18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăMediuSudul și estul României vor fi din ce în ce mai afectate...

Sudul și estul României vor fi din ce în ce mai afectate de lipsa de apă

Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult țările lumii iar România este și ea tot mai afectată, au avertizat specialiștii prezenți la o conferință care s-a desfășurat, în ziua de 29 noiembrie 2023, la Palatul Victoria.

Conferința denumită “Impactul economiei circulare asupra sectorului apei din România” a fost organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României și de Asociația Română a Apei.

În ultimii ani, schimbările climatice afectează tot mai mult ciclul apei în natură, iar zona de sud și de est a României va fi din ce în ce mai afectată, a avertizat Adriana Petcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. “Estimăm o reducere de circa 20 la sută a cantității de apă în aceste zone”, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Mediului.

Una dintre metodele prin care se poate ameliora lipsa apei este purificarea “apei uzate”, urmată de reutilizarea ei, acolo unde este posibil. Utilizarea cea mai simplă este în agricultură, mai ales în irigații. În plus, apa uzată este și o sursă excelentă de nutrienți pentru plante, a explicat secretarul de stat Adriana Petcu.

Ideea “Economiei circulare”, care s-a discutat în conferința de la Palatul Victoria, acordă apei o atenție specială. “Trebuie să ne inspirăm din natură mai întâi. Avem un circuit al apei în natură care respectă acest model de circularitate. Încercăm ca nicio picătură din această resursă extrem de importantă, de care depindem cu toții, să nu se irosească”, a subliniat Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria Primului – Ministru.

În cadrul Guvernului României se lucrează acum la un proiect de Hotărâre de Guvern care va reglementa procedurile de reutilizare a apei. În elaborarea proiectului viitoarei HG, Guvernul va ține cont de experiența pozitivă aplicată în municipiul Buzău. “Încă din anul 2020, Buzăul avea, ca oraș, înainte de Guvernul României, o strategie de dezvoltare circulară, care funcționează”, a subliniat Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României.

“Planul de Acțiune privind Economia Circulară pentru România” (PAEC) a fost aprobat prin HG 927, din data de 5 octombrie 2023.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...

Arma de care se tem rușii!

În anii 1960, în vremurile tensionate ale Războiului Rece, o legendă a apărut în România, fascinând și intrigând imaginația poporului. Se spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă