11.7 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăOp & EdDansul pe sârmă al lui Viktor Orbán

Dansul pe sârmă al lui Viktor Orbán

Așa cum ne-a obișnuit, Viktor Orbán sparge balul european. A început campania electorală pentru europarlamentarele de anul viitor. La o comemorare a victimelor invaziei sovietice, din octombrie 1956 (când și tatăl meu a fost arestat, la Timișoara), a spus că “Moscova a fost o tragedie, Bruxelles-ul de azi e o parodie.” În replică, ministrul de externe al UE Josep Borrell, a zis că “nimeni nu ține Ungaria cu forța în UE.” Ungaria este văduvită de 22 de miliarde de Euro, eurocrații blocând PNRR-ul maghiar. Orbán caută soluții salvatoare în China, unde pozează cu Putin.

„A trebuit să dansăm pe melodia pe care a fluierat Moscova, fluieră și Bruxelles-ul, dar dansăm cum vrem, iar dacă nu vrem, atunci nu dansăm,” a spus prim-ministrul maghiar.
S-a țâpat (vorba bănățeanului) la Beijing pentru a participa la reuniunea “Belt and Road,” noul Drum al Mătăsii. S-a fotografiat cu Putin, spre maxima sfidare a lumii occidentale! A cerut sistarea rapidă a sancțiunilor impuse noii Moscove. Pentru că niciun bal nu e fără muzică, rapsodiile gazului ieftin, a petrolului pe mocangeală, construcția centralei nucleare pe bani rusești îl lasă pe dansatorul Orbán singur la masa europeană. Nu mai are partenere de dans.

Rebelul clasei și diriginta cea vicleană

Nu-i place orchestra europeană? Să plece! Dar ce facem noi în cazul unui Huexit? Vom plăti taxe vamale? Vom merge cu pașaportul în Europa? Cu ce i-am greșit, noi, românii?

Guvernul român, cel puțin din aceste rațiuni, trebuie să-l țină cald pe liderul năzdrăvan de la Budapesta. Când fluieră Bruxelles-ul, Bucureștiul să scoată buciumii. Un altfel de bal.

citește și: Pe urmele martiriului Sfântului Dumitru

Dacă un copil rău face scandal la ore, nu vine directorul să desființeze clasa. Îl sancționează. Chiar dacă are nota scăzută la purtare, rebelului maghiar i se rupe. Pe muzica Drumului Mătăsii, dansează cu Putin, obrăznicie curată, ar zice unii. Să nu i se mai dea bani europeni, țipă unioniștii! Secesioniștii râd pe sub mustață. Îl consideră un bun jucător. Nu văd kilele în plus luate, în ultima vreme, de Viktor Orbán.

Foto: Ria Novosti

Mămăliga se zice că explodează. Dar și gulașul? Nu se știe. Cert e că Bruxelles-ul strănută, iar Budapesta nu ia răceala. În acel moment, la București toți sunt gripați.  Asta e diferența. Unul latră la noul stăpân, altul se gudură.

Criticii politicii antieuropeniste a lui Viktor Orbán, ar spune, citind cifrele de pe buletinul medical al economiei că Ungaria nu se simte prea bine. Deficit mare, bani mici la buget, dobânzi cât casa, inflație sporită.

Ungaria are deficit mai mare decât România

Ungaria ratează ținta de deficit. Eurostat o pune pe prima poziție în top: 6,6 %. Rata inflației din țara vecină e cea mai mare din UE: 12,2%. Salariile s-au mărit doar cu zece procente. Forintul se depreciază constant. Salariul minim din Ungaria e comparativ egal cu cel din România, doar că statisticile susțin că la noi costul vieții e mai mic cu 2,5 %. Însă țara vecină are rata de impozitare a veniturilor cu zece procente mai mică, respectiv CAS +CASS – 19, impozitul pe salariu 15 %, deci 34, comparativ cu România, unde contribuțiile sociale obligatorii aferente salariilor cumulate ajung la 47,25%.

De aproape un an, economia maghiară se află într-o recesiune tehnică. Inflația vertiginoasă înăbușă activitatea economică. Cele mai recente cifre ale Oficiul Central de Statistică al Ungariei (HCSO) confirmă contractarea economiei. Producția industrială a scăzut cu 6 %, susțin datele acestei instituții.

Cel mai mare investitor străin, Germania, se gândește să reloce unitățile industriale în România.

Inflația înghite bruma creșterilor salariale

PIB-ul Ungariei a scăzut în prima jumătate a anului 2023 cu 1,7%. Prognoza guvernamentală, de creștere cu 1,5 %, de la începutul anului, nu s-a justificat în cifre. Analiștii vorbesc și despre creșterea negativă a salariilor. Adică, inflația mănâncă bruma câștigurilor salariale. PIB-ul Ungariei este de 76,6 % din media UE în 2022, cu 0,1 procente sub cel al României, conform datelor Eurostat, publicate pe 12 octombrie 2023. PIB-ul pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, a fost în Slovenia de 92 % din media UE, Cehia – 91 %, Polonia – 79 %, România -77 %. Suntem deci deasupra Ungariei, dar românii din vestul țării fac cumpărături din supermarket-urile din țara vecină.

Ungurii sunt pe locul doi după Bulgaria la puterea de cumpărare – 70 %, față de media UE.

Orbán vinde gâște la chinezii chiaburi

Lipsa celor 22 de miliarde de euro de la UE se resimt în economie. Guvernul Orbán își propune să compenseze această lipsă cu investiții străine. Acesta este principalul motiv al vizitei sale în China. Caută nu doar să vândă gâștele elitei de la Beijing, noile trufandale de pe masa bogaților chinezi. Apropos, dacă România nu mai are nicio fermă serioasă de gâște, Ungaria face prețul mondial al foie gras-ului. Cele mai mari unități de producție a ficatului gras nu se află în Franța, cum s-ar crede, ci în Ungaria.

Nemții și austriecii au o tradiție seculară de a mânca după ziua Sfântului Martin carne de gâscă. Cererea e mai mare decât oferta, astfel încât prețul unui kilogram a crescut cu 30-50 %, în ultimii ani. Doar Ungaria și Polonia au ferme de astfel de păsări.

Recent, crescătorul maghiar Hortobágyi Lúd s-a asociat cu o firmă rusească pentru a produce un milion de gâște.

Cea mai mare investiție chineză, de un miliard de dolari, se va realiza într-o fabrică de baterii lângă Debrecen, în ciuda protestelor trotinetiștilor. Cu bani chinezi, aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de mărfuri tranzitate din Estul Europei, lăsând aeroportul din Viena să moară încet.

Marele concern Alibaba a ales ca sediul central din Europa să fie în Ungaria. Exemplele pot continua.

Subvenția maghiară, nu rapsodia

Ungaria a devenit cel mai mare investitor străin în unele localități din Ardeal, în ciuda lipsei acordului guvernamental pentru derularea de către statul maghiar de programe de finanțare pe teritoriul României. Totuși, mii de fermieri din Transilvania primesc subvenții prin Fundația Pro Economica. Noi n-am construit niciun stadion în Ungaria, dar îl avem pe Arpad Paszkany, noul patron al echipei de fotbal, Ferencváros, lider în Liga OTP Bank. Hărțuit de anticorupția de la București, a renunțat la cetățenia română, dar rămâne cu nostalgia marelui CFR Cluj, pus de el pe șinele campionatului de la noi.

Cu ce ne e bine, nouă românilor, că Ungariei îi merge rău?

Vocile lumii

Bloomberg

“Economia Ungariei a plonjat în mod neașteptat în cea mai lungă contracție din ultimii 28 de ani. Economia Ungariei s-a contractat cu 2,4%, față de anul precedent. Invazia rusească din Ucraina a dus inflația la două cifre, în cea mai gravă criză europeană. Băncile au majorat dobânzile. Consumatorii și intreprinderile și-au redus drastic cheltuielile,” scria în vară Bloomberg, sub titlul: Recesiunea Ungariei se prelungește pe măsură ce țările din estul UE se luptă.”

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Fonduri masive pentru transportul public și 23 de locomotive noi

Guvernul anunță investiții în locomotive electrice și în infrastructura feroviară Ploiești-Focșani La începutul ședinței de Guvern, premierul Ciolacu a anunțat alocări de 1,2 miliarde de...

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...

Monumentele Capitalei, pregătite să-și recapete strălucirea

Primarul Capitalei anunță lucrări la monumentele istorice care au nevoie de intervenții urgente Primăria Capitalei a lansat în SEAP, prin Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești...
Ultima oră
Pe aceeași temă