11.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăOp & EdBătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne candidatul coaliției PSD-PNL, din lipsă de alte soluții, nu din prea multă determinare politică a partidelor din arcul puterii. Se dorește, oare, cu adevărat dărâmarea lui Nicușor Dan sau se mimează lupta? PSD și PNL au suficiente voturi în capitală pentru a-l răsturna pe edilul progresist din fotoliul de primar. Intră George Simion în cursă, pe ultima sută de metri? De ce i-a scăzut lui Piedone suflul electoral? Sunt o serie de dileme, ce merită a fi comentate!

Unii lideri ai PSD au încercat la începutul săptămânii o piruetă politică: retragerea candidatului Cătălin Cârstoiu și susținerea de către coaliție a lui Piedone. Jocul n-a ținut. Umbrele doctorului de la Municipal sunt mai puternice decât luminile din Kiseleff, sediul central al PSD. Acel “momentan” din gura lui Marcel Ciolacu se poate transforma, în câteva zile, în „permanent.“

citește și: Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Liberalii au respins cu un “nu” hotărât varianta susținerii lui Piedone (cine l-o fi pus să supere președintele?). “Prea mulți lăutari, covrigi și parizer,” vorba lui Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Cârstoiu are nevoie și de turbodiesel-ul puterii

Dar simpla depunere a candidaturii lui Cătălin Cârstoiu la Biroul Electoral nu e o acțiune suficientă. Prestigiosul medic are nevoie de sprijin consistent, atât financiar, cât și moral. Nu îți bați joc de cariera unui om, doar că propunerea nu vine de la tine, ci printr-un SMS din “Deal!”

Campania electorală din București e anostă – lipsită de sare și de piper – după ce Cristian Popescu Piedone a renunțat – din supraexpunere sau plan tactic, nu se știe – la aparițiile tv. Se spune prin târg că strategii i-au recomandat să apară mai puțin pe ecrane, fiindcă greșeliile gramaticale și bâlbele sale l-ar putea coborî în simpatia alegătorilor.

Oricum, Piedone n-are anvergură de câștigător. În plus, statul barbă cot, legat la gât de funiile pădurilor, nici n-ar fi de acord ca Mafia din jurul său să gestioneze două miliarde de euro, cât e bugetul Primăriei Capitalei. Va fi blocat de ițele nevăzute și nu prea are soluții de evadare. S-a consumat prea rapid! Cine l-o fi sfătuit să arunce în luptă toate atuurile și să se certe cu cine nu trebuie?

Colaj – Euronews

În cazul în care coaliția PSD-PNL nu face nicio mișcare pentru dinamizarea campaniei electorale a candidatului comun, medicul Cătălin Cârstoiu, e evidentă lucrarea din spatele scenei: cineva dorește ca Nicușor Dan, candidatul susținut de una dintre ambasade și Clotilde Armand, de altă ambasadă, să rămână la butoanele stagnării. Nu de alta, dar hegemonul are și programe distructive, nu doar constructive. E vorba de mulți bani investiți prin alte capitale. Mai pe șleau, prea și-a ridicat Bucureștiul rangul de mare capitală balcanică.

De la anemone, la animare

Dacă liberalilor și social-democraților le va veni mintea de pe urmă și vor deschide seifurile de bani de campanie, vor scoate la muncă agenții electorali și vor susține într-adevăr candidatul, campania se va anima. De la letargia curentă, s-ar putea trece într-una dinamică, dar oare se vrea răsturnarea establishmentului? Dacă ne uităm pe cine au nominalizat liberalii competitor al lui Clotilde Armand, George Tuță, un necunoscut cu UM-ul în CV, pare foarte clar că se dorește menținerea cucoanei cu șobolani în postul de comandă. Firește, la ordin, nu din pragmatism.

citește și: Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

La sectorul doi, unde e primar Radu Mihaiu, alt „făcător de nimic” de la USR, aceeași batistă pe țambal. Progresiștii au spate tare. Să fii împins aceștia Dulapul la perete? Altfel nu se explică meschina coțcărie.

La 4 și 6, Daniel Băluță și Ciprian Ciucu flueieră. N-au adversari.

Criza PNL din 2016 a precedat dezastrul electoral de la parlamentare și neașteptata victorie a PSD – Dragnea

Dacă tot se discută la vârf despre renunțarea la candidatură a doctorului Cârstoiu, avantajați ar fi pesediștii. Aceștia îl au ca variantă pe Piedone. Liberali îl vor resuscita pe tânărul Burduja, cu ambiții cât Catedrala Neamului?

PNL a mai trecut printr-o situație de criză și în 2016, când a avut patru candidați succesivi. Primul nominalizat a fost Cristi Bușoi – garantat de președinte. Apoi a fost retras. A apărut Ludovic Orban în  peisaj. Anticorupția l-a scos din cursă. A venit soluția Marian Munteanu, care a demisionat în urma acuzațiilor de colaborare cu Securitatea. În final, a fost desemnat Cătălin Predoiu, care n-a reușit să scoată decât 16 % din voturi, clasându-se pe locul trei,  după Gabriela Firea (42,1%) și Nicușor Dan (29,8%).

Nicușor Dan îi trage după el pe neomarxiștii obosiți

Păturile aruncate pe blocuri cu fizionomia looserului Cătălin Drulă arată disperarea strategilor USR că liderul partidului neomarxist n-are notorietate. Dar el nu candidează. Partidul îl susține pe Nicușor Dan.

Bazinul lor electoral e consistent. În jur de 30 % în capitală. Pentru a fi învins “Ducele stagnării,” trebuie urgent să se instituie efectul de campanie. Adică, lansarea de teme serioase, nu abureli. Mesaje consistente, nu pansamente electorale. Programe de dezvoltare, nu aiureli de PR.  

În cele ce sunt și vor râde mâine la soare, peisajul blatului electoral se relevă în toată splendoarea sa. Poate că intrarea în luptă a lui George Simion să mai dinamiteze lentoarea. Asta dacă strategii lui de campanie consideră că ar putea fructifica ceva pentru la toamnă.

Forțele oculte par că îl vor în continuare pe Nicușor Dan – ca permanență, în nefăcut nimic. Cum se explică altfel non-combatul coaliției? Poate că de luni se lansează ofensiva, PSD și PNL realizând că în joc nu e doar onoarea frântă a unui profesionist al medicinei, ci și nevoia de mobilizare a agenților electorali din țară. Un semnal puternic de forță, în stare să însuflețească echipele din teritoriu.

Doctorul de la „Municipal” are potențial

Ochii țării sunt ațintiți spre București. Medicul de la „Municipal” are potențial. În spatele său sunt munții de bani ai coaliției, puterea guvernului și prestigiul a trei primari de sectoare: Negoiță, Băluță și Ciucu. Aceștia trebuie doar motorizați. Nu în ultimul rând, candidatul independent este singurul care are viziune și determinare. A reușit să atragă sume uriașe de bani europeni pentru Spitalul Municipal. E manager pur-sânge. Atacurile din media progresistă îl fortifică.
Cătălin Cârstoiu pare asistat, dar neantrenat pentru lupta politică. Mai e timp. Îi lipsesc consultanții de comunicare politică. Jucărelele din bucătărie și metrou sunt de “Românii au talent,” nu de o prestație profesionistă.  

Se trezesc partidele din arcul guvernamental sau dorm în papuci, la ordinul de seară pe unitate?

Oare de ce UM-urile de presă l-au luat în cătare doar pe Cârstoiu? Piedone nu e adversar? Cât despre gluma de la AUR, să avem rezon!

Vocile lumii

Ionuț Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL

”E foarte simplu să te afişezi în precampanie cu lăutari alături, mâncând parizer și covrigi în piaţă. Acest lucru nu echivalează competenţei, în zona administraţiei, acest lucru nu ţine loc de responsabilitate şi management la Primărie, lucruri pe care Cârstoiu le are. Piedone, din punctul meu de vedere, apropo de scenariul avansat (cel al susținerii lui Piedone de către coaliția PNL-PSD), nu,” a declarat, deloc nuanțat, Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, în cadrul unei emisiuni tv, potrivit Știripesurse.ro

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Captură de milioane în Portul Constanța: Peste patru tone de dulciuri și zeci de mii de haine și jucării contrafăcute

Dulciurile și articolele contrafăcute, confiscate de inspectorii vamali, proveneau din China și sunt în valoare de 7,5 milioane de lei Captura a fost făcută de...

Ambasadorul României la Chișinău: Fiecare cetățean al Republicii Moldova reprezintă obiectul unui război hibrid, dus consecvent de Moscova

Diplomatul român îi îndeamnă pe moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării Moldovenii se află într-un moment de...

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă