Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.)
Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de a rămâne la fel de puternic în urma unor șocuri ( cum este criza financiară , în cazul unor organizații corporatiste), de a se adapta la schimbări și chiar mai mult, să profite de oportunitățile pe care le aduce orice schimbare.
Sinonime: rezistență, elasticitate, putere, opoziție, soliditate, împotrivire.
Reziliență = capacitatea de a înfrunta dificultățile.
Încep acest editorial citând definiții pentru termenul “reziliență”, în tentativa de a înțelege la ce s-a gândit ministrul Educației, Ligia Deca, atunci când a propus introducerea unor burse școlare cu această titulatură.
Într-adevăr, nu o putem contrazice pe șefa Educației în ceea ce privește supunerea elevilor la șocuri.
În mandatul său se înregistrează un record de șocuri, care a dat peste cap școala românească.
Cu o viteză demnă de profesorul său de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, Ligia Deca a reacționat, în urma cazurilor cu adevărat șocante în care elevi cu medii sub 5 au primit și vor mai primi, în acest an școlar, burse de merit.
Probabil dând dovadă de oarece “reziliență”, ministrul Educației a introdus un prag, o medie minimă, de la care se pot acorda burse, înainte de merit, începând de anul școlar viitor “de reziliență”.
Se păstrează procentul de 30% din colectivul clasei pentru acordarea burselor de reziliență, foste de merit mutante, dar e nevoie de media minimă 7 la discipline și 10 la purtare.
Ministrul continuă sarabanda modificărilor aduse la metodologiile pe care inițial le promovează, demonstrând, dacă mai era nevoie, că descoperă abia acum legile Educației, pe care și le-a asumat.
Cert este că sub Ligia Deca, întreg sistemul educațional trebuie să dea dovadă de multă reziliență.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!