un raport al liberalilor, că nu a acordat majorări salariale.

Dacă inițial, partenerul său de împărțit ciolanul, Marcel Ciolacu, i-a încurajat pe sindicaliști să protesteze, promițându-le susținere, acum tace.

Sindicaliștii luați în derâdere de guvernanți au cerut ultimatum, până azi, liderii partidelor aflați la putere fiind somați să precizeze dacă susțin acordul pentru Educație.

Din nou, tăcere!

Există oare unitate pentru pasul următor: greva generală?!

În acest moment, sindicaliștii din învățământ au mingea în terenul lor, rezultatul referendumului în rândul membrilor de sindicat conferindu-le posibilitatea de a declanșa greva generală.

În același timp însă, deja, în multe unități de învățământ preuniversitar s-au văzut numeroase cazuri în care lipsa de unitate a fost vizibilă.

Fără unitate, în zadar ai sindicate, chiar cu foarte mulți membri.

Solidaritate, doar pe hârtie

Să nu neglijăm faptul că, din nou, mediul academic a fost solidar cu ai săi colegi din preuniversitar, doar pe hârtie.

Avem comunicate semnate împreună.

Și… atât.

De ce?

Din cauza politizării din învățământul superior românesc.

Pe bani mult mai frumoși decât în preuniversitar.

Evident că, acum, nu mai avem universități care se opun regimului, deoarece avem la guvernare o coaliție care satisface plăcerile partidelor care controlează marile universități de stat: PNL și PSD.

Sunt angajați în învățământul superior cu frustrări la fel de mari precum ale celor din preuniversitar, dar ei nu pot comenta în fața multiplelor mâini drepte ale guvernanților, instalate prin posturi importante ale universităților de stat.

Prin urmare, ca și în cazul angajaților din preuniversitar, nemulțumirile lor nu contează, la nivel guvernamental.

Eleganța nu primește pomană

Este evident că guvernanții nu se tem de angajații din învățământ, indiferent de câte ultimatumuri vor lansa sindicatele.

Angajații din învățământ au prea multă eleganță pentru a-i sensibiliza pe guvernanți.

Liderii partidelor aflate la putere sunt mult mai repede impresionați de un angajat CFR care ridică un ciocan asupra lor, decât de un profesor care deplânge soarta școlii românești.

Oricum, acești politicieni sunt certați cu școala.

Probabil tocmai din acest motiv sindicaliștii din învățământ au fost trimiși să discute cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Într-adevăr, îl putem acuza de multe pe Sorin Cîmpeanu, dar, mai puțin, de lipsă de eleganță.

Dar delegarea lui Cîmpeanu pentru a discuta problema acordării – sau, mai bine spus, neacordării – majorărilor salariale din Educație indică perfect preocuparea guvernanților.

Mai exact, se mizează pe faptul că le mai spune Cîmpeanu niște cuvinte înduioșătoare reprezentanților dascălilor și… asta e.

Deja auzim în discursul ministrului Educației că acest domeniu a fost privilegiat, alături de Sănătate, fiind singurele în care s-au acordat majorări salariale în 2022.

Nimic mai fals.

În Justiție s-a acordat 20%.

Parlamentarii încă se înfruptă din majorarea luată cu mult înainte.

Majorările salariale din Educație sunt amânate de mai bine de doi ani.

S-a dat 4%, în loc de 16%.

Ne spune ministrul Cîmpeanu că este jumătate din cât era programat pentru anul în curs.

Nu este altceva decât un discurs politic manipulant.

După o asemenea amânare, nu se mai poate discuta de proporții precum cele invocate de șeful Învățământului.

La fel ne-a spus și despre bursele elevilor: că nu au fost tăiate.

Într-adevăr, cum a afirmat Sorin Cîmpeanu, sunt mai mulți elevi care beneficiază de burse de merit, dar nu este meritul său.

S-a ajuns la această situație din cauza școlii online tratate, în multe cazuri, neserios.

El a crescut pragul de la care se acordă bursele de merit, de la media de 8,50, la cea de 9,50.

Prin urmare, scopul a fost să se acorde mai puține burse.

Domnule Cîmpeanu, domnilor guvernanți, domnilor lideri ai partidelor aflate la putere, încetați să mai jigniți inteligența acestui popor!

Elevii, părinții și profesorii, indiferent cât de mult vă doriți, nu sunt atât de naivi.

Totuși, măcar Sorin Cîmpeanu le răspunde angajaților din Educație.

Cîțu, Ciolacu și Ciucă îi îi tratează cu zeflemea.

Apropo, domnule Kelemen Hunor, profesorii maghiari din România nu sunt nemulțumiți de nivelul salarizării?

Să nu uite acești profesori etnici maghiari că UDMR a făcut parte din toate guvernările care le-a respins majorările salariale în ultimii doi ani!

Cât despre “ultimatumul” sindicaliștilor din învățământ, nu îi acord șanse de a-i impresiona pe liderii partidelor aflate la putere.

Ce spun sindicatele

Iată ce spun reprezentanții angajaților din învățământ, într-un comunicat cu titlul “Guvernul ne-a mințit”, semnat de președinții celor trei federații sindicale reprezentative din Educație (FSLI, FSE “Spiru Haret” și FNS “Alma Mater”):

“Dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare. Am avut până în prezent mai multe acorduri semnate de prim-miniștri, care însă nu au fost respectate în totalitate. Ce garanții putem avea că un astfel de acord, asumat doar de un ministru, va fi și implementat?

Având în vedere perioada grea prin care trecem, considerăm că o escaladare a conflictului din Educație poate aduce mari prejudicii chiar celor pe care încercăm cu toții să-i protejăm: copiii.

De aceea, solicităm ferm ca, până luni, 7 februarie 2022, președinții partidelor aflate la guvernare să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația.

De asemenea, considerăm că Prim-ministrul României trebuie să iasă public și să justifice ceea ce s-a întâmplat, deoarece această atitudine este o jignire adusă salariaților din învățământ!

A venit momentul să spunem STOP DEGRADĂRII ȘCOLII ROMÂNEȘTI”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă