7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalJeff Bezos vrea din nou în spațiu

Jeff Bezos vrea din nou în spațiu

Miliardarul american Jeff Bezos, care a efectuat recent un zbor în spaţiu, s-a oferit luni să achite până la 2 miliarde de dolari din costurile NASA dacă agenţia spaţială americană îi va atribui companiei sale, Blue Origin, un contract ce prevede dezvoltarea unui vehicul spaţial conceput pentru asolizarea unui echipaj de astronauţi pe Lună. 

În aprilie, NASA a atribuit companiei SpaceX, deţinută de rivalul lui Jeff Bezos, magnatul Elon Musk, un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi un vehicul care să transporte astronauţi pe suprafaţa Lunii cel mai devreme în 2024, respingând ofertele făcute de Blue Origin şi de un contractor din domeniul apărării, Dynetics. Pentru acea ofertă, Blue Origin a încheiat un parteneriat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Draper, potrivit Agerpres.ro.

NASA a invocat lipsa de fonduri, succesul dovedit al misiunilor orbitale lansate de SpaceX şi alţi factori pentru a-şi argumenta decizia, despre care o directoare a agenţiei americane, Kathy Lueders, a spus că este “cea mai rentabilă pentru guvern”.

Într-o scrisoare către Bill Nelson, administratorul NASA, Jeff Bezos a spus că Blue Origin va acoperi plăţile agenţiei spaţiale americane din actualul şi următorii ani fiscali printr-o donaţie de până la 2 miliarde de dolari şi că va achita costurile unei misiuni orbitale dedicate testării tehnologiei sale. În schimb, Blue Origin va accepta un contract ferm cu preţ fix şi va acoperi orice depăşiri ale costurilor legate de dezvoltarea sistemelor de zbor spaţial, a precizat Jeff Bezos.

“NASA s-a îndepărtat de strategia sa de achiziţie din două surse din cauza problemelor bugetare pe termen scurt, iar oferta noastră elimină acest obstacol”, a precizat magnatul american.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU