6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăOp & EdCulisele arestării lui Benny Steinmetz în Cipru

Culisele arestării lui Benny Steinmetz în Cipru

Autoritățile din Cipru l-au arestat, săptămâna trecută, pe omul de afaceri franco-israelian, în urma emiterii unui mandat de arestare european de către statul român.

Înalta Curte de Justiție și de Casație l-a condamnat la cinci ani cu executarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Dosarul “Ferma Băneasa” a făcut multă vâlvă. Magistrații Curții de Apel  Brașov au emis un mandat de arestare european.

Mai multe state UE au refuzat să-l aresteze pe motiv al lipsei unui proces echitabil, printre care Italia și Grecia.

Rămâne de văzut dacă instanța cipriotă va dispune predarea lui autorităților române.

Disputa Steinmetz – Soros a început în Rusia lui Eltzîn

Benny Steinmetz, investitorul de la Gold Corporation, firmă asociată cu statul român în RMGC, are demult timp o dispută internațională cu miliardarul american George Soros. Încă de pe vremea când își disputau primele licențe de telefonie mobilă în Rusia. Când Rusia a intrat în incapacitate de plată, în 1998, George Soros a pierdut două miliarde de dolari, Benny Steinmetz a râs. Miliardarul de origine maghiară, cunoscut pentru “miercurea neagră,” când a pariat și a câștigat două miliarde de de dolari pe prăbușirea lirei sterline, a investit în pagubă contra rublei.

Scandalul dintre cei doi a început la Roșia Montană, unde prin bursa de la Toronto, Benny Steinmetz i-a suflat lui George Soros pachetul de control, prin „inside information,” din compania care explora zăcământul de aur din Munții Apuseni. Prin rețele societății deschise, George Soros a pus presiune pe guvernul de la București – celebrele mitinguri cu “Cianura ucide” – pentru a nu aproba exploatarea zăcământului în valoare de 19 miliarde de dolari, la vremea respectivă. Atunci uncia de aur era la 890 de dolari, acum e aproape de 2000. Deci, o valoare dublă.

Ei au continuat lupta pe piața metalelor rare din Africa.

Benny Steinmetz provine dintr-o familie de căutători de diamante, având know-how-ul de la tată. George Soros, fiind beneficiarul unei bune relații cu Deep State-ul american, a pus presiune pe președintele din Guinea.

Orice succes al lui Benny l-ar fi detronat pe George de pe poziția de lider al companiilor de exploatare a zăcămintelor rare, unde sunt mulți bani în joc.  

Foto: Profitmedia

Mai mulți români anchetați în dosarul Băneasa au fost șantajați de procurorii români, spunându-li-se că dacă-l „dau în gât” pe Steinmetz scapă cu suspendare.

Steinmetz, singurul miliardar al lumii, interesat să investească în România

Miliardarul Steinmetz, împreună cu amicul său Tal Silberstein, consultant politic, au apărut în România pe timpul mandatului lui Adrian Năstase. Cel din urmă l-a consiliat și pe Călin Popescu Tăriceanu, ulterior, pe Mircea Geoană și, ca o cunună de interese, pe Traian Băsescu.

Cât despre decizia celei mai înalte instanțe românești, mai multe surse judiciare susțin că magistrații români nu au făcut decât să pună în operă directiva sorosistă de condamnare a rivalului său Steinmetz, printr-un proces politic. Se știe că în România există o rețea bine distribuită de membri ai rețelei Fundației pentru o Societate Deschisă!

Benny Steinmetz nu s-a întâlnit niciodată cu George Soros, față-n față, dezvăluie sursele

Prin anii 2017, miliardarul care locuiește în Israel l-a dat în judecată pe George Soros, pe motiv de calomnie. Steinmetz a susținut că a suferit pierderi de cel puțin 10 miliarde de dolari, survenite ca urmare a campaniei de defăimare orchestrată de acesta. Firma lui Steinmetz, BSGR, ar fi pierdut drepturile de exploatare a unui depozit de minerale feroase din Guineea Conakry, cât și alte oportunități de afaceri în întreaga lume. 

În august 2019, Steinmetz a fost pus sub acuzare de un procuror din Geneva, care îl acuză că ar fi plătit mită 10 milioane de dolari uneia dintre soțiile fostului președinte din Guineea, Lansana Conté, pentru licențe miniere, între 2005 și 2008, cât a fost președinte. Avocații neagă acuzația și au cerut strămutarea procesului în altă țară, pe motiv că Elveția nu e statul în care s-a produs acțiunea.

George Soros a aplicat și în cazul său rețeta bine cunoscută: ONG-ul mamă, Fundația pentru o Societate deschisă, care a finanțat un grup de jurnaliști de investigație, a pregătit structura unei instituții publice și l-a scos pe Benny de la moara de bani din Guinea, cu ajutorul “justiției independente” europene.

Iniţial, încă din 1997, guvernul de la Conakry acordase licenţa gigantului anglo-australian Rio Tinto pentru exploatarea celei mai mari rezerve de fier din lume, în regiunea Simandou, în valoare de peste 140 de miliarde de dolari. Apoi, în 2008, același executiv a decis să rezilieze acest contract şi să acorde drepturi exclusive companiei B.S.G.R., care înseamnă Beny Steinmetz Group Resources.

Președintele „democratic” a făcut un festin „democratic” cu legi pe placul hegemonilor

Un pic de istorie nu strică. După moartea din 2008 a președintelui Conté, la putere a ajuns o juntă militară. În 2010, cu un sprijin extern consistent, Alpha Conde devine președinte, în turul doi, deși în primul tur nu obținuse decât un modest 18%. La presiunile lui George Soros, noul președinte ales democratic lansează o campanie fără precedent împotriva lui Benny Steinmetz și a companiei sale. Prin morișca ONG-urilor, a instituțiilor noi înfințate, a jurnaliștilor independenți – așa cum am precizat – Soros a încercat să aplice modelul românesc: presiune a societății civile asupra președintelui. Benny Steinmetz nu se lasă. Angajează o firmă de PR, deținută de lordul Mark Malloch-Brown, fost ministru în guvernul britanic, apropiat al premierului Tony Blair, pentru a-i reabilita imaginea în Guinea. N-avea de unde să știe că Brown i-a făcut jocul lui Soros, dându-se cu vrăjmașul.

Contra unui grant de cinci milioane de dolari, noul președinte i-a prezentat lui George  Soros, venit cu o Jaffrey Sachs și rerprezentanții Băncii Mondiale, noul cod minier care va include angajamente ferme de transparență a industriilor extractive, noul cod de conduită al afacerilor și noile legi anticorupție, care să favorizeze doar marii jucători din industria extractivă. Vezi online documentul Băncii Mondiale!

Benny va fi ajutat de Benny – premierul, doar n-o să ajungă miliardarul în celulă cu infractorii români

Benny Steinmetz, cu o avere de 7,5 miliarde de dolari în Top Forbes, a fost arestat în aeroportul din Larnaca, exact în perioada când prietenul său Beniamin Netanyahu, premierul Israelului,  este prezent la Trilaterala din Cipru, unde împreună cu președintele statului, cu premierul grec și miniștrii energiei vor stabili exploatarea gazului de pe platforma Afrodita și lichefierea lor, în vederea trimiterii spre statele europene.

citește și: Întrebați-l pe Daniel Băluță cum se construiesc spitale de la zero!

Apropiații lui Benny Steinmetz din România sunt de părere că nu-l mai interesează deloc țara noastră. Dar din contră, sursele israeliene susțin că prin David Branea, actualul șef al Mossad, ar controla toate mișcările din România ale lui Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București. Momentan nu există decât o probă vizibilă și ușor de identificat de către specialiștii investigațiilor din surse deschise.

Extrădarea sa se va judeca, în 8 septembrie 2023, de către un tribunal din Cipru. Credem că instanța din Nicosia nu va fi interesată să facă jocul lui Soros și să-l extrădeze pe Steinmetz pentru a face pușcărie în România, alături de Gheorghe Toma, cel mai sângeros criminal în viață sau de clanul Cămătaru.

VOCILE LUMII

Q Magazine

Publicație lunară

”Steinmetz și Soros au fost cândva parteneri în firme de exploatare a aurului și a diamantelor în mai multe țări. La un moment dat au avut neînțelegeri și au devenit adversari. Și-au păstrat interesul pentru exploatarea zăcămintelor de metale și pietre prețioase,” scria, în anul 2017, Qmagazine.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!
Editorialele mele și pe Telegram!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă