2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăOp & EdEste Trump în pragul Casei Albe?

Este Trump în pragul Casei Albe?

În urmă cu câteva zile, președintele Joe Biden și fostul președinte, Donald Trump s-au întâlnit la Atlanta, pentru o dezbatere prezidențială. După eveniment, cei mai mulți observatori s-au concentrat foarte mult pe performanța aparent slabă a lui Biden, acordând, în același timp, mult mai puțină atenție multor neadevăruri și exagerări ale lui Trump.

Și acum, unii susținători ai lui Biden speră că acesta va renunța la cursă și un alt candidat îl va înlocui.

Cu toate acestea, întrebarea rămâne: performanța lui Biden în dezbateri se va dovedi fatală, iar Trump este deja în pragul Casei Albe?

Spre dezamăgirea multor democrați, Donald Trump, care a apărut în studio, nu a fost nici pe departe la fel de nemulțumit, precum în mitingurile sale și în unele interviuri de televiziune. Din nefericire pentru Biden însă, candidatura sa a fost aruncată într-o critică simplistă, aceea că este prea bătrân, pentru a fi președinte. Biden a interpretat greșit problema cea mai populară, avortul, în timp ce Trump a trâmbițat tema imigrației.

Întrebarea multor minți este care Trump și care Biden va apărea, în realitate?

Ar fi Trump bătăușul, tipul care a urmărit-o pe Hillary Clinton pe scenă în 2016 și care a strigat și l-a întrerupt constant pe Biden în 2020? Și, după această dezbatere, ar fi tipul ale cărui discursuri se îndreaptă spre non-probleme despre hot dog, pericolul bărcilor electrice și frica de rechini? Sau ar fi un Trump reținut și, în mare parte, coerent, care încearcă să-i convingă pe alegătorii indeciși, că merită să se reinstaleze la Casa Albă?

Întrebarea pentru Biden este, dacă acordă sau nu crezare atacurilor asupra vârstei sale. „Joe adormit”, așa cum îi place lui Trump să-l numească, ar arăta sau ar fi „adormit”? Ar confunda numele, datele și locurile? S-ar împiedica în drum spre podium?

Donald Trump, care a petrecut luni de zile denigrând presupusul declin mental al lui Joe Biden, își reformează strategia, după recenta dezbatere prezidențială. Trump pare dornic să evite să calce pe controversa care se învârte în jurul președintelui Biden.

Alegerile americane din 2024 au promis să fie alegeri ca nicăieri altundeva. Da, au doi candidați principali cu probleme. „Adormitul” Biden și politica sa externă dezastruoasă și Trump care e condamnat cu 34 de acuzații de infracțiuni pentru falsificarea înregistrărilor comerciale. Politica americană este acum în ape neexplorate.

Cu 34 de infracțiuni este Trump gata să pășească la Casa Albă? Puriștii istorici spun că da, arătând cazul lui Eugene V. Debs. El a candidat pentru președinție din închisoare, în 1920, după ce a fost condamnat pentru criticarea recrutării militare, în timpul Primului Război Mondial.

Impactul condamnării lui Trump asupra cursei prezidențiale este o întrebare deschisă. Iar atmosfera politică otrăvitoare, va îneca și mai mult discuția asupra problemelor din procesul de campanie.

Deci, dacă cineva speră că alegerile din 2024 vor produce, în cele din urmă, o dezbatere atentă și aplicată, cu privire la SUA, va fi dezamăgit. Credeți că se va discuta, dacă SUA ar trebui să facă mai mult sau mai puțin pentru a ajuta Ucraina, să sprijine sau să se opună campaniei militare a Israelului în Gaza? Se va dezbate în spațiul public, dacă SUA trebuie să aibă o abordare mai curajoasă sau mai conciliantă față de China sau cum se va forma relaţia SUA cu Europa? Nicidecum! Sunt subiecte pentru analiști.

Unii americani cred că Trump ar putea avea o altă șansă de a fi președinte, pentru că ar plănui un al doilea mandat agresiv. Trump a atins o serie de subiecte care sunt factori importanți pentru alegători înainte de noiembrie, cum ar fi deportarea imigranților, avortul, criminalitatea și granițele SUA – Mexic. Trump a făcut, de asemenea, comentarii uimitoare despre violența politică, folosirea armatei împotriva civililor și despre multiplele dosare penale împotriva lui.

Se pare însă că biroul Oval îl așteaptă, iar multe dintre problemele relațiilor internaționale vor căpăta alte valențe.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă