24.5 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 iulie în istorie: Iancu de Hunedoara îl învinge pe Mahomed. Microsoft...

22 iulie în istorie: Iancu de Hunedoara îl învinge pe Mahomed. Microsoft anunță noul Windows

Data de 22 iulie se leagă de numele lui Iancu de Hunedoara, rămas în istorie drept un erou al Ţărilor Române, al Ungariei şi al Serbiei, apărătorul Europei creştine împotriva otomanilor. 600 de ani mai târziu, un creştin va ucide 77 de oameni în atacurile teroriste din Norvegia.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 22 iulie în istorie.

1456. Bătălia de la Belgrad. Trupele conduse de Iancu de Hunedoara înving oştile otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma istoricei victorii, Papa Calixt al III-lea îl caracterizează pe voievodul Transilvaniei drept „atletul lui Christos". Iancu de Hunedoara (Hunyadi János) este socotit un erou, atât în România cât şi în Ungaria.

1826. A murit astronomul și matematicianul Giuseppe Piazzi, cunoscut pentru descoperire planetei Ceres, cea mai mică din Sistemul Solar.

1887. S-a născut Gustav Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi.

1915. A murit Sandford Fleming, geograf, inginer și inventator canadian de origine scoțiană. El a propus împărțirea lumii în fusuri orare, mărcile poștale ale Canadei și a avut contribuții importante în domeniile cartografiei și geodeziei.

1934. Se naște canoistul bucureștean Leon Rotman, dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956, laureat cu bronz la Roma, în 1960.

1934. A murit John Dillinger, jefuitor american de bănci (n. 1903).

1938. A încetat din viaţă compozitorul Ionel Fernic (născut 1901).

1946. Se semnează, de către toate cele 69 state ale ONU, actul de constituire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care începe să funcţioneze efectiv din 7 aprilie 1948.

1946. S-a născut cântăreața franceză Mireille Mathieu.

1946. S-a născut Petre Roman, om politic român, fost prim-ministru.

1967. S-a născut  Ileana Șipoteanu, solistă română de muzică ușoară ("Ce mult te-am iubit").

1987. Mihail Gorbaciov face cunoscută disponibilitatea URSS de a distruge toate rachetele cu rază medie de acţiune.

1992. S-a născut Selena Gomez, actriță și cântăreață americană. Ea va da voce personajului Mavis, fiica lui Dracula din “Hotel Transylvania” (2012).

2000. A murit regizorul Claude Sautet.

2001. A murit Vlad Mugur, regizor la Teatrul Naţional din Cluj.

2004. A murit solistul Sacha Distel.

2005. Microsoft anunţă numele noului sistem de operare: „Windows Vista”.

2011. În două atacuri din Norvegia, 77 de oameni au murit, zeci de oameni au fost răniți. Atacurile au fost îndreptate contra guvernului, dar şi a populației. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șoc în Germania! Edin Terzic a demisonat de la Borussia Dortmund

Edin Terzic, antrenorul care a dus-o pe Borussia Dormund în finala din acest an a Ligii Campionilor, a demisionat din funcție. Decizia antrenorului german vine...

Ministerul Educației, despre introducerea “sălii de detenție”

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări, după ce în spațiul public au circulat informații despre introducerea “sălii de detenție” în școli. Având în vedere folosirea...

Mihai Constantin: Guvernul a aprobat recunoaşterea reciprocă între România şi SUA a perioadelor de muncă şi dreptului la pensie

Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie...
Ultima oră
Pe aceeași temă