10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & EdDiplomația bambusului, între Budapesta și București

Diplomația bambusului, între Budapesta și București

Dacă în ultima decadă, politica externă a Thailandei a fost asemuită  bambusului „îndoit cu vântul,” diplomația Vietnamului de azi întruchipează flexibilitatea și pragmatismul, având ca bază independența și interesele naționale. Ungaria zilelor noasrte preia politica de dezangajare față de hegemon a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, din deceniul șase al secolului trecut. După moartea lui Stalin, a stabilit relații speciale cu Vietnamul și China. Liderul revoluționar al Vietnamului, Ho Chi Minh, a făcut prima vizită oficială în Estul Europei, între 17-21 august 1957, la invitația lui Dej.

Înainte de a-l întâlni pe Marcel Ciolacu, noul lider de la Hanoi, Pham Minh Chinh, a fost la Budapesta, unde a spus că “prețuiește relațiile tradiționale cu Ungaria, singura țară din Europa Centrală și de Est care are un parteneriat cuprinzător cu aceasta.”Premierul maghiar a luat fața României, în discuțiile pe care le-a antamat cu liderul de la Hanoi, privind perspectivele creării unui hub de exporturi vietnameze în Ungaria. Dacă România are importuri de 160 de milioane de dolari din Vietnam, Ungaria se apropie de miliard.

citește și: Fenomenul Drăgușin

În discuțiile tet-a-tet, Viktor Orbán a plusat în noua orientare strategică către marile puteri orientale, spunându-i lui Chinh că amândoi sunt adepții păcii în lume. Prim–ministrul maghiar a amintit: „politica de deschidere către est a pornit de la ideea că am simţit că lumea se va transforma rapid, că echilibrul de putere se va schimba şi că Ungaria va trebui să dea un răspuns la creşterea Asiei,”  notează publicația nethusar.ro, de limbă română.

Șmecherie diplomatică: Orbán spune ce interlocutorului îi place să audă

Extinderea relațiilor economice și politice cu Orientul îndepărtat este o prioritate a politicii lui Orbán, tot mai izolat de lumea democratică occidentală. Premierul Ungariei crede că noul sistem economic mondial va gravita în jurul marilor puteri orientale, iar colaborarea cu acestea ar suplini lipsa fondurilor europene. Recent, chinezii au anunțat o investiție record de 7,4 de miliarde de dolari într-o gigantică fabrică de baterii.

“Noi aparţinem occidentului, dar am venit din est, înţelegem acea lume, iar valorile care sunt importante acolo sunt importante şi pentru maghiari: respectul, egalitatea, familia şi slujirea propriei naţiuni,” a încercat Orbán un moment de grație persuasivă, în dialogul cu Minh. Liderul de la Budapesta consideră că există lungi tradiții economice și spirituale cu neamurile orientale. Premierul maghiar a chemat antreprenorii vietnamezi să investească în Ungaria, mai ales că, prin semnarea recentului acord UE-Vietnam, până în 2030, 99 % din taxele pentru produsele vietnameze vor fi scoase.

Orice posesor de Samsung trebuie să se gândească la faptul că nouă din zece astfel de telefoane mobile sunt produse în Vietnam. Investițiile românești în Vietnam sunt modeste: 1,4 milioane de dolari. Ale Ungariei, de 20,10 milioane. Printr-un credit de la Eximpank, în valoare de 500 de milioane de dolari, o companie maghiară vrea să construiască în Vietnam cinci spitale, patru instalații de alimentare cu apă și o universitate, de asemenea, parte a proiectului.

Pham Minh Chinh și Viktor Orbán

Pentru cei care nu-și mai amintesc politica externă a României, le readuc aminte “Tezele din aprilie” ale lui Gheorghe Gheorghiu Dej, prin care se distanța de politica hegemonică a URSS. Acțiunea a fost privită cu scepticism de occident. Unii analiști i-au spus “dezangajare.”

La o reuniune a CAER, secretarul general al PC al URSS, Nikita Hrusciov, a propus un plan de dezvoltare al spațiului sovietic, în oglindă cu proiectul european al Comunității Cărbunelui și Oțelului. României îi revenea misiunea de a fi o țară agrară. Liderul comunist de la București a luat foc. N-a fost de acord! Profitând de criza cubaneză și de deteriorarea relațiilor ruso-chineze (conducătorii comuniști de la Pekin considerând grupul de la Kremlin drept unul revisionist), Gheorghe Gheorghiu Dej a pus bazele viitoarei colaborări cu Republica Populară Chineză, Urmașul său, Nicolae Ceaușescu a devenit  mediatorul înțelegerii istorice dintre SUA și China, conform scrierilor lui Henry Kissinger.

Pham Minh Chinh face parte din investiția lui Ceaușescu

În 1957, Ho Chi Minh a făcut o vizită la București, punând bazele unei colaborări puternice între Republica Socialistă România și Vietnam.

Pe la mijlocul anilor ’70, după dezastrul atacului american din Saigon și uciderea a peste un milion de vietnamezi – crimele din Mỹ Lai, unde soldații Unchiului Sam au ucis 500 de civili, neputând fi uitate – România lui Ceaușescu a decis să investească în tinerimea vietnameză. Astfel, a ajuns la București și tânărul Pham Minh Chinh, care după aproape patruzeci de ani se află azi în Aula Facultății de Construcții, ai căror profesori l-au făcut ceea ce este azi, adică prim ministru.

P.S. Marcel Ciolacu se află în fața primei vizite oficiale a unui șef de stat străin. Premierul Vietnamului va fi primit cu toate onorurile, anunță Palatul Victoria. Tot azi, va avea loc un forum economic bilateral şi vor fi semnate mai multe documente puse în cadru de un memorandum de cooperare economică şi culturală adoptat în ultima şedinţă de Guvern.

Vocile lumii

Vietnam News

“Primul ministru Phạm Minh Chính s-a întâlnit cu reprezentanții comunității vietnameze din Ungaria, la Budapesta, pe 19 ianuarie 2023.

Potrivit ambasadorului Nguyễn Thị Bích Thảo, comunitatea vietnameză din Ungaria numără aproximativ 6.000 de membri.

Premierul Chính le-a spus concetățenilor că, potrivit Rezoluției 36 a Biroului Politic al Partidului comunist, vietnamezii de peste mări sunt parte integrantă a comunității grupurilor etnice din Vietnam.

Chính a cerut guvernului maghiar să recunoască, conform legii, comunitatea vietnamezilor, ca grup etnic minoritar al Ungariei,” notează Vietnam News.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă