19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistCopernic. Ellington. Fahrenheit. Morse. Antipa. Ritz. PNL. Marcel Iancu. Dylan. Caraion.

Copernic. Ellington. Fahrenheit. Morse. Antipa. Ritz. PNL. Marcel Iancu. Dylan. Caraion.

1543. A murit astronomul polonez Nicolaus Copernic, cel care a elaborat teoria mişcării Pământului şi a altor planete în jurul Soarelui, definitiv recunoscută abia în secolul XVII.

1686. S-a născut fizicianul german Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit”. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade.

1844. Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland, pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?”, un citat biblic.

1875. S-a constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.

1883. Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după paisprezece ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.

1895. S-a născut Marcel Iancu, pictor, arhitect și eseist.

1906. Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.

1908. S-a născut actorul  Fory Etterle.

1908. A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa din București, în prezența regelui Carol I.

1923. S-a născut poetul Ion Caraion.

1941. S-a născut Bob Dylan, poet, compozitor, cântăreț, chitarist și actor american.

1943. Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul-șef medical la Auschwitz.

Citește și. Cei șapte pitici maramureșeni de la Auschwitz. Noaptea întâlnirii cu dr. Mengele

1945. S-a născut actrița americană Priscilla Presley.

1956. A avut loc prima ediţie a concursului Eurovision.

1958. A fost creată Agenţia de Presă United Press International, prin fuziunea agenţiilor United Press şi International News Service.

1966. S-a născut fotbalistul francez Eric Cantona.

1974. A murit jazzistul american Duke Ellington.

1976. Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.

1995. Preşedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, i-a conferit preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu, distincţia de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii Franceze.

2004. Camera Deputaţilor a votat Legea petrolului.

2004. Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale. 2009. Filmul “Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu a primit premiul juriului secţiunii „Un Certain Regard”, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Ziua Europeană a Parcurilor

Citește și:

Bonnie&Clyde. D’Arc. Mesmerism. Karpov. Streinu. Rockefeller. Ibrăileanu. Savonarola.

Bacovia. Călinescu. Aznavour. Wagner. Nebunul ia regele. Dumitrache. AP. Sherlock Holmes.

Tudor. Teleenciclopedia. Culianu. Sobieski. Dobrogeanu-Gherea. Arghezi. FIFA. Vianu. Moisil.

 

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă