18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăOp & EdCe întrebări i-aș fi pus lui Vladimir Putin?

Ce întrebări i-aș fi pus lui Vladimir Putin?

Dacă aș fi avut șansa de a realiza un interviu cu Vladimir Putin, aș fi avut câteva întrebări în minte. Trebuie spus încă de la început, jurnalistul liber visează toată viața să-i ia un interviu Diavolului. Asta e meseria adevărată. Să cauți adevărul! Din păcate, publicistica de azi a ajuns metresa propagandei. La ora apariției comentariului meu online (la chioșc există deja ediția tipărită), interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin a fost publicat deja, fiind vizionat de aproape șaizeci de milioane de utilizatori ai Platformei X.

Cititorii bine informați vor să afle adevărul. Așa cum le predau tinerilor la școală, există în viață un principiu fundamental, extras din logica antică: doar o întrebare corect formulată poate primi un răspuns corect.

La ora când dumneavoastră citiți editorialul, interviul lui Tucker Carlson, realizat la Kremlin, cu Vladimir Putin, este deja online, asta dacă nu cumva corecții politic l-au hăcuit.

citește și: Comasarea alegerilor, între spirala tăcerii și frânghiile cortinei

Așa cum a spus și în promo-ul interviului, oamenii au tot dreptul să știe în ce sunt implicați, fiindcă toți suntem afectați de criza stârnită.  

Pentru a nu mai pierde timpul, vă prezint douăzeci și unu de întrebări, pe care le-aș fi memorat, nu le-aș fi notat pe caiet, de teama unor scanări inteligente.

Dar iată câteva dintre acestea.

De ce v-ați retras din asediul Kievului?

“Aproape că v-ați înțeles, în anul 2020, cu Angela Merkel pentru un Minsk 3, în vederea preluării teritoriului din estul Ucrainei de către Rusia. Un  an mai târziu, v-ați întâlnit cu Joe Biden, la summit-ul Rusia-SUA de la Geneva. Ați pus la cale hăcuirea Ucrainei, într-un război proxy de long time?”

YouTube video

A doua:

„Ați avut în februarie 2022, sute de tancuri, asistate de avioane, la porțile Kievului. Ați ratat un Blietzkrieg? De ce nu ați invadat capitala?”

Serviciile americane l-au informat pe președinte de intențiile dvs. Când ați avut ultima discuție cu președintele american, alta decât cea oficială de la Geneva?

A treia, mutând un pic registrul pentru a surprinde interlocutorul, ar fi fost:

“Ce înțelegeți prin prietenia fără limite cu Xi Jinping. Împărțiți lumea cealaltă parte a lumii?”

A patra:

„Luați Africa în stăpânire frățească, împreună cu China, pe calea loviturilor de stat succesive?”

Și una cu vicleșug:

„L-ați fraierit pe Joe Biden? Sau ați aranjat meciul Ucraina vs Rusia pentru împărțirea lumii?”

Ce le-a promis israelienilor noul Țar?

O etapă a războiului a fost foarte puțin comentată. Vizita de Sabat a premierului Israelului, de acum aproape doi ani.

“Naftali Bennett, fostul premier al Israelului, v-a făcut o vizită, în plin Sabat. Ați tranzacționat veto-ul Rusiei din acordul de neproliferare a armelor nucleare de către Iran, în schimbul neutralității Israelului? E adevărat că Israelul a cerut ca Volodimir Zelenski să fie ținut în viață și lăsat să plece în Țara Sfântă, după terminarea războiului?” Asta așa dacă CIA nu-l execută, spusă cu surâs ștrengăresc.

În timpul răspunsului, aș fi întins un bilet pe care lăsam două întrebări.

“Le-ați promis kazarilor o țară a lor între Marea Caspică și Marea Neagră?

De ce n-ați dat lovitura de stat, în Ucraina, evitând sutele de mii de morți?”

Răspundea doar dacă voia.

Schimbând un pic registrul, aș fi continuat:

„Economia Rusiei s-a întârit în acest război. Îl veți decora pe Zelenski pentru merite deosebite, în epoca postbelică?”

Cu ce se mai îndeletnicește Grupul Wagner?

Revenind la Grupul Wagner, despre care nu se prea mai aude nimic în spațiul public, l-aș fi întrebat:

„Veți folosi Grupul Wagner ca grup de presiune diplomatică asupra unor țări africane, libere de contractul cu țările civilizate?”

Occidentalii sunt preocupați și de alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în martie anul acesta. Principalul dvs contracandidat, Boris Nadejdin, care are un mesaj anti-război, a acuzat recent că există riscul să nu poată candida, din cauza ștergerii anumitor susținători de pe lista depusă la instituția abilitată cu organizarea alegerilor. Iată întrebarea:

„Cum evitați la alegerile din primăvară un euromaidan, în centrul Moscovei, atât de visat de adversari? Veți organiza o campanie electorală corectă, în care fiecare candidat să-și poată exprima programul politic?”

Marea preocupare a Occidentului și a presei mainstream a fost – o îndelungată perioadă de timp – starea de sănătate a președintelui Federației Ruse. L-aș fi chestionat direct:

„Ați alimentat, prin interpuși, presa mainstream cu presupusele dvs boli? Ați jucat teatru cu mânuța sub pătură la acel miting din Piața Roșie?”

Și pentru a-l face un pic mai relaxat, aș întreba:

„Vă simțiți confortabil în poziția de nou țar?”

Germenii războiului au fost sădiți la București, în anul 2008

Pentru că România nu putea lipsi din logica interviului, aș fi vorbit despre nodul gordian al Summit-ului de la București din anul 2008, întrunire în care liderii occidentali nu l-au băgat în seamă, când a cerut imperativ (la sugestia Angelei Merkel) semnarea unui Tratat NATO-Rusia, cu prevederi clare ale responsabilităților și datoriilor fiecărei părți.

“La București, în 2008, ați cerut un tratat cu NATO. Fiindcă v-au dat cu flit, ați stârnit războaiele înghețate în fostele state ale URSS. Vă mai mențineți cererea?”
Revenind la obsesia occidentului:
„Vă mai tremură mâna?

Sunteți sănătos?

Pariați pe Trump?

Subvenționați mișcările suveraniste din Europa?”
Și ultima:

“Pe cine desemnați succesor?”

Vocile lumii

Tucker Carlson

Jurnalist american

„Majoritatea americanilor habar n-au de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele sale acum,” a spus Carlson, în videoclipul de patru minute, înregistrat la Moscova. Cu acest prilej a dezvăluit unde va fi publicat interviul.

„Este greșit că nu i-ai auzit niciodată vocea. Americanii au tot dreptul să știe totul despre un război în care sunt implicați,” a continuat Tucker Carlson, în declarația de intenții, de pe Platforma X.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ce poți face în cea mai lungă vacanță școlară?

În perioada de dinaintea celei mai lungi vacanțe școlare din ultimele Sărbători de Paști, părinții au luat cu asalt agențiile de turism pentru a-i...

Nu se mai găsesc saci în sectorul 1! Armand și Tudorache își fac mâna pentru alegeri

Ilustrație: Marian Avramescu Un fenomen extrem de rar pe raza sectorului 1 din Capitală, de aproximativ trei ani și jumătate, a început să fie...

Arma de care se tem rușii!

În anii 1960, în vremurile tensionate ale Războiului Rece, o legendă a apărut în România, fascinând și intrigând imaginația poporului. Se spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă