7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdBiden îi va dărui lui Putin Donbasul. Dar ce va primi în...

Biden îi va dărui lui Putin Donbasul. Dar ce va primi în schimb?

Războiul din Ucraina? N-a fost să fie. Marii jucători de Counterstrike ai lui Biden au inflamat degeaba planeta. În final, SUA i-au făcut lui Putin “pohta ce-a pohtit.” Biden îi va dărui lui Putin Donbasul. Dar ce va primi în schimb?

Încă de la escaladarea conflictului, am spus că e nenatural și ascunde o șmecherie. Am fost printre primii care au lansat predicatul: “Rusia nu va invada Ucraina.” Majoritatea presei românești nu știe să joace șah. Atunci, de ce ne mai mirăm că s-au luat după fenta dezinformării? Se știa de la început, că Vladimir Putin e un bun șahist. Că un asemenea jucător își planifică din timp mișcările. S-a făcut că dă șah Turei, pentru a putea ataca și lua Regina. Cine e Regina din jocul politic? Donbasul. Regiunea care include “oblast”-urile (provinciile) Donețk și Lugansk era “pohta ce-a pohtit.” Sigur că în presa de regiment veți citi altceva. Vi se va spune că Rusia e o forță agresoare, că Ucraina trebuie salvată. Bla-bla-uri de rigoare. În spatele prostirii mulțimii sunt mulți bani.  

De ce n-a fost deshumat Negru Vodă și legătura cu prezentul

Sigur că istoria va consemna ce vor marile puteri ale lumii: Rusia a anexat, după Crimeea, și Donbasul. Dintr-un motiv simplu al eticii și pentru că cititorii noștri sunt altfel decât cititorii lor, mari consumatori de sloganuri, vom explica rațiunea raptului sau violului liber acceptat de marile lumini ale lumii.

citește și: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război 

Pasionat de istorie, l-am descoperit și pe Nicolae Iorga de multe ori cu mistificări. Poate mai puțin din rațiuni ideologice, cât mai mult din graba lui de a face cât altul în șapte vieți. Acum, după moartea lui Neagu Djuvara, pentru că tot vorbim despre oblast-uri, pot recunoaște care era izvorul asumției că “regățenii se trag de la cumani.” O lucrare a lui Iorga. Spre sfârșitul vieții mi-a recunoscut sursa. Ce mai contează acum că teoria e un fals? Mai are rost să explicăm că au existat mai multe cereri de deshumare a rămășițelor pământești ale lui Negru Vodă de la Mănăstirea Bărăției din Cîmpulung? O echipă de specialiști ai geneticii au vrut să verifice ADN-ul. Dar și adevărul. Ulterior, Neagu ne-a liniștit prin destăinuirile sale.

Biden îi va dărui lui Putin Donbasul. Dar ce va primi în schimb?

Sigur că multă lume atribuie expresia “pohta ce-a pohtit” lui Mihai Viteazu. Mulți își aduc aminte de vocea inegalabilului Amza Pellea. Sergiu Nicolaescu, un protocronist convins, n-a scăpat momentul de a pune vorbele folosite de propagandă în gura voievodului. Pentru reinterpretatorii istoriei n-a contat descoperirea medievalistului de prestigiuConstantin Rezachevici, făcută încă din 1975, că aceasta este un mare fals istoric. Că din fușereală, Nicolae Iorga a interpretat un text din ungurește, în sensul unionist. N-a vrut Transilvania de la Rudolf. Ce unire se discuta între 1593-1600? Păi, nici nu existau națiunile, darmite statele. El se referea la păstrarea celor două domnii: din Moldova și Țara Românească. Doar un naiv poate privi petardele drept vestigii istorice.

La fel ca și-n cazul cumanizării lui Negru Vodă, de către un speculant de geniu, Neagu Djuvara, așa și cu Mihai “unionistul,” miniciună patriotică, deci acceptabilă?

De ce ar trebui să rămână în istorie șiretlicul lui Putin, ca un aranjament de tavernă între el și Biden. Copii vor studia că Rusia – forță agresoare a anexat Donbasul.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Donbas – o industrie metalurgică puternică

130.000 de soldați, masați la granița Ucrainei, n-au tras niciun foc. Iar diplomația păcii i-a adus lui Putin “pohta ce-a pohtit.” Dacă nu știi ruleta rusească,  te poți uita în duzina de tiriplici ce-și zic analiști militari. Vladimir Putin a jucat cu pistolul pe masă. Și a câștigat ce și-a dorit. Donbasul este cea mai bogată regiune a Ucrainei. Acolo există rezerve naturale de miliarde de dolari. O sumedenie de mine de cărbune și o “metalurgie de fier.” Zona industrială a fost construită încă de pe timpul țarilor. Ca să nu mai vorbim că Administrația de la Kremlin și-a găsit culoar militar și politic spre Crimeea, o peninsulă izolată. Așa obține intrarea și pe șest. Nu doar pe Marea de Azov, deloc prietenoasă cu navele de mare tonaj, ci direct, terestru.

Putin a luat o comoară fără să tragă un foc. Nici măcar focul de țigară. Înainte de conflictul din zona separatistă din 2014, cu o populație majoritar rusească, un sfert din exportul Ucrainei provenea din Donbas și avea 15 % din investițiile de capital ale Ucrainei.

Putin și Biden – frăția inelelor

Putin n-ar fi putut aprinde focul din estul Ucrainei fără suportul lui Joe Biden. O criză artificial creată între SUA și Rusia are trei mari câștigători; economia Rusiei, armata lui Putin și familia Biden.

De ce Biden? Fiul său, Hunter, are legături mari financiare cu Fondul de Investiții Franklin Thempleton, cel care a cumpărat datoriile suverane ale Ucrainei. Omul cheie al afacerii este Mark Gitenstein, poreclit chiar portofelul lui Biden senior, încă din tinerețe. Unde e acum? Ambasador al SUA la Bruxelles. Între 2009-2012 a condus reprezentanța de la București. Din poziția asta a reușit să pună fondul Templeton stăpân peste Fondul Proprietatea. Ulterior mandatului, excelența sa a fost director la Fondul Proprietatea, cotată la vreo 3,5 miliarde de dolari.

Din ruleta rusească, asistată de administrația Biden (acum putem fi credibili), și Putin și Biden ies sătui. Ucraina nu va intra în NATO, dar va fi îndopată de miliarde de dolari. Cine mai știe cum s-au topit 1,12 trilioane de dolari în războiul din Afganistan? Washingtonul n-a luat nici praful de pe plantațiile de maci. Păi, și atunci? Nu doar războiul este o imensă mașină de tocat banii.  

Istoria nu va consemna târguiala Biden-Putin. Ci va menționa cu litere mari: Războiul. Dar care război. În viitor, iluziile vor ține loc de realitate. Așa că povestea înțelegerii secrete va fi disponibilă marelui public peste 50 de ani.

   

Vocile lumii

Adrian Năstase

Fost prim ministru

Adrian Năstase

“Ceea ce se întâmplă în conflictul din Ucraina pare că are, cumva, aceeasi geneză. Pune presiune pe proiectul Minsk 2, de federalizare a Ucrainei, înarmează (defensiv) Ucraina (va ramâne acolo armamentul transferat de britanici, etc si după criză ?), crește importul în Europa de gaz lichefiat din SUA, Ucraina va primi un împrumut substanțial contra angajamentului că nu va mai dori în NATO,” scrie Adrian Năstase pe pagina sa de internet.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă