19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieBurse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025.

Principalele noutăți sunt:

  • Bursele de merit și de reziliență se acordă primilor 30% dintre elevii din fiecărei clase.
  • Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei/lună.
  • Bursele de merit se acordă elevilor care au cel puțin media 9.50
  • Bursele de reziliență se acordă elevilor care au cel puțin media 7.
  • Noi beneficiari de bursă socială: elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și a elevilor reintegrați în unitatea de învățământ la care  au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni.
  • Bursa de excelență, bursa de  merit, bursa de reziliență sau  bursa tehnologică sunt acordate doar elevilor care au obținut media 10/calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.
  • În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

Condițiile de acordare

Conform metodologiei, bursele de reziliență se acordă după cum urmează:

a) elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual,  care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a;

b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor;

c) elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;

d) elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, care  revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital”  în unitatea de învățământ la care  au fost înmatriculați anterior;

Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu şi de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.

Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module – pentru elevii clasa a V-a/media de admitere – pentru elevii clasa a IX-a, egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Argumentele Ligiei Deca

Ministerul Educaţiei a considerat necesar să facă anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevi, în urma feedback-ului primit din sistemul educaţional, dar şi de la societatea civilă şi partenerii sociali, a declarat ministrul Ligia Deca.

“În urma feedback-ului primit atât din sistem, cât şi din societatea civilă şi de la partenerii sociali după aplicarea metodologiei în acest an şcolar, am considerat necesar să facem anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevii din şcolile din România. Aceste modificări despre care vorbim astăzi şi care le lansăm în consultare publică se vor acorda începând cu anul şcolar viitor, 2024 – 2025. De asemenea, modul practic de acordare a burselor este detaliat în metodologia de acordare a burselor pe care o vom lansa astăzi în consultare, alături de proiectul de ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Deca, în cadrul unei conferințe de presă.


Șefa Educației a amintit că, în prezent, elevii beneficiază de bursă de excelenţă de nivel I şi II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică şi bursă pentru participarea şcolară a mamelor minore, categorii care se vor regăsi în continuare.

“Toate aceste categorii se vor regăsi în Legea învăţământului preuniversitar. Practic, odată cu noua lege, am triplat numărul de beneficiari de burse din şcolile din România. Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă – bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. (…) Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află în primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor. De bursa de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologice sau cronice şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul aşa numitei ‘Şcoli din spital’ sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari introdusă acum la bursa de rezilienţă şi bursa socială”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte bursa de rezilienţă pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, iar pentru elevii de clasa a IX-a media de admitere la liceu.

O altă modificare, vizează bursa de merit, care urmează să se acorde, conform proiectului, “tuturor elevilor cu medii anuale de cel puţin 9,50”.

“Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II, sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, Premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolare sau extraşcolare recunoscute sau finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei şi elevilor care au obţinut medalia de aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale olimpice sau la probele olimpice. Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum de 450 lei pe lună”, a arătat Ligia Deca.

Conform acesteia, bursele de merit şi de rezilienţă cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv învăţământul profesional şi dual. “Se menţine măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase”, a mai explicat ministrul.

Deca a spus că doar în situaţia în care la nivelul unei clase bursele de merit şi de rezilienţă cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor acest procent poate fi mai mic de 30%.

De asemenea, bursa de excelenţă, de merit, de rezilienţă şi bursa tehnologică se acordă doar celor care au obţinut media zece la purtare sau calificativul “Foarte bine” la finalul anului şcolar anterior.

“Am prevăzut explicit că, în situaţia în care elevii acumulează zece sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelenţă, rezilienţă sau merit, socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, în luna respectivă. (…) Am crescut de la 18 ani la 30 de ani limita de vârstă pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din Programul “A doua şansă” sau de la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă neangajaţi pe piaţa muncii”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă