23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist16 februarie în istorie: România strânge alianța cu Iugoslavia și Cehoslovacia. Fidel...

16 februarie în istorie: România strânge alianța cu Iugoslavia și Cehoslovacia. Fidel Castro preia puterea în Cuba

1646: Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco–catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.

1742: Spencer Compton, Conte de Wilmington, devine prim-ministru britanic.

1875: Are loc prima ședință publică a Societății Studenților în Medicină.

1918: Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care proclama crearea unui stat lituanian democratic. Ziua Națională a Lituaniei.

1923: Mormântul faraonului Tutankamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean.

1926: Înființarea Fundației Culturale Regele Ferdinand I.

1930: Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA)

1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița.

1933. Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri (Mica Antantă) de la Geneva. Se formează Consiliul Permanent, alcătuit din miniștrii de Externe ai României, Iugoslaviei și Cehoslovaciei.

1935: A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.

1942. S-a născut Kim Jong-il, fiul dictatorului Kim Ir Sen, președinte nord-coreean  (decedat 2011)

1959: Fidel Castro a devenit prim-ministru și a preluat conducerea Cubei.

1959. S-a născut  John McEnroe, jucător de tenis american

1968: România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București

1976: S–a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, “Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării”.

1985: Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.

1995. A murit Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui Dicționar de mitologie generală (n. 1923)

2005.  A intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, după ratificarea sa de către Rusia. Documentul recunoaște încălzirea globală și impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și:  5 februarie în istorie: Transilvania e încorporată în Ungaria. Americanii debarcă pe Lună

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

“Vrei să fii soția mea?” TJ Miles și Francisca se căsătoresc

Francisca și TJ Miles s-au întors recent dintr-o vacanță de vis de două săptămâni. Artista a încântat fanii publicând prima imagine cu inelul de...

Traducătorul german bazat pe inteligență artificială DeepL, evaluat la 2 miliarde de dolari

Compania germană de traduceri bazate pe inteligență artificială (AI) DeepL a fost evaluată la 2 miliarde de dolari în cadrul unei runde conduse de...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă