1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăOp & EdCât de mare este miza, în urma agresiunii criminale a lui Putin 

Cât de mare este miza, în urma agresiunii criminale a lui Putin 

Pe măsură ce forțele ruse au avansat spre capitala Ucrainei, Kiev, Curtea Supremă a Rusiei a desființat în cele din urmă existența Memorialului, cel mai vechi din Rusia dar și cel mai cunoscut grup pentru drepturile omului.

Momentul a fost un memento sumbru la pericolul de acum și la cât de mult este în joc în urma agresiunii criminale a lui Putin împotriva Ucrainei.

Căci chiar și pe fondul brutalului atac militar, Ucraina încă mai are ceea ce Rusia sub Putin a pierdut: mass-media independentă, judecători independenți, oameni, grupuri de drepturi, activiști anticorupție și alții care se străduiesc să se asigure că sistemul funcționează pentru toată lumea, chiar și pentru cei mai slabi. Numim asta societate civilă. Este esența unei democrații robuste și vibrante. Pentru Putin, este o anatemă.

Open Society Foundations susțin societatea civilă din Europa de Est și Eurasia și din întreaga lume timp de trei decenii. Aceasta a inclus deschiderea unei fundații în Ucraina în 1990, International Renaissance Foundation; proiectele pe care le-a susținut au inclus totul, de la eliminarea corupției și acordarea diplomelor universitare până la sprijinirea reformelor sănătății publice și a dezvoltării unui sistem de asistență juridică accesibil.

Am lucrat și în Rusia, susținând reformele legale, lupta împotriva răspândirii HIV/SIDA și chiar plătind salariile pentru o perioadă a foştilor oameni de ştiinţă sovietici. Dar asta a fost totul înainte ca Putin să închidă totul. Speriat de tulburările populare care i-au răsturnat pe aliații puternici din Georgia, Iugoslavia și, de asemenea, din Ucraina, Putin a decis că societatea civilă independentă este o amenințare pentru el și pentru consolidarea puterii sale. Va proceda din nou la fel dacă se va impune în Ucraina.

Deci, ce ar trebui să facem noi, ca fond filantropic?

Cu sute de mii de oameni care ies din Ucraina și milioane de civili în pericol, cererile de asistență umanitară sunt uriașe și o operațiune masivă de asistență umanitară merge înainte.

Dar susținerea speranțelor Ucrainei pentru un viitor independent, democratic și, mai larg, contestarea atacului lui Vladimir Putin asupra liberalilor, a guvernelor democratice din Europa de Est și Asia Centrală – implică mai mult decât un răspuns umanitar. Se cere o dublare a sprijinului pentru ideea unei societăți deschise și pentru nenumăratele voci și grupuri care susțin demnitatea umană și un guvern responsabil – în Kazahstan, în Ungaria, în Polonia, în Moldova, în Kârgâzstan, în Armenia – toate vocile care pot fi mobilizate acum în solidaritate cu Ucraina. Toate vocile pe care Vladimir Putin vrea să le reducă la tăcere.

Acesta este motivul pentru care am lansat Ukraine Democracy Fund cu un angajament de 25 de milioane de dolari (23 de milioane de euro) pentru a sprijini nu numai Ucraina aflată acum asediată și grupurile societății sale civile, dar și cele din regiune. Și de aceea invităm alți finanțatori privați, inclusiv filantropi și sectorul privat, să contribuie. Sperăm că fondul va ajunge în cele din urmă la peste 100 de milioane de dolari (91 de milioane de euro). Rusia însăși oferă exemplul a ceea ce este în joc.

Închiderea Memorialului a fost doar o parte a reducerii la tăcere a vocilor independente, pe măsură ce Putin și-a extins treptat puterea – care a inclus crima – asupra celor mai curajoși activiști- cum ar fi activiștii pentru drepturile omului Natalia Estemirova și Stanislav Markelov, ambii uciși în 2009, jurnalista Anna Politkovskaya, împușcată în 2006 și liderul opoziției Boris Nemțov în 2015. Astăzi, liderul fanion al opoziției, Alexei Navalny, ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o colonie penală, după ce abia a supraviețuit unei încercări de otrăvire în 2020 cu agentul nervos Novichok.

Deci, acum în Rusia, nu există o opoziție organizată față de războiul lui Putin. Fără proteste în masă. Nicio dezbatere critică pe canalele TV complet controlată de Putin și prietenii săi. Într-o societate închisă, o singură viziune predomină – chiar dacă este vocea nebuniei și a distrugerii.

Astăzi nu putem prevedea rezultatul în Ucraina, iar viitorul ne umple pe mulți dintre noi de presimțiri profunde, când ne amintim de ocuparea Cehoslovaciei de către naziști în 1938.

Dar, în timp ce lupta militară continuă, Open Society Foundation și partenerii noștri vor continua să sprijine fundația noastră din Ucraina și toate grupurile care lucrează cu alte voci independente din regiune. Ne vom împotrivii reducerii la tăcere.

În cele din urmă, armele vor tăcea. Când o vor face, oricare ar fi rezultatul, știm unde ne vom situa: cu cei care înțeleg că supraviețuirea omenirii și capacitatea noastră de a depăși provocările existențiale cu care ne confruntăm, necesită nu sălbăticia câinească a unui Vladimir Putin, ci o societate deschisă, tolerantă, democratică.

Citește și Omicronul, natalitatea scăzută și controlul „dezastruos” de stat al companiilor pot amenința regula lui Xi Jinping 

Alexander Soros
Alexander Soros
Alex Soros este vicepreședintele Open Society Foundations. El face parte din consiliile de conducere ale Colegiului Bard, Bend the Arc Jewish Action și Central European University. Scrierile sale au apărut în New York Times, The Guardian, New York Daily News, Reuters, Politico, Miami Herald, Sun-Sentinel, Place, Forward și Sur–International Journal on Human Rights, printre alte publicații.
Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă