10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDupă un an de școală în pandemie, mai mulți tineri visează să...

După un an de școală în pandemie, mai mulți tineri visează să fie profesori sau medici

Încă de anul trecut am putut observa o creștere a numărului candidaților la concururile de admitere organizate de universitățile de Medicină și Farmacie, probabil după ce au fost difuzate în audiovizual numerose materiale cu eroii din prima linie.

Acum, devine evident un alt fenomen, după ce școala a stat un an de zile în mediul online.

Facultățile cu departamente de formare a profesorilor au fost luate cu asalt de absolvenții de Bacalaureat.

Nu de la puțini am auzit motivația: “cred că eu aș organiza ore online mai bine decât profesorii bătrâni”.

Această ambiție a unor tineri de a dovedi că sistemul educațional românesc poate fi performant reprezintă un aspect pozitiv, însă este doar un început de drum.

Unul dintre principalele lucruri pe care ni l-a demonstrat pandemia COVID-19 este că avem mari lacune în pregătirea cadrelor didactice, mai ales a celor tinere.

În mod firesc, oricine s-ar gândi că un profesor proaspăt ieșit de pe băncile facultății este mult mai ușor adaptabil la noile tehnologii.

Din nefericire, avem numeroase exemple care demonstrează contrariul.

Poate că avem tineri dornici să revoluționeze învățământul din țara noastră, dar pentru acest lucru au nevoie de o pregătire foarte bună în facultate.

E greu însă de crezut că această pregătire temeinică pentru predarea online va începe cu generația de boboci de la facultățile de formare a profesorilor din toamnă, cât timp universitățile abia acum compun proiecte sau în cel mai fericit caz abia le-au fost aprobate proiectele pentru dotarea cu mijloace digitale de predare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă