Cotațiile de pe bursele internaționale ale cerealelor vor fi agitate în anul 2023, susțin experții consultați de the Wall Street Journal. Zecile de milioane de tone din producția Ucrainei au înecat piața din țările vecine. Fermierii români au hambarele pline, dar nu se revoltă asemenea bulgarilor sau polonezilor.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a semnat o scrisoare, împreună cu omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, către președintele Comisiei Europene, în vederea susținerii fermierilor, afectați de invazia cerealelor din Ucraina. Semnatarii sunt de acord cu reintroducerea taxelor vamale pentru grânele ucrainiene. „Să susținem Ucraina, dar să o facem cu înțelepciune și, mai presus de toate, să punem interesul țării și al fermierilor polonezi pe primul loc,” a spus Morawiecki la trimiterea scrisorii.
Ministrul agriculturii din Polonia a demisionat
Ouă clocite aruncate în față ministrului agriculturii din Polonia (care a și demisionat ieri), vămile blocate de către fermierii bulgari, toate impun o reconfigurare a Politicii Agricole a Uniunii Europene.
Dacă prețurile la grâu și porumb au scăzut la un leu, în România, respectiv la 1,2 lei kg engros, iar barilul a fost oarecum stabil în ultimele luni, nimeni nu pricepe de ce prețurile la produsele de pe rafturile din supermarketuri, care asigură peste 85 % din retailul românesc, nu se ieftinesc. Pâinea are prețuri comparabile cu cea din țările occidentale.
Mustăcilă de la Consiliul Concurenței e uitat pe post de întreg regimentul politic. E băiat de casă, nu doar al sistemului, ci și al corporațiilor.
fotografie Wall Street Journal
Prestigioasa publicație americană the Wall Street Journal susține că prețurile la grâne vor scădea în continuare, odată cu cele la gaz și lemn. Asta pe plan mondial, pentru că la noi nu se simte nimic.
Revenind la “hrana cea de toate zilele” de la noi, pâinea și mămăliga, dă-ne-o nouă – Doamne, guvernule! – la prețul real, nu la cel ambalat pe rafturile multinaționalelor, care vând produsele alimentare la suprapreț.
Fermierii români sunt batjocoriți. Și tac. Asta e minunea.
citește și: Pelerinajul europenilor la templul lui Xi
La fel ca Nicolae Ciucă, premierul polonez e de acord cu reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina
Fermierii polonezi au stricat ieri goodwill-ul militar al lui Zele-vogue, aflat într-o vizită catalogată drept istorică. Au scos utilajele pe străzi, fiindcă nu sunt mulțumiți de banii primiți de la guvern, ca o compensare a pierderilor din cauza invaziei cerealelor din Ucraina. Vreo 280 de milioane de euro. De vreo zece ori mai mare decât porția pregătită de Petre Daea. Liderii sindicatelor țăranilor polonezi, unii dintre cei mai vocali din Europa, susțin că sumele primite sunt “picături în ocean.” Ei cer forurilor europene să reinstituie taxe vamale produselor agricole din țara vecină. Premierul polonez a promis că va susține inițiativa.
Printr-o directivă europeană de anul trecut, toate restricțiile și taxele pentru grânele ucrainiene au fost ridicate. În loc să ia calea Africii, au rămas în Europa.
50 de milioane de tone de cereale din Rusia și Ucraina au invadat piața comună
Majoretele, pregătite să-l primească pe Vladimir Zelenski, nu au mai fost prezente. În trecut, Polonia era cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia, dar și la ei, lumea s-a cam săturat să susțină interesele altora.
Se zice că peste o sută de milioane de tone de cereale au trecut prin țările vecine Ucrainei, iar mai mult de jumătate au rămas în Europa.
Bulgarii au blocat drumul de la Vama românească. Ei spun că aproximativ 40 % din recolta lor de anul trecut rămâne nevândută, pe fondul unei oferte uriașe și pe motiv că nu există spațiu de depozitare cu doar câteva luni înainte de recolta viitoare.
Polonezii au fost asigurați de către ministrul agriculturii de la Varșovia, recent demisionar, că vor primi 277 de milioane de dolari, compensare pentru pierderile suferite din cauza tranzitului cerealelor ucrainiene, care au rămas, în loc să plece spre țările nevoiașe. De asemenea, li s-a spus că pot construi hambare fără avizele necesare.
Sursa foto: ObservatorNews
Un grup de văcari români din Sălaj au vărsat pe câmp câteva tone de lapte, ca protest împotriva bătăii de joc a corporațiilor, care le dau sume infime.
Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo,” Ionuţ Lupu, a afirmat luna aceasta că fermierii vând litrul de lapte între 2,1-2,5 lei, în timp ce în supermarket, preţul litrului de lapte variază între 6,9 şi 9,5 lei. El a precizat că în România, laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală.
Laptele văcarilor români aduce profit multinaționalelor
Dintr-un litru de lapte luat de la țărani, fabricile de profil scot smântână, unt și vând produsul cu 1,5 sau 3 % grăsime. Adică din doi lei fac 20. Și mai câștigă și multinaționalele cu taxele de raft. A ajuns ca untul cel mai ieftin să coste 14 lei în supermarketuri.
Să cumpărăm doar de la țăranii români! Rămâne doar un slogan, în condițiile în care Lidl, Penny, Kaufland au năvălit și prin satele românești.
A-i acuza pe brutari că au preferat grâul ucrainean, în ciuda celui românesc, mai scump, e o tâmpenie. Piața le reglează pe toate. Dacă ai o covrigărie, te uiți că grâul lor e modificat genetic? Sau când găsești în supermarketuri ulei ucrainean, nu te repezi să pui baxuri în coș?
Nu cumpăr ulei de floarea soarelui din Ucraina!
Fiindcă nu sunt ca majoritatea românilor, gătesc fără ulei. Am grăsime de rață, de gâscă și sunt mai hrănitoare produsele din gospodărie. Dar cui să spui? Generației Woke? Care se plânge că e prea tare carnea de cocoș de casă? Deh, burgheria pune slănină pe creier.
Și mai e ceva. Ridicătorii de #slavă trebuie să priceapă că inflația a crescut și din cauza prostiei lor.
P.S. Henric Kowalcic a decis să demisioneze din postul de ministru al agriculturii din guvernul Morawiecki, deoarece Comisia Europeană nu va fi de acord să reimpună tarifele vamale și taxele pentru importurile de cereale din Ucraina, o măsură pe care ministerul său a cerut din decembrie, în ciuda opoziției inițiale din partea conducerii țării, potrivit Politico.com.
VOCILE LUMII
Wall Street Journal
„Recolta de cereale a Ucrainei din sezonul trecut a fost de 53 de milioane de tone. Prețurile au scăzut și din cauza recoltelor mari de grâu din Rusia și Australia,” susține publicația americană the Wall Street Journal.