5.9 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist8 august în istorie: Napoleon pleacă în exil. La Ploieşti se instaurează...

8 august în istorie: Napoleon pleacă în exil. La Ploieşti se instaurează Republica

La 8 august 1815, Napoleon Bonaparte este trimis în exil pe insula Sfânta Elena, unde va muri în anul 1821. La 1870 se instaurează Republica de la Ploieşti. Iar în 1944 se naşte inegalabilul Michael Jackson.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimentele care au avut loc pe 7 august în istorie.

1815. Napoleon Bonaparte îşi începe exilul pe insula Sfânta Elena, unde a murit în condiţii controversate, după şase ani.

1826. Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1870. A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploiești.

1876. Thomas Edison primește brevet pentru șapirograf.

1879. S-a născut Emiliano Zapata, liderul revoluției mexicane.

1879. A murit filosoful german Immanuel Hermann Fichte.

1889. Prin Înalt Decret Regal, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel. În prezent – Universitatea Naţională de Apărare.

1900. Prima ediție a Cupei Davis.

1901. S-a născut Ernest Lawrence, fizician american, laureat al Premiului Nobel.

1902. S-a născut poetul Saşa Pană, reprezentant al avangardei bucureștene.

1902. S-a născut Paul Adrien Maurice Dirac, fizician și matematician britanic, laureat al Premiului Nobel.

1937. S-a născut actorul american Dustin Hoffman.

1942. Bambi a avut premiera mondială la Londra.

1944. S-a născut Michael Jackson.

1945. Uniunea Sovietică declară război Japoniei.

1953. URSS a efectuat primul test al bombei cu hidrogen.

1963. Are loc Marele Jaf din Tren. Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds. Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 80 de milioane de dolari în 2009). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.

1981. S-a născut Roger Federer, jucător elvețian de tenis.

1983. A încetat din viaţă actorul Emanoil Petruţ.

2007. Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu.

2008. Rusia a început invadarea Georgiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă