-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăOp & EdCirc avem. Unde este pâinea?

Circ avem. Unde este pâinea?

„Panem et circenses” sunt cuvintele rostite de poetul Juvenal (Decimus Juvenalis, Roma antica, secolul I). Pâine și circ. Sub această expresie devenită celebră se ascundea un adevăr tragic pentru populația Romei: împărații încercau să abată atenția poporului de la problemele reale ale societății și ale oamenilor.  Poetul reproșează conducătorilor Romei că au redus poporul la atât: la pâine și la circ. Expresia s-a perpetuat de lungul a două mii de ani și nu și-a pierdut deloc din validitate.

Vă rugăm să ne dați și pâine – suntem sătui de circ!

Sigur, în timp, evoluția circul a evoluat. Saltimbancii și scamatorii care smulgeau ropote de aplauze spectatorilor au ieșit din arena circului și au ocupat alte „arene”. Atât de mult s-au depărtat de arena clasică, încât au ajuns astăzi, în România, să se instaleze confortabil în decorul politic și în instituțiile statului. În cel mai rușinos mod cu putință, noblețea artistului clasic de circ s-a transformat în abuzul semidoct al unor (multor) politicieni români.

În mod tragic, conducătorii statului nu mai oferă circ poporului prin intermediul luptelor de gladiatori, ci sunt ei înșiși circari în cel mai jenant sens al cuvântului. Românii cred că s-au obișnuit deja ca atunci când deschid televizoarele să vadă show-ul spectaculos și gol de conținut produs de cei pe care i-au ales să aibă grijă de ei și de țară.

Iată că, prin grația acestor lideri ai României, societatea românească se degradează de sus în jos, iar oamenii se încovoaie sub povara greutăților de fiecare zi. Greutăți care devin tot mai …grele, dacă îmi permiteți această exprimare!

Ceea ce se întâmplă în această perioadă este de neacceptat!

Valul 4 al pandemiei de SARS-COV-2 face ravagii! Parcă vrem să batem recordul la noi îmbolnăviri în fiecare zi. Așa cum batem recorduri la decese. Valul 4 ne-a găsit complet nepregătiți, de parcă nu am fi trecut prin cele de dinainte. Nu sunt suficiente medicamente antivirale. Nu sunt suficiente paturi în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Pentru a face loc pacienților care suferă de COVID-19, a fost redusă asigurarea de servicii pentru pacienții care au boli cronice. Intervențiile chirurgicale, cu excepția urgențelor, sunt amânate. O stare de provizorat bântuie în sistemul de sănătate de parcă România nu mai are guvern sau ministru al Sănătății. Doar eroismul (da, eroism se numește!) medicilor și personalului medical fac ca dezastrul să nu se adâncească. Dar nicio armată nu poate lupta la nesfârșit cu pieptul gol și în zdrențe cu un inamic infinit mai bine înarmat!

Dezastrul din sistemul de sănătate este vina exclusivă a autorităților!

Da, vaccinarea este mai mult decât importantă, este fundamentală în acest război, dar este profund incorect ca statul să arunce responsabilitatea eșecului asupra oamenilor. Nu românii sunt vinovați că statul nu știe să comunice cu ei. Nu românii sunt în culpă pentru că statul nu poate comunica nimic despre ceea ce nu a făcut. Da, vaccinarea în masă trebuia – și trebuie! – stimulată, dar nu poate nimeni să aibă încredere în cei care spun că este nevoie de aceasta. În cine? În președinte? În premier? În guvern? Instituții compromise prin prestația de până acum a celor care ocupă aceste funcții înalte. Cum poți să mai ai încredere în acestea?

Cum poți să mai crezi pe cineva care spune că va crește numărul paturilor din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, dar nu a făcut acest lucru?

Ce cred pacienții care suferă de boli cronice cărora li se interzice o perioadă accesul în spitale la tratament? Dar familiile acestora? Scuzați-mi limbajul, dar sunt sigur că atunci când oamenii văd la televizor câte un reprezentant al instituțiilor statului, singura reacție posibilă este sudalma. Înjurătura. Iar singura atitudine posibilă este furia.

Ce au făcut politicienii noștri în ultimul an?

S-au luptat pentru putere! Cei de la putere s-au luptat în interiorul partidelor, dar s-au și sfâșiat între ei, ignorând complet nevoile oamenilor. Și iată-ne în plină criză a sănătății fără un guvern valid. Despre competență nici nu mai vreau să vorbesc!

Iar ca tacâmul să fie complet, traversăm o criză economică extrem de gravă. Prețurile la utilități au crescut fantastic. Valoare coșului minim a crescut cu 12 la sută, iar puterea de cumpărare a scăzut. Orice guvern sănătos la cap ar fi trecut imediat la treabă și ar fi căutat să ia măsuri pentru a micșora presiunea asupra populației. Și așa suntem un popor de oameni preponderent săraci, nu aveam nevoie de încă un dezastru! Dar Guvernul, Parlamentul, Președintele au ignorat toate problemele oamenilor pe care ar trebui să îi reprezinte și pe care trebuie să îi protejeze și să îi ajute. Colac peste pupăză, după ce s-a implicat puternic (și neprincipial) în alcătuirea guvernului, președintele spune că acum regretă că nu a lăsat partidele să se certe. Iar acum câteva săptămâni ne mărturisea ce sport frumos este golful și ce bine ar fi dacă am juca golf cât mai mulți!…

În această criză politică, economică și a sănătății doar noi ne putem salva!

Îmi permit să vă spun, pentru că sunt medic și profesor universitar în acest domeniu vast și complex care este medicina, să aveți încredere în medici. Ascultați-le sfatul și vaccinați-vă! Este cel mai important lucru. Chiar dacă virusul se mai poate instala în organismele vaccinate, formele bolii sunt mai ușoare, iar decesele mult mai puține. Uitați-vă la țările unde rata de vaccinare este mare și veți vedea că pandemia este sub control.

Apoi, protejați-vă singuri. Evitați aglomerațiile și ieșirile din casă care nu sunt neapărat necesare. Purtați tot timpul mască și spălați-vă pe mâini cu apă și săpun cât puteți de des. Varianta Delta a acestui virus se transmite mai ușor decât celelalte, prin urmare protejați-vă!

Contactați medicul dacă aveți ea mai mică suspiciune că v-ați infectat. Testați-vă, există acum teste antigen ieftine. Chiar dacă acuratețea lor nu este la fel de mare ca a testelor complexe, poate fi o măsură în plus.

Aveți grijă de vârstnicii din familiile voastre. Ei nu mai au aceeași imunitate ca tinerii și pot avea suferințe cronice (știute sau neștiute) care să-i aducă în stare gravă la spital (unde greu se mai găsesc locuri!) sau, Doamne-ferește, pot să ajungă la deces.

Păstrați-vă calmul! Doar rațiunea poate învinge, emoția poate să facă foarte mult rău. Evitați stimulii care vă deranjează, protejați-vă și creierul care, dacă funcționează bine, vă poate salva viața.

Încercați să mâncați sănătos, să reduceți alcoolul sau fumatul (dacă se poate, de tot!), să aerisiți casa, să respirați aer curat și să dormiți bine. Nu vă uitați prea mult la știrile politice, sunt de natură să ne enerveze și să ne descumpănească pe toți. Nu am o soluție pentru starea noastră economică. Dar cred că în locul enervării trebuie să alegem calmul și chibzuința.

Nu merităm ceea ce ni se întâmplă! Eu nu cred în sloganul acela stupid că avem conducătorii pe care îi merităm. Am avut, democratic, alternanțe la guvernare după 1990. Am căutat mereu să fie mai bine. Dar să ținem minte ce ni se întâmplă acum și, data viitoare când vom merge la vot, să avem grijă să votăm rațional. Nu în funcție de simpatii, ci în funcție de eficiența demonstrată, de grija arătată față de oameni și de seriozitatea candidaților.

Aveți grijă de voi! Vă doresc tuturor multă sănătate!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă