15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăMediuPe ce râuri din vestul țării sunt avertizări cod galben emise de...

Pe ce râuri din vestul țării sunt avertizări cod galben emise de hidrologi

Atenționarea este valabilă sâmbătă, până la miezul nopții.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Crișul Alb, afluenții aferenți sectorului aval S.H. Gurahonț, și Mureș, afluenții mici în aval de confluența cu râul Strei și în amonte de Radna, în județele Hunedoara și Arad, scrie în avertizarea hidrologilor.

Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinele hidrografice ale râurilor Sebiș, bazinul superior (afluent al râului Crișul Alb), Certej și Caian (afluenți ai râului Mureș).

De asemenea, este cod portocaliu de inundații pe râurile Moneasa și Mureș din județele Arad și Hunedoara. Avertizarea este valabilă sâmbătă, până la ora 21.00. În județele Timiș, Caraș-Severin, Maramureș și Bistrița Năsăud este cod galben până la miezul nopții.

Potrivit hidrologilor, în următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din bazinele hidrografice Moneasa (afluent al râului Sebiș), în județul Arad, și Mureș, afluenții de dreapta în aval de confluența cu râul Strei și amonte de confluența cu râul Dobra, în județul Hunedoara.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele cursuri de apă din bazinele hidrografice superioare ale râului Sârbi, afluent al râului Mureș.

Avertizarea de tipul cod portocaliu va expira la ora 21.00.

Alte avertizări de tipul cod galben sunt în vigoare până la ora 24.00 pe râuri mici din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, bazinul superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior, în județele Maramureș și Bistrița Năsăud, și Bega, în bazinul superior și pe afluenții bazinului mijlociu și inferior, Bega Veche, Timiș. pe afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Lugoj, în județele Caraș – Severin și Timiș.

Fenomenele se pot produce în special în bazinele hidrografice ale râurilor Miniș și Bistra Mărului.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă