4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & Ed“Anticipatele” avantajează doar partidele naționaliste

“Anticipatele” avantajează doar partidele naționaliste

Doar naționaliștii câștigă procente electorale consistente, în cazul organizării “alegerilor anticipate,” relevă trendul studiat de INSCOP, institutul condus de Remus Ștefureac.

Dacă pentru raportul din luna iunie 2021, 59,5 % dintre români declarau că ar vota un partid naționalist “care promovează valorile religioase și familia tradițională,” în luna octombrie a aceluiași an, după criza politică declanșată de USR, 68,7 % spuneau același lucru, conform aceluiași institut.

Aproape zece puncte în trei luni reprezintă o situație fără precedent.

Interesant este că studiul a fost realizat în parteneriat cu o instituție americană. Nu e o noutate că Departamentul de Stat al SUA a fost mereu preocupat de ascensiunea naționalismului oriunde în lume.

Cum s-a liniștit mișcarea neolegionară

În 1993, am participat la un program al Freedom House (fost National Forum Foundation), împreună cu Marian Munteanu, lider al Mișcării pentru România, de sorginte legionară. Întrebându-l pe Jim Denton, președintele ONG-ului american de la acea vreme, sponsorizat de Departamentul de Stat, de ce l-a invitat pe liderul naționalist, mi-a răspuns ferm: “preferăm să fie sub controlul nostru.” Aici era cheia.

Citește și: Dacian Cioloș, între Boléro și “Bătuta românească”

Se așteaptă ale(r)gători calificați

Pe același culoar al naționaliștilor s-a înscris recent și Alianța pentru Patrie, formațiune coordonată de Liviu Dragnea, eliberat condiționat din închisoare. La scurt timp de la botezul noului partid, și Ludovic Orban a anunțat că va lansa în spațiul politic: “Forța liberală.” Nu se știe cu ce logo va participa la alegeri și nici cum va reuși să treacă noul partid prin furcile caudine ale sistemului.

Dintre forțele așa-zis naționaliste, doar AUR e măsurat de instituțiile de sondaj din România. Date preliminare, nefăcute încă publice, arată o spectaculoasă ascensiune. Aproape 20% dintre români ar vota partidul lui George Simion, dacă mâine s-ar organiza alegeri.

citește și: Junta prăpădirii neamului

“Forța liberală” și “Alianța pentru Patrie” nu sunt încă măsurate. Nici nu se știe câți parlamentari poate să rupă Orban din PNL.

Vechii lideri politici vor să-i fure din zestrea electorală a lui Simion? Sau al Dianei Șoșoacă? Nici vorbă. Bazinul electoral e imens. Aproape 70 %, dacă ar fi de luat în seamă prognozele acestui institut românesc, finanțat de americani.

Iohannis a eșuat statul, nu statul (încă) pe Iohannis

Încrederea în partidele de la guvernare a scăzut dramatic. PNL a pierdut opt procente, USR vreo șase. Doar UDMR se menține la 5 %. Deznădejdea românilor a capitalizat nesperat filonul naționalist. Dar asta nu înseamnă că aceste formațiuni vor câștiga detașat alegerile viitoare, la termen sau anticipate.

citește și: Alina Mungiu Pippidi îl propune premier pe Raed Arafat

PSD levitează la o înălțime de 35 de procente. Un nivel stabil, indiferent de intemperii. PNL este momentan în vrie, dar are un electorat captiv, de 20 de procente, care greu ar ieși din paradigmă, deși e într-o depresie majoră, mai ales datorită conduitei lui Klaus Iohannis, votat la „patru mâini.”

desen de Ștefan Popa Popa’S

Mai are rost să ne întrebăm de ce AUR, APP, Forța liberală nu-și zic „naționaliste”? E simplu. Nu vor să ajungă sub lupa avertizorilor corecți politic de la Bruxelles. Preferă să intre sub mantia lejeră a “frecventabilului.”

America pariază doar pe învingători

Presimt că într-un viitor nu prea îndepărtat, George Simion va fi invitat în SUA pentru realizarea unui parteneriat rezonabil. Americanii nu dau cu plasa după fluturi. Când le spuneam că acesta era jocul nostru preferat, se mirau și ne priveau cu îngăduință.

Dacă AUR și-a poziționat bine ambarcațiunea pe noul curent, ieșind cu brio din acțiunile defăimătoare ale globaliștilor, APP și Forța liberară au atuuri în plus. Liderii lor formali sau informali știu să joace la firul ierbii. Codrin Ștefănescu, coordonatorul noii formațiuni, are o expertiză greu de egalat. În fiecare dimineață își salută cei aproape 300.000 de urmăritori de pe rețelele sociale: “Salut, patrioți.” Din oportunism sau “mintea de pe urmă” și Ludovic Orban vrea să îmbrace haina naționalistă.

De ce se înfoaie acest current? Klaus Iohannis a dus România la nivelul  de “stat eșuat.” El e principalul vinovat.

Nu întâmplător Marcel Ciolacu are cu zece procente mai puțin decât partidul său, la cota de încredere.

Lipsesc însă lideri de forță, adevărați suveraniști care n-au colaborat cu sistemul. Dacă aveam un Viktor Orban, sistemul condus de Klaus Iohannis se făcea praf și pulbere.

Vocile lumii Remus Ștefureac Director de proiect

Remus Ștefureac

Sondajului de opinie intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false,” a reliefat o tendință spre naționalism a românilor. Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project, informează evz.ro

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă