Povestea lui Prâslea cel Voinic și merele de aur are tâlc și astăzi. Ne mai amintim? Împăratul avea palate și grădini frumoase. În livada din spate, un măr rodea poame de aur, dar niciodată nu puteau fi culese. Erau furate “noaptea, ca hoții.” Fiul cel mic al Împăratului s-a angajat să vegheze. În cele din urmă, prinse urma zmeului și-i răpi aleasa inimii. Ce a urmat? Scrie în poveste.
Dar merele de aur ale României rămân culese, strânse și mâncate doar de grofii multinaționalelor? E o mirare sau o certitudine?
Cine plătește pune și muzica, nu?
Țara noastră este obligată de noul sultan de la Bruxelles să-și modeleze, după chipul și asemănarea celor mari și buni, bugetul de venituri și de cheltuieli. Guvernul este obligat să se încătușeze într-un prestabilit deficit de 4,4%, altfel noii otomani își vor aspri birurile pe ortomani.
România are imense resurse minerale și spirituale, doar că belzebuții de la putere nu mulg decât vacile autohtone.
A ajuns deja obositoare văicăreala cu lipsa celor nouă miliarde de lei din conturile guvernamentale, în condițiile unui protectorat absurd dat exploatatorilor de resurse. O simplă mărire a redevențelor ar fi fost îndestulătoare pentru buget (la apa minerală, companiile plătesc un leu la mia de litri).
În noul pachet fiscal, nu vezi decât împovărări doar pentru români, nu și pentru străini. De ce nu se mai zice nimic despre impozitarea multinaționalelor?
Premierul taie de pe listă angajați care nu există
Pentru a-i fi pe plac unui antreprenor român, Marcel Ciolacu a promis că taie două sute de mii de locuri de muncă din administrație. Doar că acestea nu sunt decât pe hârtie. Mai pe șleau, premierul promite că nu va mai angaja noii Prâslea, odraslele sistemului. A zis că ia o pauză de la angajări și la cumetrii. Nu de alta, dar să nu se supere noul sultan.
Explicația tăierilor celor două sute de mii e simplă. Pentru a li se mări merituoșilor leafa, li s-au creat artificial secții și subsecții cu promisiuni de angajare de personal. Doar că impegatul din Buzău i-a coborât pe neangajații din tren.
citește și: Gloria lui Henry Kissinger din China – explicații simple
Guvernanții nu dau doi bani pe publicistică. Taie cu mânie proletară facilitățile fiscale (TVA de 5%) la ziare, reviste și cărți.
Văzând cum se ghiftuie românii prin stațiunile de distracție și cum se lăfăie-n bani, executivii își propun să mărească TVA-ul și la hotelării.
Lăsarea mică pentru IT-iști, lăsarea mare pentru bogați
Ca să împace și capra și varza, liderii coaliției guvernamentale fac lăsarea mică pentru IT-iști. Scutirile de taxe și impozite se vor face până la un anumit nivel. La fel se va întâmpla și cu “revoluționarul 1 %” pentru microintreprinderi. Acesta va crește, altfel decât voinicul Prâslea, în anumite condiții, la 3%, după principiul “mulge dracului vaca din ștălog,” nu căuta merele de aur și nici zăcămintele din subsol.
Deși n-au pregătire în optimizări fiscale, distinșii mateloți ai corabiei guvernamentale umblă ca nebunii pe bordul vasului în furtună, fără sextant, doar cu gândul la valiza de bani cărată Sultanului.
citește și: Youtube interzice sfânta taină a botezului
Povestea Vizirului Ciolacu și gândul protectiv pentru merele de aur, date lor, otomanilor de la Bruxelles și pălăriilor de multinaționale, ce gravitează în chip de lobby prin Altiero Spinelli, e fără sfârșit.
Liderul PSD, ajuns prim ministru, este o lecție vie a cum poți ajunge mare când ești mic de tot, dar ști să fii cumsecade cu stăpânii și aprig la mânie cu cei netoți.
Marcel Ciolacu cunoaște vorba că domnia și prostia fac casă comună, mai ales vara, când izmele câmpurilor îmbată vigilența.
Ce rațiune este în creșterea taxelor muncitorilor din construcții și a IT-iștilor? Să i se facă pe plac Sultanului, ca nu cumva să strănute și n-are cine să-i dea vreo batistă.
Ce-i pasă vizirului latifundiar al bugetului că 10 %, impozitul impus țăranilor, în plus față de anul trecut, ustură tare!
Cât despre mărirea impozitelor pe clădiri mai scumpe de 500.000 de euro râd și curcile, neajunse la îndopat în marele parc național al datului cu tifla. O știe orice notar că pixul poate corecta prețul. Cu ceva gologani se poate dărâma plafonul de jumătate de milion.
Pachetul financiar e pitpalacul rănit și salvat de bondar
E un corolar de minuni acest pachet financiar. Altfel nu s-ar vorbi atât de mult despre el. Deși nepregătit la matematică, Marcel Ciolacu știe din școala vieții că săracii sunt cei mai buni platnici.
Marcel Ciolacu se califică pentru un post de jupân. E degrabă mânios când sună telefonul roșu. Obișnuiește să lectureze de dimineața presa, dar nu dă înapoi la directivele Comisiei Europene, știind clar că făra a plăti tainul aleluia post domnesc.
Fenta cu pachetul fiscal e o cioacă. Un fel de chiflă aurită. 9 miliarde de lei s-ar fi obținut ușor prin supraimpozitarea multinaționalelor cu 1,5 %. Despre mărirea redevențelor, nici pâs. Ce să mai spui despre redeschiderea minelor de aur? Am avea atâtea mere de aur în livadă, încât pe bursele mondiale aurul s-ar prăbuși. Iar, pentru a nu produce infarcturi pe Wall Street Journal, Vizirul din Buzău mulge strașnic vaca. Că și așa vine încălzirea globală și o va rade pe netoată de pe lista cu bunătăți gospodărești.
„Cât de irelevantă este inutilitatea”
Lecția Pachetului fiscal Ciolacu poate fi predată la școli: „Cât de irelevantă este inutilitatea.” Bugetul se poate corecta din pix, nu trebuie atâtea biruri și împovărări. Capitalismul nu s-a construit prin matematica alienării, ci prin idei și curaj de a fabrica mere de aur din mărgăritarele porcilor, în ciuda recomandărilor Sfântului Ioan Gură de Aur.
VOCILE LUMII
Gabriel Biriș
Consilier fiscal
„Cârpelile bugetare nu rezolva mai deloc problema și creează risc de creștere a evaziunii, în special la țigări și alcool (la alcool evaziunea fiind crâncenă). Există companii cu marje de profit incredibile (în jur de 50 % din venituri). În 2022, pe seama comisioanelor uriașe percepute de mușchetari comercianților (în jur de 5%) pentru decontarea tichetelor sărăciei, veniturile le-au explodat (+77%!!!) iar marjele de profit la fel, de la 50 % spre 70% din venituri!” – a scris Gabriel Biriș pe pagina de facebook.