7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăOp & EdDragonul s-a înfrățit cu ursul. Ce urmează în jungla planetară?

Dragonul s-a înfrățit cu ursul. Ce urmează în jungla planetară?

Jocurile Olimpice de Iarnă au produs un eveniment planetar: dragonul s-a înfrățit cu ursul. Jungla globală a rămas încremenită.

Încă de acum două săptămâni, atenționam că trebuie să fim atenți la ce se întâmplă la Olimpiada de Iarnă la Beijing 2022. Vladimir Putin a reușit să dea lovitura geopolitică. L-a convins pe Xi Jinping, omologul său chinez, să-i susțină cauza în vecinătatea imediată. Așa cum am mai spus, Ucraina – stat artificial creat – a fost doar un pretext al Occidentului de a impune noi sancțiuni Rusiei.

Știrea care interesează publicul, mai mult decât Pactul sino-rus, e că nu va mai fi război în vecinătatea Europei de Est. China și Rusia au creat o alianță strategică, un colos, în stare să se opună mamutului NATO. Era de așteptat. Americanii prea l-au împins pe Putin în brațele lui Xi. Orice analist neînregimentat putea să-și dea seama că acest lucru înfiorător pentru democrațiile occidentale se va întâmpla.

Presa mainstream nu vede cum dragonul s-a înfrățit cu ursul

Presa mainstream se face că nu știe consecințele Pactului de la Beijing. Publicațiile nealiniate au prezentat zorii lumii noi, încă de anul trecut, când SUA, împreună cu Marea Britanie și Australia au creat un NATO asiatic, AUKUS. Noul bloc indo-pacific a provocat un tsunami la Paris. Administrația Macron s-a trezit și fără influență și fără banii din contractele pentru navele cu propulsie nucleară. Franța a fost scoasă mișelește din joc. De ce? Pentru că anglo-americanii au decis să taie dintr-o singură mișcare puterea colonială a Franței, veche de peste trei sute de ani.

Fiind extrem de supărată pe excluderea din supremația geopolitică din Indo-Pacific, Franța a făcut scandal de cabinet. Și repede, Joe Biden a liniștit spiritele. I-a promis lui Macron că-i dă în schimb o nouă zonă de influență. Îl lasă pe micuțul progresist să zburde prin Europa, mai ales prin cea de Est.

Biden a ratat înțelegerea „cedez Ucraina, declar nul programul de extindere al NATO”

Cărțile, așa cum am mai spus, erau făcute încă din vara anului trecut. Atunci, anunțam că nu va fi niciun război în Ucraina. Prezumtiva conflagrație ruso-ucraineană n-a fost decât o perdea de fum, pentru a ascunde marea conjurație Biden-Putin. Marii lideri ai SUA și Rusia ar fi putut cădea la învoiala împărțirii sferelor de influență în Europa. Doar, că statul major al Americii, pour faire bonne bouche, a torpilat planeta cu propaganda imimentului război în Ucraina. În loc să obțină “o bună pace,” l-a aruncat pe Putin în brațele lui Xi. Așadar, dragonul s-a înfrățit cu ursul.

N-am crezut niciodată în Noua Ordine Mondială. Am considerat că face parte din discursul conspiraționist, atât de gustat de francezi și nu numai. Dar iată că noua reașezare de forțe de pe planetă mă face să cred că ciocnirea civilizațiilor, atât de bine descrisă de Samuel Huntington, se reinterpretează.

dragonul s-a înfrățit cu ursul
desen de Ștefan Popa Popa’S

De la facerea Alianței Nord Atlantice n-a existat un bloc militar, în stare să i se opună. Odată calibrate arsenalurile de luptă, nimeni nu va risca declanșarea unui conflict major, de teama unei noi conflagrații mondiale.

Știrile bune sunt că momentan, China nu invadează Taiwan-ul, iar Rusia nu va trece prin foc și sabie Ucraina, țară hibridă care va cădea la ruleta rusească.

citește și: AstraZeneca „a ucis probabil sute de mii”

Știrile rele se grupează în jurul viitorului război economic. Rusia are resurse. China, tehnologie, dar ambele rămân autocrații funcționale, în stare să impună agende și să provoace tensiuni.

Dragonul s-a înfrățit cu ursul. Rusia va pompa gaz cu nemiluita Chinei

Din ciclul “no news, bad news” se încadrează și informația că Rusia va semna un contract de 165 de miliarde de dolari pentru livrarea de gaz din Siberia orientală. Astfel, având unde să-și vândă marfa, Kremlinul va putea șantaja politica europeană cu criza energetică.

Marii lideri europeni fac greșeala că merg la Kiev în pelerinaj, fără a coborî în catacombe, unde ar fi putut înțelege mai bine spiritul patriarhal al ortodoxismului. Nu fac altceva decât să-l întărâte mai mult pe Putin.

despre cum USR s-a născut în stradă și a murit în șanț

Gazpromul a angajat recent în Board-ul de conducere un fost cancelar german, ca semn de reluare a negocierilor pentru Golf Stream ll, atât de necesară pentru gazul european. Sigur că SUA presează și amenință cu sancțiuni Rusia, că tare i-ar mai conveni să vândă GNL-ul, gazul lichefiat, dar care prin transportul peste ocean ajunge la un preț prohibitiv.

Tehnologia fără resurse e o capră stearpă. China s-a asigurat, în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, că va fi alimentată cu carburanți pentru industria sa care duduie, în ciuda viitoarelor restricții impuse de globaliști, prin imensa escrocherie numită “Încălzire globală.”

Occidentul are mereu certitudinea măririi

Există un timp pentru revoluții, așa cum există un timp pentru reflecții. Certitudinile n-au înțărcat niciodată oaia, cum nici planeta nu se va salva prin combustia biomasei.

Pactul Dragonului cu Ursul nu face decât să-l întărâte pe Unchiul Sam, ieșit șifonat după rușinoasa retragere din Afganistan. Obișnuite să fie jandarmul planetei, Statele Unite ale Americii nu pot decât să continue discursul războinic, altfel ar ajunge ceapa ciorii în jungla globală.

Vine cel mai crunt război: cel economic. Vom plăti facturi mai mari, ca rezultat al politicilor de „bună vecinătate”

Războiul economic va crea noi fronturi de luptă. Africa e deja cucerită de micii – marii investitori chinezi. Aceștia sunt susținuți de Eximbank-ul lor. Gajează acțiunile, iar când nu mai pot răscumpăra creditul, proprietățile intră în posesia statului chinez.

Cine va avea acces la resurse, va putea influența politica globală. Momentan, SUA și China sunt bară la bară. Dar viitorul pare sumbru pentru cei care au gândit Marea Resetare a lumii, prin impunerea noii oligarhii financiare.

Miliardarii de pe Wall Street își vor toca dinții în solzii dragonului. Iar, ursul nu va fi un simplu asistent la masa de montaj a noului război al lumii.

Vocile lumii

Cristian Unteanu
Publicist
dragonul s-a înfrățit cu ursul
Cristian Unteanu

“ Să vedem ce va urma şi, mai ales, dacă, din partea lumii occidentale, se va reuşi să fie păstrat un front unit, la nivel de NATO în primul rând, dar şi în Uniunea Europeană. Chiar şi pentru acest nivel, declaraţia sino-rusă reprezintă un foarte serios „test de stres” al instituţiilor de securitate şi economice comune dar şi, în definitiv, al voinţei politice a liderilor occidentali,” se întreabă Cristian Unteanu, într-un editorial din Adevărul.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Acord pentru Kyle Walker – Manchester City l-a împrumutat la AC Milan!

Kyle Walker, fundașul dreapta al lui Manchester City, va evolua în următoarele 12 luni pentru AC Milan, marcând astfel prima sa aventură în afara...

Tudorie salvează Petrolul! Atacantul se transferă în China și aduce un răgaz financiar echipei

Alexandru Tudorie (28 de ani), golgheterul Petrolului din prima parte a sezonului, este foarte aproape de un transfer în prima ligă chineză, o mutare...

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă