3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăOp & EdExcepționala scrisoarea a lui Adrian Severin, trimisă noului guvernator american

Excepționala scrisoarea a lui Adrian Severin, trimisă noului guvernator american

Inițiatorului Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, Prof. Dr. Adrian Severin, fost ministru de externe și președinte al OSCE, i-a scris o scrisoare de bun simț doamnei Kathleen Ann Kavalec, noul ambasador american la București, atrăgându-i atenția că americanofilia se poate transforma în americanofobie, dacă Administrația americană nu-și corectează conduita diplomatică și atitudinea față de români.  

Nicio reacție, după patru zile de la publicarea textului. Oare de ce? Și-a pierdut Ambasada celui mai puternic stat din lume (pe care o vizitam de plăcere în anii ’90) arta dialogului? Consideră doamna ambasador că nu are ce discuta cu fondatorul Parteneriatului Strategic, pe motiv că unele servicii secrete l-au făcut “penal,” când jocul democratic de la Bruxelles l-ar fi ales președinte al Parlamentului European?

Pentru a înțelege tăcerea suspectă a Ambasadei, trebuie să prezentăm cele cincisprezece puncte ale mesajului de îngrijorare al fostului ministru de externe al României.

Fiind un domn, la începutul misivei îi adresează urarea de bun venit.

Criza de oportunitate și fractura de destin

În primul punct al scrisorii deschise vorbește cu îngrijorare despre deteriorarea încrederii românilor în americani. Dacă prin anii ’97, aceasta era uriașă, s-a prăbușit cu timpul, din cauza disprețului trimișilor administrațiilor americane consecutive față de români.

citește și: Dragonul s-a oprit să bea apă la Moscova

“Prăbușirea încrederii românilor în americani constituie un pericol pentru securitatea națională a țării mele, atât timp cât ea și-a legat securitatea de alianța cu țara dvs,” spune profesorul român. Subliniază, în continuare, că această depreciere a sentimentelor publice se datorează în primul rând obedienței diverșilor lideri români, care au aplicat întru totul directivele venite de la Washington, fără a le armoniza cu interesele naționale.

Domnia sa consideră că principalul vinovat al acestei stări de fapt este “aliatul nostru american” care și-a trimis la București, în ultimii douăzeci de ani,  “adevărați pro-consuli.” “Pe cât de rupți de realități, pe atât de aroganți. Pe cât de lipsiți de empatie, pe atât de abuzivi.”

“A revizui această politică, a repara daunele produse de ea și a recupera încrederea, dacă nu și simpatia românilor, trebuie să fie primele trei puncte ale agendei dvs,” mai spune Adrian Severin.

Excepționala scrisoarea a lui Adrian Severin trimisă noul guvernator american
desen de Ștefan Popa Popa’S

În punctul doi al depeșei cu andrisant cunoscut, i se pune oglinda-n față. Misiunea excelenței sale nu este să lupte împotriva corupției, pentru protecția minorităților de tot felul. “Le aveți voi pe ale voastre,” i-a spus, nu chiar în așa ton neaoș românesc. I-a mai recomandat prietenește să se ocupe de stimularea investițiilor americane, de ridicarea obligativității vizelor și nu de agendele parazitare ale corectitudinii politice.

Lipsa celor patru „C” a dus la trecerea de la Parteneriat la Protectorat

În punctul 3, fostul diplomat român îi atrage atenția că într-un parteneriat e ca într-o căsătorie. Trebuie să existe comunicare, comuniune, compatibilitate. Parteneriatul strategic, îndelung negociat, încă de pe timpul Administrației Clinton, cu roluri clare pentru fiecare parte, cu regula celor 4 C “colaborare, cooperare, comunicare, consultare,” bine stabilite, s-a transformat în ultimii ani în “protectorat,” mai spune domnia sa.

Are cineva, până aici, o opinie contrară? Sigur, doar agenții de influență pot spune că negrul e alb. Avem o listă lungă de “clanțe” ale Ambasadei, care sar în apărarea ei, chiar și când nu li se cere. Fiindcă parteneriatul s-a transformat în protectorat, în mod abuziv și unilateral, domnul Severin o roagă cu deferență diplomatică să restabilească rapid condițiile negociate, în urmă cu 25 de ani.

Pentru a învârti cuiul în rana zilelor noastre, domnul Adrian Severin îi aduce aminte Excelenței Sale, noul ambasador al SUA la București, că România nu a intrat în NATO din rațiuni ofensive contra Rusiei sau Chinei, ci pentru rolul defensiv și protectiv al Alianței Nord-Atlantice. 

“Națiunea română nu are interesul strategic de a alimenta un război cu Rusia în apropierea granițelor sale,” mai spune epistola către noul Corint.

Profesorul Severin îi ține ambasadoarei și o lecție de istorie

Fostul ministru de externe îi reamintește noului ambasador că România a ales să intre în NATO și că statul român și-a mai schimbat în decursul istoriei politica de alianțe, doar geografia nu a putut fi modificată.

În continuare, autorul explică rusofobia românilor. “Teama față de Rusia a marcat toată politica externă a României în epoca modernă. Ea a determinat și orientarea pro-occidentală a românilor,” asta din cauza politicii despotice, imperiale a puterii de la Moscova, de-a lungul secolelor de rea vecinătate.

“Există riscul ca SUA să urmeze același model de comportament imperial,” o atenționează fondatorul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. 

Totodată, îi mai spune verde-n față că România nu are nevoie de o Uniune Europeană, secătuită și împovărată de nevoi, o uniune războinică, ci una care să-i garanteze libertatea.Nu vrea o Uniune slabă, controlată militar de America, în care românii să primească misiunea de a sta de gardă la marginea „deșertului slav.”

Toate recomandările sunt livrate în plic deschis, în chip de mână întinsă, nu de o palmă dușmănoasă. De ce nu răspunde nimeni de la Ambasadă?

VOCILE LUMII

ADRIAN SEVERIN

Fondatorul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA

“Nu veți avea succes dacă veți persista în încercarea de a ne convinge că sporirea prezenței militare străine în România, sub steag american sau steagul NATO, este soluția pentru consolidarea securității noastre naționale. Adevărata soluție stă în creșterea sprijinului american pentru întărirea armatei române(așa cum este sprijinită armata ucraineană),” spune Adrian Severin în capitolul 14 al scrisorii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Avertizare Cod portocaliu: Ninsori, viscol și ploi în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu valabilă până miercuri dimineață, la ora 10.00, pentru zonele montane înalte din Carpații...

„Groenlanda nu este de vânzare”, afirmă liderul său ca răspuns pentru Trump

Disputa privind Groenlanda și ideea de achiziție a acesteia de către SUA a reapărut în centrul atenției, după ce Donald Trump, președintele ales al...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă