5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiEducația, după An(isi)estezie

Educația, după An(isi)estezie

Doamna Anisie a primit un fotoliu bun în Parlament, nedrept față de mulți colegi ai domniei sale, din PNL, care sunt cu siguranță mult mai abili pentru o carieră politică.

Aceasta este problema liberalilor, iar, în mod evident, Monica Anisie nu este unicul personaj ajuns pe un traseu, să spunem, nefiresc, în Parlamentul României.

Astfel de cazuri găsim la toate partidele parlamentare.

Dar să vedem ce ne-a lăsat doamna Anisie în urma mandatului său scurt, dar totuși mult prea lung, din perspectiva multor elevi și profesori, de ministru al Educației și Cercetării.

Mai repede am putea enumera ce nu a lăsat: manuale școlare pentru toți elevii; dispozitive digitale conectate la internet pentru toți elevii care provin din familii defavorizate; un plan clar de organizare și desfășurare a anului școlar în curs.

Lista problemelor urgente lăsate nerezolvate de ministrul Anisie este atât de lungă, încât nu ar încăpea în paginile acestui ziar.

Ce a realizat ministrul Monica Anisie?

Probabil că trebuie apreciată organizarea examenelor naționale în timpul pandemiei, fără incidente.

De asemenea, a fost bună cea de-a doua sesiune a Evaluării Naționale, introdusă în premieră în mandatul Monicăi Anisie.

Am mai putea enumera la decizii bune: eliminarea probelor orale de la Bacalaureat, care nu mai aveau oricum nicio noimă; publicarea programelor școlare pentru învățământul special; o tentativă de program “masa caldă”, deoarece acesta este departe de a putea spune că a fost implementat cu succes la nivel național; o ușoară reducere a birocrației din sistem, cu toate că au fost introduse ulterior alte declarații inutile pentru elevi și profesori.

În concluzie, profesoara Monica Anisie nu are cum să primească o notă de trecere.

Aceasta, nu neapărat pentru numeroasele greșeli de exprimare, gafe memorabile care ne-au stârnit un haz de necaz, ci, în primul rând, pentru că a condus sistemul de învățământ românesc către un blocaj, pe un traseu greșit de unde este dificil de redresat și care va afecta multe generații.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă