13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdElisabeta a II-a – ultima călătorie

Elisabeta a II-a – ultima călătorie

Funeraliile naționale din Marea Britanie se încheie astăzi cu procesiunea privată a înmormântării Reginei Elisabeta a II-a, în capela St George.

Serviciul religios de la Westminster Abbey, acolo unde sunt înmormântate mai mult de trei mii de personalități britanice, este probabil unul dintre cele mai mari evenimente ceremoniale organizate vreodată în Marea Britanie.

Postul public de televiziune, BBC, cel care a realizat o premieră în domeniul audio-vizualului, transmițând în direct Încoronarea Majestății Sale, în 1953, se așteaptă la un record mondial de audiență.  

Regina Elisabeta a II-a a făcut completări personale la planurile pentru înmormântare, a recunoscut Palatul Buckingham. Ar fi adăugat și bocetele care trebuiau rostite înainte de îngropăciune, mai notează presa britanică.

citește și: Ursula von der Rosa Luxemburg

Pe măsură ce slujba se va apropia de final, chiar înainte de prânz, se vor păstra două minute de reculegere națională, pe tot teritoriul britanic. Avioanele nu vor mai pleca și nu vor ateriza pe Heathrow, timp de jumătate de oră. Toate localurile de pe străzile Londrei sunt închise, în semn de respect față de fostul monarh. 

Principesa Margareta și Prințul Radu, invitați de Palatul Buckingham

Printre cei care și-au confirmat prezența la funeraliile de stat, care încep la ora 11:00 ( 9:00 ora României), se numără președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron. România va fi reprezentată de M.S. Margareta, Prințul Radu și președintele Klaus Iohannis.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Alături de capetele încoronate, unele chiar rude de sânge ale Elisabetei a II-a, cum ar fi Regele Olandei, Willem-Alexander, fiul Reginei Beatrix, Regele Felipe al Spaniei, Margareta a II-a, Regina Danemarcei, șefi de state și premieri în exercițiu, în total vreo 500 de persoane, vor participa la procesiunea de la Westminster Abbey.

Un fost ofițer de poliție care a primit de la Regină, Crucea George, după ce a supraviețuit unui tir de 15 gloanțe, se numără și printre cei care urmează să o petreacă pe Regina Elisabeta a II-a spre lumea drepților.

Fasciculul de lumină și curcubeele duble

Interesant e că la Edinburgh, în timpul slujbei religioase din centrul orașului, un fascicul de lumină, străbătând printre nori, s-a așezat direct pe sicriul Suveranei. La Buckingham, o zi mai târziu, au apărut două curcubee duble.

Organizatorul oficial al evenimentelor de luni, Earl Marshal, Ducele de Norfolk, a spus că solemnitatea ultimelor zile de doliu și procesul constituțional stârnesc invidia întregii lumi.

Ducele, care a preluat funcția ereditară în 2002, a spus că slujba de azi va avea ca scop „să unească sufletele de pe tot globul și să împace oamenii de toate credințele”.

Totul a fost calculat la milimetru în planul “The London Bridge is down.”

De dimineață, cortegiul funerar va pleca de la Westminster Hall, unde sute de mii de britanici i-au adus onorul și pioase recunoștințe, în câteva zile de priveghi, la mănăstirea din apropiere.

Prințul dezmoștenit, la braț cu fratele, nou Prinț de Wales

Prințul Harry Ducele de Sussex și fratele său William, noul Prinț de Wales, vor merge din nou unul lângă altul, în timpul procesiunii, în spatele carului mortuar.

Sicriul Reginei va fi transportat pe trăsura de arme, care a fost folosită pentru înmormântările lui Edward al VII-lea, George al V-lea, George al VI-lea și Sir Winston Churchill. Aceasta va fi trasă de 142 de marinari din Royal Navy, pentru că la procesiunea lui George al VI-lea, caii s-au nărăvit și au sărit în sus, speriați de zgomotul armelor.

Procesiunea va fi condusă de cimpoaiele și tobelele regimentelor scoțiene și irlandeze, membre ale Royal Air Force și Gurkhas. Pe traseu, ofițeri ai Royal Navy și Royal Marines vor da onorul. În Piața Parlamentului, lângă sicriul Reginei va sta o gardă de onoare formată din toate cele trei servicii militare, însoțite de marinari ai trupelor navale.

Slujba de la Westminster Abbey va fi cel mai mare eveniment ceremonial, organizat în Marea Britanie, după al Doilea Război Mondial, conform BBC. În toate catedralele din Anglia și Scoția vor avea loc rugăciuni publice și servicii religioase, ținute de cei mai înalți prelați anglicani și nu numai.

Toate armatele din statele Commonwealth-ului și-au trimis reprezentanți

După slujba de la Westminster Abbey, sicriul Reginei va fi transportat la Wellington Arch. Procesiunea va fi condusă de Poliția Regală Montană a Canadei și de membri ai personalului de sănătate, NHS.

Armatele din țările membre ale Commonwealth și-au trimis delegați.

Apoi, carul mortuar va pleca spre Windsor, pentru ca în final să ajungă la locul de veci, Capela St George, unde Arhiducele de Canterbury va rosti rugăciunea finală. Mai precis, o binecuvântare, conform datelor oferite de Palatul Buckingham.

Coroana, sceptrul și sfera vor ajunge în Turnul Londrei

Bijutierul coroanei va fi prezent printre membrii familiei regale restrânse pentru a prelua sfera, sceptrul și coroana regală, care vor fi duse în Turnul Londrei.

Slujba finală de înmormântare va fi una privată. Participă doar membrii apropiați ai familiei. Aceasta va avea loc la ora 19:30. BBC va transmite live.

Regina va fi înmormântată în Capela Memorială Regele George al VI-lea, unde se va odihni alături de soțul ei, Prințul Philip, Ducele de Edinburgh, decedat anul trecut.

Va fi o zi de emoție, de împăcare, dar și de tristețe. Optimiștii văd o sărbătoare a vieții monarhului și a domniei sale lungi de 70 de ani. Pe străzile Londrei, câteva zeci de mii de britanici îi vor aduce un pios omagiu. Astăzi, va fi ultima călătorie dintr-o viață lungă de 96 de ani.

God save de King.

P.S. Pentru cei interesați, azi voi fi la ora 9:00, la emisiunea Mihaelei Bârzilă, la Antena 3, apoi la România tv, între orele: 11:00 – 14:00, B1 Tv, ora 15, și Realitatea Plus, ora 16, având ultima relatare din fața Ambasadei Marii Britanii de la București.

Vocile lumii

Lord Chamberlain

Lord Andrew Parker Boweles, două capete mai mare decât Regina Elisabeta a II-a

Lord Andrew Parker Bowels, fostul șef MI 5, va îndeplini un ritual curios la înmormântarea Reginei Elisabeta, notează The Telegraph.

Lord Parker va ieși din umbra ceremoniei religioasem pentru a-și îndeplini tradiția ceremonială: trebuie să rupă bagheta de serviciu și s-o pună deasupra sicriului, semn că misiunea lui s-a încheiat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă