18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăOp & EdIdeologia ucide spiritul olimpic

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei neutri – câtă nebunie! Mai mult, edilul ecologist al orașului luminilor, Anne Hidalgo, a avertizat că n-ar vrea să vadă picior de rus prin Paris.

Oare atleții, înotătorii, handbaliștii, voleibaliștii, tenismenii, judocanii de mare performanță, cu steagul alb-roșu și albastru pe piept, stigmatizați de Comitetul Internațional Olimpic, nu se pot adresa Comitetului de luptă împotriva discriminării? Tribunalul sportiv de la Laussane – TAS – a decis că rușii nu sunt discriminați. Însă, recent, Parlamentul francez a votat o lege care interzice segregarea unei persoane pe bază de frizură. Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu poate fi invocată în apărarea competitorilor ruși? Când se judecă pe baza rațiunilor ideologice, dreptatea e făcută praf. Există o normă internațională a segregării?   

citește și: Pe când capitularea Ucrainei?

Într-o lume inundată de diversitate și de lupta pentru dreptul părului de a sta sculat, o serie de sportivi sunt discriminați și toate instanțele morale ale corectitudinii politice tac.

În antichitate, războaiele persane și peloponeziene s-au oprit pentru a începe Jocurile Olimpice. Doar olimpiadele moderne au fost anulate în timpul Primului și al celui de-al Doilea Război Mondial. Când sportivii se întrec, armele tac.

Olimpiadele antice înghețau războaiele, cele actuale pun gaz pe foc

Cu opt secole înainte de Hristos, emisarii cetăților organizatoare ale Jocurilor Olimpice antice colindau toate regiunile pentru a obține un Armistițiu sfânt. Așa i se spunea procesului de pace. Olimpiadele stopau bătăliile. Când sportivii se întrec, armele tac, parcă nu așa se spune, nu?

Trăim într-un context discreționar. Vremuri de cruntă heităreală. Nimeni nu caută pacea. Ce vină au sportivii că s-au născut într-o țară și concurează pentru ea?

Politrucii și frizurile zvelte de pe trotinete nu știu că visul unui sportiv este participarea la Jocurile Olimpice, sumumul carierei sale. Se pregătește o viață pentru a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Nu poate avea o bucurie mai mare decât să  i se cânte imnul național!

Olimpicii SUA n-au fost interziși la Olimpiada de la Londra din 2012 din cauza invadării Irak-ului!

Extrapolând ucazul impus jucătorilor ruși, în alt timp al războaielor și al altor agresori, nu ne amintim ca vreun for olimpic să fi interzis sportivilor americani dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012, pe motiv că Pentagonul a invadat împreună cu aliații Irak-ul. Starea de oglindire nu mai e o stare firească? Sau orice asemănare între invadatori omoară neuronul liber?

Edictul și eticheta de “nefrecventabil” sunt uriașe nedreptăți făcute unor nevinovați. Spiritul olimpic reprezintă tot ce e mai bun, mai înălțător, mai demn, nu doar pentru un sportiv, ci pentru umanitate.

“Les Phryges” – mascota Jocurilor Olimpice – Paris 2024

Într-o „surdină asurzitoare,” o voce devine rezonantă. Cea a ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care a condamat psihoza războiului ce face ravagii și în sport. “Am ajuns foarte jos cu ideea de a nu permite sportivilor unei naţiuni să concureze la Jocurile Olimpice.Pedepsirea sportivilor din motive geopolitice este inacceptabilă.”

YouTube video

Vladimir Putin a fost suspendat, în urmă cu doi ani, din calitatea de președinte de onoare și ambasador al Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ), potrivit unui comunicat al FIJ, semnat, la acea vreme, de Marius Vizer. Judoul mondial a fost sponsorizat zeci de ani de președintele rus. Federația Internațională a acestui sport are sediul la Viena, iar cea europeană, la Budapesta. Una este condusă de un austriac, alta de un ungur.

Președintele Federației Internaționale de Judo nu vrea români la Olimpiada de la Paris-2024

Cetățeanul de origine română, Marius Vizer, având cea mai înaltă demnitate din forul acestui sport, în care căderea este o artă, se antepronunță că sportivii români nu vor fi la Olimpiada de la Paris. Nici nu s-au terminat toate competițiile de calificări și mogulul unui sport din artele marțiale a și tras un ippon șanselor judocanilor români. De ce a pus presiune pe arbitri? Se zice că deja doi români au pierdut din cauza arbitrajului defavorabil. El se luptă cu Cozmin Gușă, actualul președinte al Federației Române de Judo. Ce câștigă Vizer dacă în timpul Olimpiadei 2024, nu se vor vedea judocani cu tricolorul pe piept? Îi va tihni mai bine gulașul de pe Váci utca?

Primul principiu al jucătorului de judo susține că “Voi fi mereu stăpânul gândurilor mele şi voi cultiva numai intenţii bune. În sala de judo îmi voi stăpâni stările sufleteşti pentru a nu îngreuna munca mea şi a colegilor mei.” De ce își înnegrește Vizer sufletul?

Dacă nu va mai fi “putinistul” Gușă la putere în Federația Română de Judo, el va fi mai puțin etichetat de putinism? Rublele din conturile secrete vor fi mai dodoloațe? Sportivii nu trebuie să sufere din cauza neînțelegerilor din afara spațiului de joc, nici să fie discriminați sau tulburați emoțional.

În viață, toți oamenii au plecat cu drepturi egale.

Edictul impus de Comitetul Internațional Olimpic rămâne o pată neagră pe obrazul marii întreceri cu lauri, podiumuri și slavă.

Doar Hitler și regimul său criminal au impus vinovății colective. Cum să le permiți sportivilor ruși sau beloruși participarea la JO 2024, doar dacă vin în straie neutre? Sau chiar să le-o interzică total, cum a decis Sebestian Coe, la atletism? Dar dopații pot intra alături de pensați, braț la braț. fără probele de urină?

Vocile lumii

Péter Szijjártó

Ministrul de Externe al guvernului maghiar

„Ne amintim de acest rol al Jocurilor Olimpice necontestat de nimeni, rolul de consolidator al păcii. Ne amintim de sportivi din ţări aflate în conflict, care, după un meci sau o competiţie, se îmbrăţişează în arenă sau pe teren. Şi cred că gravitatea situaţiei actuale este demonstrată de faptul că lumea sportului a devenit, şi ea, complet impregnată de geopolitică, de o abordare ideologică” – consideră ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, potrivit News.ro.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă