Peste 900.000 de cazuri noi de infectări cu tulpina Omicron apar pe planetă, în fiecare zi, de cinci zile încoace, conform unor date făcute publice de OMS. Omicron duce la un tsunami, zic oficialii organizației.
Națiunile lumii încearcă să echilibreze restricțiile Omicron, menținând în același timp economiile deschise, titrează Reuters.
La noi, pârtiile, barurile, hotelurile sunt pline ochi. Cu greu poți găsi o mănușă căzută pe jos. Discuțiile despre noua tulpină nu prea mai există în spațiul public. Oficialii de la București anunță ca data exploziei de noi cazuri de COVID-19 va fi în jurul datei de 15 ianuarie.
Diaspora ne face „o țară ca afară”
Vom avea zilnic peste 25.000 de cazuri noi. Până recent, eram singura țară europeană pe verde. Diaspora s-a întors, ca să ne facă – de ce nu? – o țară ca afară.
citește și: Diaspora ne aduce al CINCILEA VAL
În Franța sunt peste 200.000 de cazuri noi, în Marea Britanie 183.037. Statele Unite ale Americii sunt departe: 258.312 de noi cazuri, potrivit oficialilor.
Un număr de țări au înregistrat maxime istorice în ultimele 24 de ore, inclusiv Argentina, Australia, Bolivia, Statele Unite și multe țări din Europa.
Omicron duce la un tsunami de cazuri
„Sunt foarte îngrijorat de faptul că Omicron, fiind foarte ușor transmisibil, răspândindu-se în același timp cu Delta, duce la un tsunami de cazuri,” a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing de presă.
Există totuși și vești îmbucurătoare. Studiile făcute recent au evidențiat că deși e foarte contagios, Omicron este mai puțin mortal decât variantele anterioare, citează The New York Times o sursă științifică. Există, totuși, temeri că spitalele nu vor face față la avalanșa de cazuri.
citește și: Căpitanul Soare, Terasa Anda și Iosefina Pascal
Cercetătorii din Africa de Sud au descoperit că o parte cheie a sistemului imunitar – din a doua linie de apărare – celulele sale T – sunt foarte eficiente în recunoașterea și atacarea variantei Omicron, astfel că nu vor mai apărea cazuri foarte grave.
Epidemiologii români rămân sceptici. Profesorul Adrian Streinu Cercel vorbea recent despre nepăsarea românilor și incapacitatea lor de a respecta restricțiile, de parcă ar vrea cu tot dinadinsul să se infecteze cu varianta nouă, care pare mai ușoară.
Omicron duce la un tsunami. Unii zic să ne infectăm în grup
Presa din insula britanică relata zilele trecute că englezii au organizat chiar unele cluburi de infectări, pentru a trece prin boala ce pare mai ușoară.
Netul era plin ieri de o declarație a unui medic israelian care susținea că poate ar fi cazul de o infectare în masă pentru atingerea imunutății de turmă. Sigur că opinia sa a fost pe larg comentată de cele două tabere aflate într-o competiție absurdă: vacciniști contra nevacciniști.
Marile civilizații se pregătesc de a patra doză. La noi, murmur și dispreț
De teamă să nu mai blocheze economiile, liderii politici din unele țări se gândesc să scurteze perioada necesară pentru izolare după un test sau expunere pozitiv la COVID-19.
Oficialii spanioli au declarat deja că vor reduce perioada de carantină de la zece zile, la șapte. Guvernul italian a asigurat cetățenii că intenționează să relaxeze regulile de izolare pentru cei care au intrat în contact direct cu cei dovediți infectați.
La începutul acestei săptămâni, autoritățile sanitare din SUA au lansat noi recomandări care scurtează perioada de izolare pentru persoanele cu o infecție confirmată la cinci zile de la 10, atâta timp cât acestea sunt asimptomatice.
citește și: Este “Don’t Look up!” un film prost?
13 milioane de oameni, izolați într-un oraș din China
În timp ce Spania și Italia au luat măsuri pentru a relaxa unele reguli de izolare, China a rămas la politica sa de toleranță zero, ținând 13 milioane de oameni din Xian, capitala provinciei centrale Shaanxi, sub izolare rigidă pentru a șaptea zi, deoarece 151 de cazuri noi au fost raportate marți, deși nici unul cu Omicron până acum.
„Vreau doar să merg acasă”, a spus un mecanic în vârstă de 32 de ani, care se afla săptămâna trecută în oraș pentru afaceri, când a fost efectiv închis de lumea exterioară.
Tsunami vine și peste români, dar ei au o gândire ancestrală păguboasă: “mie nu mi se întâmplă.”