Guvernul de la București nu a intreprins nimic pentru stoparea creșterii halucinante a facturilor la energie. Ba dimpotrivă. Ieri, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții unor companii de distribuție. A cerut soluții.
Executivul lui Cîțu a lăsat prețurile să fluctueze, ca o măsură a liberalizării pieței. Asasinii financiari ai lumii așteaptă după colț orice datornic. Îl execută imediat. Îi ia casa.
Bombardierul și piranda sunt ”vulnerabili”
Noua lege a consumatorului vulnerabil este o insultă la adresa contribuabilului. Românii sunt puși pe drumuri, către primărie, să facă dovezi de sărăcie. Societatea era divizată. Acum va fi și mai mult. Cum va reacționa cel cu salariul minim, cu o nevastă, acasă, având grijă de un copil mic, când va vedea cum bombardierul își va duce piranda la administrație să reclame suma maximă, pentru că nu are niciun venit?
Civilul de la Concurență are grijă să nu le scadă greilor profiturile
Distribuitorii de energie măresc facturile, iar președintele Consiliului Concurenței spune că trebuie să ne obișnuim cu prețurile mari. ANRE e o instituție de melci. Protecția consumatorilor e o sumă vidă de incompetenți. Românul nu contează pentru aceștia.
40 % dintre gospodării au avut anul trecut întârzieri la plata facturilor lunare pentru casă, iar 10 % s-au împrumutat pentru a le achita, afirmă un raport făcut public recent.
IFN-urile au deschis porțile pentru a da credite pentru achitarea facturilor. Perfidul program ”tu te încălzești, noi îți plătim factura,” cu dobânzi de 40% anual, va lăsa mulți români fără case. Distinsul profesor Ilie Șerbănescu avertizează că există un scenariu sumbru. O serie de investitori așteaptă la colț să preia casele datornicilor la energie.
Râia #echiparăvășitoare
De râie mai scapă lumea, dar de plata facturilor, mai va. După un anumit timp de grație, peste debitori se prăvălesc firmele de recuperare. Cine nu achită restanțele, cu dobânzile aferente, va trebui să renunțe la casă. Și așa românii au prea multe proprietăți, zic instituțiile europene. Cineva s-a gândit că se poate aplica metoda de rezolvare a datoriilor și în România, ca în perioada de dinaintea celui de-al Treilea Reich, când nemții au rămas în proporție de peste 60% fără proprietăți. Nu mai are sens să reamintim unde a dus furia populară.
Zeci de fonduri de investiții sunt cu ochii pe românii datornici, ca pe butelie.
Robert Sighiartău, ”trimisul lui Dumnezeu” în politica românească, are ca tot baștanul politic un IFN. În plină pandemie, a cerut clienților săi, care nu puteau plăti ratele la mașini, ca pe timpul amânării creditelor, să dea vehiculele înapoi.
Van Groningen a ”rezistat” cu succes la proteste
Românii rău platnici nu vor fi scutiți de datorii, precum Banca Raiffeisen, de achitarea unei amenzi de 80 de milioane de Euro, statului român. CEO-ul acesteia, Jan van Groningen, nu a rezistat în piață pe inima goală. Se spune că o parte din sumă s-a livrat undeva prin Miami, pentru viitoarele nopți liniștite ale conducătorului suprem.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă, o vorbă neaoșă descrie perfect starea de astăzi.
Ni se spune că pe piața europeană, prețurile la energie au crescut. Ce nu ne explică guvernanții, preocupați de cum să-și dea cu tigăile în cap, e că scumpirea certificatelor verzi e arbitrară. Una e să impui un preț pentru o companie din țările UE, care s-a bucurat zeci de ani de subvenții europene și alta e să aplici aceeași condiție uneia din Europa de Est.
Citește și: Cîțu, pe perfuzii / Axa Berlin – Paris n-a stabilit încă noul premier
Complexul Energetic Oltenia a acumulat datorii de peste 900 de milioane de Euro. CET-urile din diferite orașe, sunt în mari pierderi. Pentru a pune bomboana pe colivă, Raluca Turcan a anunțat că nu se vor mai acorda subvenții la Gigacalorie. După câteva zile, muștruluită de șefii săi, și-a retras declarația. Deh, ea nu știe ce înseamnă costul vieții. A mers mereu servită, în viață.
Mai mult, guvernanții de la București s-au grăbit să anunțe Bruxelles-ul că România va fi prima țară europeană care-și va închide minele.
Ați citit factura?
Conform graficelor producției de energie, care sunt publice pe pagina ANRE, peste 20 % din energia electrică este produsă de combinatele care folosesc cărbune.
Nu avem nicio strategie pentru trecerea la energia verde.
Casa verde e neagră pe site-ul ANM
Foarte puțini consumatori s-au uitat pe facturile de curent. De aproape 16 ani, plătim o taxă de congenerare. Leguitorul a gândit aceasta pentru finanțarea proiectelor de energie regenerabilă. De doi ani, Autoritatea Națională de Mediu nu mai scoate niciun ban pentru proiectele de punere pe case a fotovoltaicelor. De la ”odioasa” guvernare Dăncilă, nimic. Banii au luat o altă destinație, deși legea finanțelor publice prevede în mod clar că e ilegală modificarea destinației fondurilor. Cineva din guvern e deci penal, dar oamenii din ”guvernul meu” au imunitate la parchetari.
Comisia Europeană a lansat recent un grant de peste 650 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani pentru proiectele inovative pe energie. Și noi aveam una cu hidrogen, nu știm dacă va fi acceptată de eurocrați.
În rest, ne ducem bătrânețile și neamul fără o strategie de dezvoltare energetică, la mila asasinilor financiari. Ne păsuiesc sau ne iau casa?
Vocile lumii
Ilie Șerbănescu
Analist economic
”În România, cam 95% din locuințe sunt în proprietate privată, în timp ce în Occident media este undeva la 70%. Multe fonduri de investiții așteaptă să preia aceste case executate silit.
Nu este o poveste, este o situație firească într-o criză. Cei care au rămas în urmă cu plățile au datorii către cineva, iar acel cineva le va cere banii sau casele. Cine nu va putea plăti, va fi executat de bunuri, inclusiv locuințe, pentru plata datoriilor,” a declarat Ilie Șerbănescu, într-o emisiune de la Realitatea Plus.