-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăOp & EdÎn pandemie, bogații devin și mai bogați, sărăcii și mai săraci

În pandemie, bogații devin și mai bogați, sărăcii și mai săraci

Anul 2021 a fost un an bun pentru multimiliardari. Creșterea cotațiilor la bursă a marilor companii, mărirea prețurilor la mărfuri, de la conace, la monedele cripto, au sporit averile celor mai bogați 500 de oameni din lume cu peste un trilion de dolari, chiar dacă pandemia de Covid-19 a zguduit globul pentru al doilea an consecutiv, notează Bloomberg. Banca Mondială vorbește despre sărăcirea a peste cinci sute de milioane de ființe ale planetei. Pentru prima dată în anul 2021, zece cei mai avuți oameni ai lumii au depășit 100 de miliarde de dolari.

Dacă la mijlocul anilor 1990, averea însumată a marilor bogați ai lumii era de 7% din PIB-ul total, în 2021, procentul a crescut la 11%,” a declarat Lucas Chancel, co-director al Laboratorului Mondial de Inegalități de la Școala de Economie din Paris, publicației amintite. „Criza nu a inversat tendința de creștere. Ba dimpotrivă, a amplificat-o ușor.”

Elon Musk, cel mai bogat om de afaceri al lumii

Zece dintre bogații planetei au depășit anul trecut o sută de miliarde de dolari, mai mult de două sute au deja peste 20 miliarde de dolari, iar Musk a înregistrat performanța de a deveni cel mai bogat om din lume, acumulând 273.5 miliarde de dolari.

Averea netă a celor BIG 10 depășește acum 8,4 trilioane de dolari, mai mult decât PIB-ul tuturor țărilor, cu excepția SUA și a Chinei, mai prezintă un raport publicat recent.

Năucitoarea sumă adunată în ultima vreme, sărăcirea în masă a peste o sută cincizeci de mii de oameni și regruparea marilor capitaluri arată că “redresarea și reziliența,” proclamată de progresiști, a sporit averile granzilor economiilor globale. Cei mai bogați au speculat criza și s-au înfruptat din ajutoarele de stat.

În urma unui pariu pe twitter, Elon Musk a promis că va reduce cu 10% participațiunile sale la acțiunile firmei Tesla Inc. A vândut acțiuni în valoare de 1,02 miliarde de dolari. După ce a înstrăinat 934.090 de acțiuni, se pregătește să mai vândă 15,6 milioane, care valorează la această dată aproximativ 16,4 miliarde de dolari. Acțiunile Tesla au crescut doar în anul 2021 cu 54%.

citește și: Noul Tsunami: Omicron

Fericitul călător în spațiu, Jeff Bezos, are averea cu 80 de miliarde de dolari mai mică decât a lui Elon Musk. Conform studiilor Bloomberg, deține capital financiar în valoare de 194,2 de miliarde de dolari.

2021 a fost anul supermiliardarilor, cu câștiguri de peste un trilion de dolari.

Averea celor mai bogați 500

Într-un clasament al câștigurilor nete din anul 2021, Elon Musk e pe primul loc. Și-a sporit averea cu 75%. În top este urmat de Larry Page, cofondator al Google, cu un câștig anual în procent de 57%. Averea lui e estimată la 129 miliarde de dolari. Este succedat imediat, în topul menționat, de fostul său coleg de Google, retras acum, Sergey Mikhaylovich Brin, cu o creștere de 56%.  Francezul Bernard Arnault, care deține 51% din acțiunile celebrei Louis Vutton, și-a sporit avuția cu “doar” 54%. El are o avere de 177 de miliarde de dolari, plasând-ul pe locul trei în lume. Francezul este deci al treilea cel mai bogat om al planetei după Musk și Bezos. Bill Gates s-a mulțumit cu doar 5% în plus, având „doar” vreo zece miliarde “în avans” față de concurenții săi de la Google.

Averea celor mai bogați 500
desen de Ștefan Popa Popa’S

Interesant e cum a reușit Steve Ballmer, fostul director executiv al Microsoft, cu o avere netă de 120 de miliarde de dolari, să ajungă a noua persoană din lume în top 10 al bogațiilor lumii, după ce s-a retras din executivul companiei.

citește și: Noile studii demonstrează că Omicron are mai puține șanse să afecteze plămânii

Mark Zuckerberg are 128,4 de miliarde de dolari. Creșterile veniturilor sale din 2021 au fost mai modeste. Doar de 24%.

Donald Trump – „sărac” printre bogați

Interesantă este poziționarea lui Donald Trump printre săracii lumii bogate. În ciuda propagandei progresiste, potrivit căreia și-a folosit mandatul de președinte pentru a face mai mulți bani, cum ar face autocrații aparținând rețelelor progresiste, averea lui a scăzut de la 3 miliarde de dolari, în 2016, la 2,3 de miliarde, conform ultimelor estimări Forbes. Nu s-a preocupat de compania care l-a făcut bogat și faimos, consideră editorialistul celei mai celebre publicații de business din lume.

citește și: Diaspora ne aduce al CINCILEA VAL

Pandemia a lovit destul de dur în companiile pe care le administrează. În urma atacului susținătorilor săi asupra Capitoliului, relațiile cu brokerii și creditorii s-au înăsprit. Are cel puțin 590 de milioane de dolari împrumutați. Creditele au scadență în următorii patru ani. Mai mult de jumătate sunt garantate de el personal.  Mai deține în conturi doar 490 de milioane, conform ultimelor date.

Chinezul american care a pierdut douăzeci de miliarde într-o singură zi

Dar nu toți miliardarii lumii s-au îmbogățit. Bill Hwang, miliardarul de origine chineză, care locuiește în SUA, a pierdut în doar două zile 20 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari prăbușiri financiare din istoria lumii. Ce a făcut? În vară, compania sa de fonduri de risc, Archegos, a pariat pe Texas Capital, pe o bancă, în urma unor comunicări interzise de lege cu oficialii companiilor. Autoritățile americane de control ale piețelor de capital nu l-au pus însă sub acuzare.

Raportul mondial asupra inegalității, realizat de o rețea de oameni de știință din ingineria socială, a estimat că miliardarii dețineau în anul 2021: 3,5% din averea gospodăriilor globale, o creștere de 2% de la începutul pandemiei, din anul 2020.

Mai pe șleau, bogații au făcut și mai mulți bani în timpul crizei sanitare.

Leo KoGuan

Și-a dublat averea cu acțiunile Tesla

averile celor mai bogați 500
omul de afaceri fără chip

Un comerciant fără față, Leo KoGuan, cu afaceri în Singapore, a început să tranzacționeze acțiuni Tesla, în 2019. A crezut în business-ul de producție a mașinilor electrice. De la 4 miliarde a ajuns la 5 miliarde în 2020. În 2021, acțiunile sale valorează șapte miliarde. Este al doilea investitor după Elon Musk, potrivit Bloomberg.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă