21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăOp & EdOmicronul, natalitatea scăzută și controlul „dezastruos” de stat al companiilor pot amenința...

Omicronul, natalitatea scăzută și controlul „dezastruos” de stat al companiilor pot amenința regula lui Xi Jinping 

Deși liderul chinez Xi Jinping reprezintă „cea mai mare amenințare” pentru societatea deschisă din întreaga lume, poziția sa nu este atât de sigură pe cât se crede. Omicron amenință să fie distrugerea sa, deoarece Covid-19 nu mai este sub control în China.

Viitorul lumii este în joc în acest an. În următoarele douăsprezece luni, cel de-al 20-lea Congres al Partidului din China decide dacă îi va acorda lui Xi Jinping un al treilea mandat în funcția de secretar general al Partidului, Putin va decide dacă va invada Ucraina, iar Viktor Orban și Emmanuel Macron se confruntă cu proprii alegători.

Recunosc că schimbările climatice reprezintă provocarea majoră a politicii globale, însă escaladarea conflictului se datorează celor două sisteme de guvernare care sunt diametral opuse unul celuilalt. Într-o societate deschisă, rolul statului este de a proteja libertatea individului. Într-o societate închisă, rolul individului este de a servi conducătorii statului. Victoria societăților deschise nu poate fi luată de la sine înțeles într-o lume care se clatină la limita agresiunii militare din Ucraina și Taiwan.

Cu toate acestea, încercarea lui Xi Jinping de a impune controlul total asupra Chinei printr-o strategie de izolare la scară largă a orașelor, ar putea pune în pericol șansele sale de a rămâne la putere deoarece este puțin probabil să aibă rezultate împotriva unei variante la fel de infecțioase precum Omicron.

În ciuda faptului că au plătit costuri uriașe în urmărirea unei strategii „zero-Covid”, oamenii din China nu au fost vaccinați eficient împotriva Omicron –ci doar împotriva variantei originale. Și asta pentru că Xi Jinping nu a vrut să-și riște numirea pentru un al treilea mandat, nu a fost sincer cu populația Chinei cu privire la acest „secret vinovat”. Dacă acest lucru ar fi dezvăluit în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, ar putea deranja încercările „puternicului stat autoritar” din lume de a folosi spectacolul pentru a obține o victorie propagandistică pentru sistemul său de control strict.

Xi Jinping a colectat date cu caracter personal pentru supravegherea cetățenilor săi mai agresiv decât orice alt conducător din istorie. Dezvoltarea Inteligenței Artificiale [IA] i-a oferit un avantaj prin producerea de instrumente de control care ajută regimurile represive și pun în pericol societățile deschise. Coronavirusul a întărit avantajul de care beneficiază regimurile represive prin legitimarea utilizării datelor cu caracter personal în scopuri de control public.

https://romanialibera.ro/la-zi/exclusiv-rl-finantatorul-george-soros-face-predictiile-anului-despre-china-schimbarile-din-sfera-politica-europeana-si-relevanta-variantei-omicron-%ef%bf%bc/

În ciuda controlului său ferm asupra armatei și a instrumentelor sale de represiune și supraveghere, consider că nu ar trebui luat de la sine înțeles, având în vedere o opoziție internă puternică, că Xi Jinping va rămâne la putere. Încercările sale de a aduce companiile private sub controlul PCC [Partidul Comunist Chinez] au avut consecințe economice „dezastruoase” și au creat „mulți dușmani” printre cei care văd un rol mai mare pentru companiile private. El guvernează prin intimidare și nimeni nu îndrăznește să-i spună ceea ce nu vrea să audă, ceea ce creează un decalaj tot mai mare între convingerile sale și realitate.

Cred că boom-ul imobiliar nesustenabil, bazat pe credit și reprezentând aproape 30% din economie este unul dintre cele mai mari pericole ale sale. Prețurile au crescut peste ceea ce și-ar putea permite oamenii obișnuiți, ceea ce a făcut apoi ca prețurile să înceapă să scadă la jumătatea anului 2021. 

Încrederea oamenilor a fost zdruncinată, iar scăderea prețurilor îi va întoarce pe mulți dintre cei care și-au investit cea mai mare parte a economiilor în imobiliare împotriva lui Xi Jinping.

Deși rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile criza, situația actuală nu pare promițătoare pentru Xi. Această criză imobiliară va fi agravată de rata natalității din China, care este estimată a fi cu 130 de milioane mai mică decât cifra oficială de 1,4 miliarde. Acest lucru va produce lipsă de forță de muncă, presiune fiscală și o încetinire a economiei.

Consider că războiul dintre China și SUA a devenit mai plauzibil. Dar, deși China a alocat resurse enorme pentru armament, SUA nu intenționează să concureze cu noua lor rachetă hipersonică controlabilă deoarece realizarea hipersonică a lui Xi Jinping nu schimbă echilibrul distrugerii reciproc asigurate care îi va opri pe inamici atacându-se unul pe altul. Racheta este doar o victorie de propagandă.

Xi Jinping crede că introduce un sistem de guvernare care este în mod inerent superior democrației liberale. Cu toate acestea, dacă ar cădea, el ar fi înlocuit cu cineva mai puțin represiv în țară și mai pașnic în străinătate.

George Soros
George Soros
George Soros este fondatorul Soros Fund Management și fondatorul și președintele Open Society Foundations. Și-a început activitatea filantropică în 1979 cu burse pentru studenții universitari de culoare din Africa de Sud și pentru dizidenții est-europeni care au vrut să studieze în Occident. El a donat peste 32 de miliarde de dolari pentru a promova drepturile și justiția în întreaga lume.
Cele mai citite

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă