8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOp & EdCare ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa mainstream din lumea occidentală a schimbat tonul. De la optimismul extravagant, s-a ajuns la un pesimism ordinar. Păi, nu dădeați, fraților, ca sigură lovitura de stat de la Moscova, moartea lui Putin și înfrângerea armatei ruse?
Mult trâmbițata contraofensivă a armatei ucrainiene s-a fâsâit. Ba chiar „eroicii” lui Zelenski pregătesc linii de apărare, zic jurnaliștii americani. Mercenarii dezertează pe capete. În zadar sunt trimise arme sofisticate. Nu mai are cine să le mânuiască. Peste 6,5 milioane de ucrainieni sunt plecați în străinătate.

Senatul american a blocat 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Peste șaizeci de miliarde de euro sunt blocați în visteriile europene. Statele membre UE nu cad de acord să mai continue finanțarea războiului. Ieri, Senatul american a respins propunerea administrației Biden, de acordarea unui ajutor de 60 de miliarde de dolari. Biden a vorbit pentru prima oară despre posibilitatea unor ciocniri armate între militarii ruși și americani.

Congresul SUA nu dă undă verde plecării celor cincizeci de miliarde, parcate declarativ de Administrația Biden.

N-a fost să fie!

Drawing of Zelenski
Desen de Ștefan Popa Popa’S

Totuși, de ce s-a prăbușit discursul lui Stoltenberg de la unul triumfalist, la altul de cavernă? A aflat și el, civilul, ce știam noi demult, că Rusia nu poate fi învinsă de banderiști, de azoviști și de mercenari? Știe personajul că în Roma antică, celui care aducea veștile proaste i se tăia capul?

Ucraina nu era decât un proxy

Dezastrul era previzibil. Ca un reporter prezent în mai multe teatre de operațiuni din lume și instruit de Pentagon, mi-am dat seama, încă din primele zile ale conflagrației, că planeta e mințită. Am clamat, încă de la început, că acesta nu e un război adevărat, dacă nu avem CNN-live. Apăreau deja și primele știri alarmiste, ca să nu le spunem false: atacul rusesc asupra Insulei Șerpilor, bombardarea maternității din Mariopol, morții de la Bucha etc. Vă mai amintiți de dronele rusești doborâte de o babă cu borcanul de murături, de blindatul cărat cu căruța la  fier vechi, de poza de studio a fetiței cu păpuși din fața tancului, a reporterului Reuters, în căutare de Pulitzer, ulterior dat afară?  

Încă de la începutul războiului, când nu s-a ratat asaltul asupra Kievului, am spus că acesta e unul de tip proxy și va fi de durată. Era nevoie de timp pentru ca industriașii militari să facă mulți bani.

Stoltenberg, cea mai prestigioasă voce a NATO, ne spune că trebuie să ne pregătim de vești proaste. Armistițiul ar fi o veste bună. Capitularea, una grozavă.

Minsk 3 ar fi fost fără sute de mii de morți

Rusia a luat în stăpânire Donbasul, Crimea și toată ieșirea la Marea de Azov. Controlează majoritatea porturilor. Se pregătește de mari investiții în zona de profit minier. Așa cum am mai scris, în zona Zaporoje, există rezerve imense de cărbune și de metale rare. O bogăție de 12 trilioane de dolari, conform unei recente analize. Are, deci, de unde să-și scoată banii pentru armată. Putin a mai mobilizat zilele acestea 170.000 de rezerviști. A mărit, nu doar bugetul armatei, ci și pe cel al industriilor.

YouTube video

Nu obișnuim să facem speculații pe teme impuse. Nici pe cele liber alese. Astfel încât nu facem decât să ne depărtăm de cadru, ca să putem vedea mai bine ansamblul.

Occidentul s-a săturat de războiul acesta. Europa a avut o creștere economică minoră, de 0,6%, în timp ce Rusia hulitului Putin, 2,5%, în ciuda sancțiunilor impuse. După cum se știe, impozitele și taxele pe resursele naturale compun 40 % din bugetul național al Federației Ruse.

citește și: Marcel Herzen și Alfred Bakunin cântă la unison: «noi suntem statul»

Cât despre marii donatori pentru reconstrucția Ucrainei, se știe că cel puțin opt firme de investiții americane sunt deja recompensate de regimul Zelenski.

Majoritatea guvernelor din țările europene se fac că dau ceva – un mizilic – pentru nevoile administrației Zelenski.

Corupția regimului Zele-vogue e imensă. Ultima dezvăluire

Actorul Danny Trejo a oferit ieri încă o dovadă despre cum se zaharisesc banii lumii occidentale în staff-ul eroului decăzut. A fost invitat în primăvară să cânte la Kiev. A cerut 100.000 de euro. Băieții șmecheri i-au recomandat să semneze pentru 150.000 și să le dea lor 50.000. Acesta ar fi mercurialul administrației Kiev. Nu-i așa că v-a pierit pofta de #slavaucraina? Luați cu lucruri mărunte, era să pierdem panorama relațiilor Kiev-ului cu marile puteri ale lumii. Răspunsul la întrebarea din titlu poate fi evaluat la o simplă lectură a ultimelor declarații:“Statele Unite au ajuns la fundul sacului” – a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.  

“Germania nu este un aliat al Ucrainei,” a precizat recent Boris Pistorius, ministrul german al apărării. “Facem tot ce putem. Același lucru este valabil și pentru ceilalți aliați și parteneri. Dar Germania nu este un aliat al Ucrainei și, prin urmare, această țară nu face parte din nicio alianță,” a spus Pistorius.

Un război degeaba

“Rusia și Ucraina poartă negocieri secrete de pace de-a lungul liniei Gherasimov-Zalujnîi, în ciuda declarațiilor lui Zelenski și ale Casei Albe, susține jurnalistul american Seymour Hersh, citând oficiali americani, el fiind acela care a dezvăluit că Nord Stream II a fost aruncat în aer de spioni ucrainieni.

Slovacia noului premier Robert Fico a zis tranșant că nu va mai da nicio asistență militară Ucrainei. Mai mult, guvernul condus de el a mărit embargoul de la 4, la 14 produse importate din Ucraina.

Poziția Ungariei rămâne fermă. “Ungaria nu a furnizat și nu va furniza arme Ucrainei, acest lucru prelungind conflictul,” a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó, într-un interviu acordat canalului de televiziune american CNBC.

Soarta lui Zelenski pare pecetluită. Extragerea sa de către ai lui pare iminentă.

A trebuit să moară sute de mii de militari, atât ruși, cât și ucrainieni, ca să se ajungă din locul unde se stabilise deja: Acordul Minsk III, prin care 20% din teritoriu era cedat Rusiei. Doar SUA nu au fost de acord. Cinism sau pragmatism economic, căci despre geopolitică, mai la vale? Nimeni nu e interesat să intre în vreo alianță cu republica rackeților.

VOCILE LUMII

Jens Stoltenberg

A picture of Jens

”Războaiele se desfăşoară în diferite faze. Trebuie să susţinem Ucraina, atât în momentele bune, cât şi în cele rele,” a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, sâmbătă într-un interviu acordat televiziunii germane ARD.  

”Trebuie să ne pregătim, de asemenea, de veşti proaste,” a mai avertizat el, fără să facă alte precizări.

Jens Stoltenberg face aceste declaraţii în contextul în care aliaţii din Occident se decid greu să mai finanțeze armata ucraineană, iar Putin a anunţat o creştere masivă a efectivului armatei ruse, cu încă 170.000 de combatanți.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă