5.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăMediuCriza climaticăVara lui 2022, cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa

Vara lui 2022, cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa

Vara aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa, potrivit datelor furnizate de monitorizarea prin satelit a UE.

O serie de valuri de căldură extreme și o secetă de lungă durată au făcut ca lunile iunie, iulie și august să doboare recordul anterior de temperatură, scrie BBC.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a declarat că datele arată că luna august în Europa a fost cea mai caldă înregistrată vreodată cu “o marjă substanțială”.

La nivel global, cercetătorii spun că luna august a fost a treia cea mai caldă înregistrată până acum.

Nu va fi o surpriză pentru nimeni care a experimentat căldura intensă din această vară de pe continent faptul că recordul de temperatură în Europa a fost depășit cu mult.

Conform datelor furnizate de Copernicus, anul acesta s-a înregistrat un nou record atât pentru întreaga vară, cât și pentru luna august.

Vara a fost cu 0,4C mai caldă decât recordul anterior, stabilit abia anul trecut.

Luna august a fost cu 0,8C mai caldă decât aceeași lună din 2018.

“O serie intensă de valuri de căldură în întreaga Europă, împreună cu condiții neobișnuit de uscate, au dus la o vară extremă, cu recorduri în ceea ce privește temperatura, seceta și activitatea incendiilor în multe părți ale Europei, afectând societatea și natura în diferite moduri”, a declarat Freja Vamborg, cercetător senior în cadrul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

În Marea Britanie, temperaturile au atins un nou maxim de 40,3C, înregistrat la Coningsby, în Lincolnshire, pe 19 iulie. A fost un salt semnificativ față de recordul anterior de 38,7C, stabilit în 2019.

Aceste extreme au fost observate și în multe alte țări, 64 de zone diferite din Franța înregistrând maxime record, în timp ce temperaturile din Portugalia au atins 47C în iulie.

De asemenea, Europa s-a confruntat cu cele mai grave condiții de secetă din ultimii 500 de ani.

În întreaga lume, temperaturile ridicate din august au persistat pe scară largă, condițiile de secetă afectând și China.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Patru persoane au fost arestate în Belgia pentru că ar fi planificat un atac terorist

Patru persoane, trei minore și un adult, au fost arestate în Belgia, fiind suspectate că ar fi planificat un atac terorist în Bruxelles, potrivit...

Patru persoane au fost arestate în Belgia pentru că ar fi planificat un atac terorist

Patru persoane, trei minore și un adult, au fost arestate în Belgia, fiind suspectate că ar fi planificat un atac terorist în Bruxelles, potrivit...

Hunor: Iohannis are un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară, comunitate care l-a votat în proporţie de peste 80%, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă