6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăOp & EdComando internaționalist pentru dezmembrarea Ucrainei

Comando internaționalist pentru dezmembrarea Ucrainei

Simplele absențe ale Angelei Merkel și ale lui Emmanuel Macron de la sindrofia de la Kiev, poreclită pompos “summit-ul Platforma Crimeea,” ascunde adevăratele interese ale marilor puteri europene în dezmembrarea Ucrainei.

Patruzeci și nouă de internaționaliști europeni s-au adunat la Kiev la prohodul tinerei republici, ajunsă la vârsta de 30 de ani.

Din declarația comună a liderilor de mâna a doua ai statelor europene reiese un singur lucru: Crimeea aparține Ucrainei. Și NATO și-a trimis adjunctul.

Acțiunea este maxim de perfidă. La invitația actorului Vladimir Zelensky, ajuns președinte al Ucrainei, cu sprijin occidental, s-au adunat suratele europene din noua Internațională globalistă. Spectacolul a fost grandios de grotesc. Parada militară a avut scopul de a arăta ce nu are armata ucraineană.

Absorbant de unică folosință

Să ne mai întrebăm de ce nu există un plan internațional de refacere a statului eșuat Ucraina, iar liderii europeni vin să facă o poză de constipație colectivă, pentru a ascunde purul adevăr al maximei flatulențe nedemocratice? Viitorul statului hibrid nu e nici în Europa, nici în Rusia, ci la lada de istorie a marilor ratări europene și americane.

Ucraina este un stat neguvernabil. Bande de naționaliști terorizează părți mari din regiuni. Crimeea e ocupată de trupele paramilitare ruse. Corupția e endemică. Sărăcia e la cote nebănuite. Poliția nu mai face față la jafurile din plină zi. Grivna, moneda națională, e la un minim istoric. Industria e la pământ. Conducta gazului rusesc, din care se extrăgeau taxe de miliarde și combustibil ilegal, va deveni nefuncțională, în cazul demarării Nord Stream.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Un stat hibrid, o țară eșuată

Din punct de vedere geografic și istoric, Ucraina nu exista înainte ca stat. Prin tradiție și convenții internaționale, cu mult înaintea summitul-ui, frecție de lemn, Platforma Crimeea, cu nicio putere instituțională, estul Ucrainei sau Malorusia (care cuprinde republicile separatiste Donețk și Luhansk) este teritoriu rusesc locuit de ruși, sudul și în mod special Crimeea și Bugeacul sunt – prin tradiție – teritorii tătărești, vestul este populat masiv de polonezi, în timp ce sudul se împarte între maghiari și români.

Un proverb ucrainean spune să-ți iubești aproapele, dar să nu cobori niciodată jos garda. Putem să ne imaginăm, totuși, conturul acestei țări înființate după căderea colosului cu picioare de lut, URSS, zdrențuit de poftele de expansiune ale Poloniei, Ungariei și Rusiei.

Liderii români s-au învățat să fie chelneri la masa bogaților lumii

Norocul ucrainean e că Bucureștiul e singurul care nu are permisiunea de a revendica ceva.
Maia Sandu și Florin Cîțu, prezenți acolo ca emisari ai Ocultei, nu ai poporului român, n-au îndrăznit să revendice nimic din dreptul istoric. După rușinosul Pact Ribbentrop-Molotov, Nordul Bucovinei, Basarabia și sudul acesteia, au fost anexate URSS, printr-un rapt istoric.

Puterile succesive de la București n-au îndrăznit să ceară nici măcar dreptul românilor din zonele istorice la limbă. Rușinosul tratat semnat de Emil Constantinescu a consfințit, printr-o normă juridică, renunțarea la teritoriile aparținătoare României, pentru care românii au dat lupte grele.

Se cunună robul lui Dumnezeu, Naționalismul cu roaba Democrație

Încă din anii ’90, Zbigniew Brzezinski a apreciat că avem de a face cu „un mariaj între naționalism și democrație”.

În cei treizeci de ani de presupusă democrație, Kievul a ajuns centrul estic al crimei economice, pe lângă cel al terorismului ideologic. Vestul rămâne teren agricol, iar estul paradisul oligarhilor.

Și ce a urmat? În anul 2014, i s-a organizat un imens euromaidan. Cine a profitat? Grupurile financiare americane care au luat pe nimic participațiuni ale statului. Mai trebuie căutate resorturile organizării celui mai mare miting de protest?

Ulterior americanii au vândut nemților. Iar acum Germania caută cumpărător.

Dar unde e șmecheria acestei imense imagini de răsturnare a evidenței?

Vladimir Putin a publicat un eseu intitulat “Unitatea istorică dintre ruși și ucrainieni.” Pentru a da o replică “tăioasă,” președintele pro-occidental de la Kiev, Vladimir Zelensky, a organizat degrabă un bâlci diplomatic, intitulat pompos Platforma Crimeei.

Și pentru că totul se învârte prin domnia banului, ar mai fi de evidențiat un alt amănunt.

Recent, Templeton, firma americană din siajul noului ambasador american la Bruxelles Mark Gitenstein, portofelul lui Biden încă din tinerețe, a preluat fondul datoriilor suverane ale Ucrainei. Ca orice investitor, le-a cumpărat pentru a le vinde. Stupoare. Putin s-a arătat dezinteresat. Și acestea au fost vândute Germaniei. Viitoarele pachete financiare vor cuprinde și acestea.

Din punct de vedere geopolitic, în viitorul nu prea îndepărtat, Ucraina va fi hăcuită de polonezi, unguri și ruși.

Frumusețea ucrainencei și visul somnului fără plapumă

Chestia care va mai rămâne în discuție va fi Rusia kieviană, orice intelectual știind că acolo e leagănul civilizației rusești. Vor fi mari negocieri. Poate că Putin nu va mai fi la putere. Dar povestea cu interesul american pentru democrație în Ucraina nu poate fi găsită decât în zicala ucraineană: “Frumusețea unei femei nu poate încălzi noaptea de iarnă.”

.

Vocile lumii

Rostislav Ishchenko

Analist ucrainean

“SUA au scăpat în sfârșit de „valiza fără mâner” ucraineană, reușind cu succes să o vândă Germaniei. Acum este timpul ca succesorii lui Merkel să se gândească cum să vândă Ucraina înapoi Rusiei, chiar dacă cu o compensație financiară suplimentară,” scrie Rostislav Ishchenko, președintele Centrului pentru Analiză sistemică și Prognoză din Ucraina, potrivit Cotidianul.ro

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă