-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăOp & EdCîțu mai trage de școli, ca să nu bată la ochi

Cîțu mai trage de școli, ca să nu bată la ochi

Iată că am ajuns, poate chiar puțin mai rapid decât ne-am fi imaginat, la scenariul despre care se discuta încă din ultima lună de vară: că școlile vor fi închise după ce va avea loc Congresul PNL.

Premierul Florin Cîțu s-a văzut cu sacii în căruță, iar, acum, ratele de incidență înregistrate în marile orașe permit suspendarea cursurilor cu prezență fizică începând de luni.

Se pare însă că premierul, în același timp, președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență, ar vrea să mai amâne puțin închiderea școlilor, cât timp imaginile cu încălcările fragrante ale restricțiilor de pe timp de pandemie la Congresul PNL sunt încă proaspete în memoria colectivă.

Se discută zilele acestea despre exceptarea școlilor de la regulile aflate momentan în vigoare.

Urmărind declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, înțelegem că în PNL s-a decis deja să se continue cu școlile deschise și după ce este depășită rata de infectare de 6 la 1.000 de locuitori.

Ministerul Sănătății este însă la UDMR, iar probabil că Florin Cîțu nu își mai permite ruperea încă a unei alianțe politice, dacă se mai dorește la Palatul Victoria.

Rămâne de văzut ce hârtie cu propuneri îi va înmâna președintele CNSU, Florin Cîțu, premierului Florin Cîțu.

Practic, președintele PNL Florin Cîțu se va muta la birou de pe un scaun pe altul și va decide dacă va mai amâna închiderea unităților de învățământ preuniversitar, până când măcar o parte a populației va uita că Guvernul a lăsat baltă măsurile importante de prevenire a răspândirii COVID-19, chiar înainte de începutul noului an școlar.

Rămâne însă o întrebare la care niciun membru al Guvernului nu oferă un răspuns: până la ce prag pot merge elevii și cadrele didactice în siguranță la școală și când apare pericolul?

Este continuată tradiția școlii românești de mai bine de treizeci de ani, în care elevii sunt cobai pe care se aplică ideile politicienilor.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă