0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăOp & EdDesantul lui Joe Biden la Kiev prevestește hăcuirea Europei

Desantul lui Joe Biden la Kiev prevestește hăcuirea Europei

Dacă trupele Wagner vor să cucerească Bahmutul, un punct nodal al transporturilor din Donbas, pentru a-l măguli pe Vladimir Putin, la un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, președintele SUA, Joe Biden, face o vizită fulger la Kiev, înainte de a face marele anunț, pe gustul polonezilor. Tema editorialului de azi este despre cum se înfrânge Europa prin propria prostie. Nimic despre odele în iambi de șenile, cred că ați aflat, serviciile de securitate ale SUA i-au informat pe ruși de vizita total secretă. Jack Sullivan a recunoscut.

Reuniunea de Securitate de la München de la sfârșitul săptămânii trecute, impropriu denumită Conferința de Pace de către belzebuții Noii Cârmuiri Mondiale, a fost altceva decât istoria a consemnat, la celebra întâlnire a liderilor europeni, în zilele de septembrie 1938, prin care naivii lideri occidentali i-au dăruit lui Hitler sudetele și l-au crezut că nu va mai ataca și alte teritorii. După fix șase luni, Wehrmachtul invada Cehoslovacia.

Consecințele Acordului de la München

Dictatorul a înțeles atunci că Albionul este principalul inamic. Premierul britanic Neville Chamberlain, convins că a adus pacea pe bătrânul continent, avea să fie interpelat de Winston Churchill, liderul opoziției conservatoare: “Ai avut de ales între război și lipsă de onoare. Ai ales lipsa de onoare și vei avea război.”  Așa a început cel de-al doilea război mondial, aveam să scriu în “România liberă,” în ediția din 17 martie 2022.

Pericolul declanșării celui de-al treilea război mondial e mai mare ca oricând. Postul de naiv îl joacă azi Emmanuel Macron, un Édouard Daladier cu față progresistă. El crede că Ucraina va învinge doar pe teritoriul actual al statului, fără ca Rusia să fie zdrobită.

Desantul lui Joe Biden la Kiev prevestește hăcuirea Europei

Summit-ul de securitate din Bavaria de la începutul acestui an are și două asemănări cu fosta Conferință de Pace de la München din 1938: la fel ca atunci, intelectualii germani sunt pacifiști, iar Rusia n-a fost invitată, nici în trecut, nici acum.

citește și: Habarniștii îl fac pe Habermas “omul lui Putin”

La München, cancelarul Olaf Scholz și ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-au întrecut în mesaje războinice, cerând înarmarea imediată a Ucrainei. Așa cum ne-am obișnuit, liderii Țărilor Baltice au suferit un puseu de tensiune, aruncând iar cu fumigenele nucleare. Din partea americană, Kamala Harris l-a acuzat pe Putin de crime împotriva umanității. Doar Macron a apărut mai lucid, dar mulți saltimbanci ai acrobației înarmărilor fără număr l-au acuzat pe liderul francez de o criză de compromis.

Propunerea de pace chineză, respinsă înainte de a fi formulată

Bătrânul ministru de externe al lui Xi Jinping le-a stricat feng-shui-ul războinicilor lumii. Wang Yi le-a dat de știre liderilor occidentali că președintele său va prezenta în curând o „propunere de pace,” pentru a rezolva ceea ce Beijingul numește un conflict – nu un război – între Moscova și Kiev. A încercat să oprească taifunul din mințile învolburate, invocând nedorita pace europeană. I-a ironizat pe eurotlantiști, recomandându-le să nu urce la bordul avionului cu americanii care „împung baloane.”

Putin e criminalul. Occidentul trebuie să mărească viteza înarmărilor. Europa luptă cu Rusia, dar nu dorește să o împingă în propriu-i bârlog, acestea au fost constantele unui München cu nervii încinși.

Speriați că Xi Jinping vine cu un Minsk 3, acord de pace contra cedării Donbasului Rusiei, mai multe voci au sărit avant la lettre să anunțe că nu vor fi de acord ca Ucraina să piardă niciun teritoriu.

Blinken s-a certat cu omologul său chinez pentru pendularea balonului, semn că de zorii păcii i se cam flendură. Păi, dacă industria de război e cu procentele turate pe Wall Street, ce politician ar putea fi împotrivă?

Așa cum am mai spus, Europa e sacul de box al ringului în care challanger-ii sunt Rusia și SUA. A nu-l invita la discuții pe Putin e semn că nu dorești niciun acord de pace, niciun armistițiu, nu cauți ziua încetării focului și seara diplomatică a servirii tortului împreună.

Editorialistul Politico, Matthew Karnitschnig, a văzut la München “un Davos cu puști în festival,” în care doar producătorii de arme surâd de bucuria noilor contractări.

Nu e de râs. E de plâns. Politrucii de azi ai planetei sunt niște copii răi care se joacă cu focul.

Nuntă la Kiev: s-a măritat imaginea de octogenar cu avatarul eroului modern

În această atmosferă de triumf a mediocrității și de oarbă viziune asupra nevoilor umanității, Joe Biden se pregătește de nuntă: s-a măritat ieri imaginea sa de octogenar cu eroica făptură ucraineană, pe străzile Kievului, într-o incursiune ultra-secretă.

Și-a plimbat nurii curajului, alături de ținuta războinică a lui Zele-Vogue, pe ulițele burgului nebombardat.

„Acum şi în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale, care se bazează pe reguli, pe umanitate, pe predictibilitate,” a declarat Volodimir Zelenski

În tihnă, s-a afișat la braț cu consortul sau consoarta, indefinită ca gen, prin mulțimea curioșilor, de parcă nu mai era niciun război.

Secretul de la Varșovia nu va fi dezvăluit

Ce le va promite liderilor de la Varșovia, căuzași ai înarmărilor până-n dinți? Pofta ce-au pohtit, vorba domnitorului valah, personalitate inspirațională pentru Hoolywood: refacerea fostului Imperiu Polono-ucraineano-baltic, ca forță militară și economică, un Polexist din conclavul franco-german. Încă ne mai întrebăm dacă Olaf Scholz nu a zâmbit a pagubă de război.

Când cretinii conduc lumea, retragerea la moșie mi se pare o opțiune de vis.  N-or să cadă rachetele peste găinușele mele protejate de umbrela NATO.

VOCILE LUMII

Joe Biden

Casa Albă

Desantul lui Joe Biden la Kiev prevestește hăcuirea Europei
Sirenele au sunat pe străzile Kievului non-stop. Dar clopotele?

“În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el credea că Ucraina era slabă și Occidentul era divizat. A crezut că ne poate supraviețui. Dar s-a înșelat total,” a fost declarația de ieri a lui Joe Biden, pe pagina de web a Casei albe.

 Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă