8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăOp & EdBreasla stomatologilor își distruge breslașii

Breasla stomatologilor își distruge breslașii

Cele două decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România, publicate de Monitorul Oficial al României, în urmă cu doar câteva zile, lasă peste 15.000 de membri cu ochii-n soare. Cazul este unic. Niciodată vreo breaslă nu s-a îndreptat împotriva breslașilor.

Cele două decizii – enunțate drept concordante unor Directive Uniunii Europene – segmentează pe specialități profesia de medic stomatolog, în condițiile în care – pe vremea când dădeam și eu la Medicină – exista o facultate de Stomatologie de cinci ani. Ieșeai cu diploma de medic stomatolog. Și atât.  
Astăzi, prin cele două decizii arbitrare, fără consultarea membrilor, se ajunge ca un medic cu diplomă universitară să nu poate lucra pe anumite specialități, decât asistat.

Precedent periculos: invalidarea unei diplome universitare

E pentru prima oară în istoria post-democratică a României, când o decizie a unei instituții invalidează o diplomă universitară, anulându-i, practic, doctorului stomatolog posibilitatea să profeseze, dacă nu are calificări pe subdomenii ale medicinei dentare.

Vineri, în jur de o mie de medici stomatologi vin la București să ceară demisia Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Problema celor două decizii a fost adusă în plenul Parlamentului de către o serie de deputați de la PNL și AUR, prin care cer ministrului sănătății Alexandru Rafila clarificări.

Parlamentarul liberal Elena Hărătău, reprezentând circumscripția Bacău, a prezentat în forul legislativ prevederile Directivei 2005/36/CE, care precizează în mod clar și explicit „Formarea de bază în stomatologie oferă competențele necesare pentru toate activitățile de prevenire, diagnostic și tratament privind anomaliile și bolile dinților, gurii, maxilarelor și țesuturilor conexe.”

15.000 de medici stomatologi riscă să-și piardă clientela, formată în zeci de ani de muncă, pentru că nu ar fi atestați pe anumite specialități.

Foto: Marius Ghilezan

Unul dintre practicienii din domeniu mi-a atras atenția că prin noul cadru legislativ – aberația e maximă: nicio decizie, OUG sau HG nu poate “bate” o lege – în cazul molarului cu două canale, unul viabil și altul compromis, un medic extrage rădăcina moartă, iar altul, cu patalamaua impusă de directivele directoriatului CMSR, va trata canalul viu. Deci unul scoate rădăcina și apoi vine endodontul să facă tratamentul specific. Probabil că și anestezistul trebuie să fie de specialitate, nu știm, pentru că nu se explică în directivele CMSR.

Dacă mai punem la socoteală că mai nou, prin eforturile conjugate ale Biroului Executiv al CMSR cu Ministerul Sănătății, prin care rezidenții pot lucra în clinicile private (ei fiind plătiți de statul român), nu doar că se scot de două ori banii din buzunarele pacienților, ci se și reduc cheltuielile pentru lanțurile de clinici, treaba e oablă.

Dinții românilor vor fi tot mai scumpi

Dintele românului va fi mai scump de tratat. Asta nu-l interesează pe domnul ministru Alexandru Rafila, membru al aceluiași comitet secret, susținut de unul dintre șefii serviciilor de informații din România.

Așa cum i-am avertizat pe mai mulți rectori ai Universităților de Medicină din România, la nivel național s-a constituit o castă, o oligarhie dentară, care conduce nu doar Colegiul Medicilor Stomatologi, ci și facultățile de profil.

citește și: Despre o demisie cu vicleșug

Cui prodest? Corporațiilor care au angajați mai mulți medici. Cine pierde? Un grup de 15.000 de posesori de cabinete private și, nu în ultimul rând, românii care-și vor pierde dinții.

Am citit recent că România se află pe penultimul loc din  Europa la sănătatea dentară. Mulți, fie din indolență, fie din lipsă de bani și-au neglijat dantura.

Cachistrația e o coprocorporație

Ieri, (cant)autorul directivelor cu pocinog, căruia nu doar Securitatea îi spunea Marius, nume de cod, a trimis în țară o circulară, prin care anunță onor membri, însângerați de câteva zile, că s-a strecutat o eroare în documentul din Monitorul Oficial. În specialitatea dento-alveolară nu s-ar regăsi o parte din “competențele votate de Consiliul Național al CMSR din luna mai 2023.”

”Este o sfidare la adresa noastră. Ne cred proști!” – a fost replica unuia dintre răniții resetării Davosului stomatologic din templul bucureștean, în care foști acoperiți ai serviciilor secrete, turnători la Securitate, activiști medicali, fără ore de liberă practică, universitari, uitați pe post, decid politicile de conclav, fără a asculta vocea maselor cotizante.

Anul 2023 este un an electoral pentru CMSR. Nefiind abili politicieni, liderii sfidează votul popular. Niciun politruc nu ar lua măsuri impopulare în anul în care au loc alegeri. Dar, conducerea crede că ițele de sistem o va lega de scaune pentru totdeanuna. În timpul acesta, un tânăr stomatolog plânge că a fost depunctat la un examen organizat de o instituție publică pentru că nu e membru al filialei județene “corecte politic.”

Dacă de dinții noștri se ocupă cleștii nemiloși, de posesorul de turbină rămâne să aibă grijă doar Dumnezeu.

VOCILE LUMII

Elena Hărătău

Deputat liberal

“Concluzia noastră este că prin acțiunile și deciziile sale neconstituționale conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România creează instabilitate nu numai într-un întreg corp profesional, dar și în rândul pacienților, care nu vor mai ajunge la tratamente decât în stadii avansate ale afecțiunilor dento-alveolare și bucale.

În acest context, cerem abrogarea celor două decizii și demisia întregii conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, care nu mai reprezintă interesele medicilor stomatologi și nici ale pacienților,” se spune în textul interpelării doamnei Elena Hărătău.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Petițiile anonime vor fi luate în seamă, dacă se referă la hărțuiri sexuale sau morale

Legea a fost adoptată cu 253 de voturi de Camera Deputaților care este for decizional Proiectul de lege completează articolul 7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002,...

Secretarul de Interne: Marea Britanie nu poate opri bărcile mici strigând la mare

Într-un editorial publicat în The Telegraph, ministrul de interne laburist, Yvette Cooper cere sprijinul ”vecinilor” și punctează de ce vorbele nu aduc soluțiile. Cea mai...

Neymar s-a accidentat din nou! Doar 27 de minute pe teren în Liga Campionilor Asiei

Neymar, revenit după o absență de un an, a suferit o nouă accidentare în meciul Al-Hilal - Esteghlal, ieșind de pe teren după doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă