România este a doua cea mai poluată țară din Europa cu particule în suspensie (PM2,5) și compuși organici volatili (COV), relevă un studiu intitulat Global Air Quality Connected Data.
Studiul a fost realizat de compania Dyson prin examinarea datelor privind calitatea aerului din spațiile interioare, colectate de peste 2,5 milioane de purificatoare de aer Dyson interconectate. Datele au fost colecate pe parcursul anului 2022.
Conform nivelului mediu al indicatorului PM2.5, România este a doua cea mai poluată țară din Europa și ocupă locul 6 la nivel global. Turcia este țara care se situează pe primul loc în Europa și pe locul 3 între țările analizate. Pe plan mondial, India și China ocupă primele două poziții.
Particulele PM2.5 au până la 2,5 microni în diametru. Drept comparație, un fir de păr uman are, în medie, un diametru de aproximativ 70 de microni. Particulele PM2.5 nu sunt vizibile cu ochiul liber dar pot fi inhalate. Printre sursele acestor particule se numără combustia – lemne care ard sau gătitul și încălzirea pe gaz, precum și polenul, blana animalelor de companie, praful.
Compușii organici volatili (VOC) sunt poluanți gazoși, inclusiv benzen și formaldehidă, care pot rezulta ca urmare a unor activități precum curățenia sau gătitul, precum și din folosirea unor produse precum deodorante, spray-uri de corp, lumânări, piese de mobilier.
În majoritatea țărilor, inclusiv în România, poluarea aerului la interior este mai mare decât la exterior, arată analizele valorilor P.M2.5. În plus, expunerea la PM2.5 și la PM10 a fost asociată cu o serie de efecte adverse asupra sănătății. În cazul PM2.5, expunerile pe termen scurt (până la 24 de ore) au fost asociate cu mortalitate prematură, risc crescut de spitalizare din cauze cardiace sau pulmonare, bronșită acută și cronică, atacuri de astm, dificultăți respiratorii și perioade de inactivitate. Aceste efecte adverse asupra sănătății au fost raportate în principal la bebeluși, copii și adulți în vârstă cu boli cardiace sau pulmonare preexistente.
În România, timp de zece luni pe an, poluarea aerului este mai mare la interior decât la exterior. În 30 din cele 37 de țări analizate, nivelurile de PM2.5 din interior au atins cel mai înalt nivel seara, când majoritatea oamenilor sunt acasă.
Pentru a întocmi acest studiu, experții Dyson au colectat și analizat datele privind nivelurile de PM2.5 și COV, efectuând măsurătorile în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022. Datele au fost preluate de la purificatoarele Dyson, conectate la aplicația MyDyson, fiind setate să funcționeze doar în modul ”Monitorizare”, deci fără a fi activată și funcția de purificare a aerului.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!